Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 09.05.2019.
19:15
R. Patković - Vesti A

Srpski vez krunisao Nemanjiće

Da je folklor više od igre, da spaja emocije mladih generacija, najbolje je još jednom, po ko zna koji put, potvrdilo je drugo Narodno veselje "Nemanjića" minulog vikenda u Dortmundu. Zajedničko druženje, pesma, igra i topla ljudska reč bili su kao melem na ranu umornih pečalbara. A Nemanjići okupiše folklornu elitu iz Severne Rajne i Vestfalije i pokrajine Hesen. Ipak, najlepši deo priče, koju će više od 700 prisutnih pamtiti, svakako je gradnja mosta prijateljstva između ansambala "Nemanjići" i Srpski vez iz Kumanova u Severnoj Makedoniji.

R. Patković
Za uspomenu: "Nemanjići" sa gostima

Ni 2.000 kilometara nije bila prepreka da se ova dva društva zbliže, upoznaju i krunišu drugo Narodno veselje. Prva poseta novostečenih prijatelja i trodnevno druženje potvrdili su značaj i potrebu ovakvih spona. Spektakl su najavile dve šarmantne voditeljke Ivana Nedinić iz "Nemanjića" i "vezilja" Ivana Maksimović. Biserni niz pesama i igara prezentovali su domaćini "Nemanjići", Srpski vez (Kumanovo), "P. P. Njegoš" (Ham), "Sveti Sava" (Leverkuzen), Beli orlovi (Bilefeld), Izvor (Reklinghauzen), Kolo (Esen) i Kolo (Frankfurt).

Prave ovacije izazvale su koreografije iz Levča, Šumadije, Niša, Brusnika, Svrljiga, Gnjilana, Leskovca, vlaškog kraja i Bosilgradskog Krajišta. U pauzama folkloraša nekoliko puta oduševila je solistkinja iz Kumanova Tamara Jakimovska. Burni aplauz bila je zaslužena nagrada lepoj Tamari isto kao i virtuoznom ansamblu Srpski vez za raskošne igre iz Kumanovskog polja i okoline Pčinje. U pauzama folkloraša, na podijumu za igru u kolu razigrane mladosti stvorila se nezaboravna slika koja je prekrila celu dvoranu.

Vredno je napomenuti da je Srđan Budimir, koreograf "Nemanjića", od samog početka imao zasukane rukave i od nekada anonimne grupe ostvario prepoznatljiv ansambl. Nije želeo da mnogo govori uz objašnjenje da ima još mnogo posla. Na kraju zvaničnog dela programa drugog Narodnog veselja gostima i zaslužnima podeljene su ikone Sv. Save uz snažan stisak ruke i reči zahvalnosti.

Dimna zavesa sa grila domaćina mamila je kao magnet, a sa strane u dvorani bilo nekoliko štandova i na njima pečenje, ćevapi, torte, kolači i drugih poslastice, koje su pripremila majke folkloraša "Nemanjića".

Martin glavni "krivac"

Napomenimo još i to da je pronađen je i glavni krivac i inicijator novog prijateljstva između "Nemanjića" i Srpskog veza. Zove se Martin Avramovski, koji je pre dve godine, boraveći u Dortmundu, zaigrao s Nemanjićima. San mu se ostvario. Srpski vez je gostovao u Nemačkoj.
Članovi Srpskog veza su po dolasku u Dortmund prvo posetili Srpsku pravoslavnu crkvenu opštinu Sveti Luka. Isto su uradili i pred povratak. Božji blagoslov na njih prizvao je protojerej stavrofor Branislav Čortanovački.

Hvala Savi Kovačeviću

Da i sa mnogo zalaganja spektakl poput drugog Narodnog veselja "Nemanjića" nije moguće ostvariti bez podrške i sponzora pokazao je primer iz Dortmunda. Posebna zahvalnost pripada Savi Kovačeviću, vlasniku građevinske firme iz Hama, naglasili su "Nemanjići".

Nezaboravno druženje

Gosti iz Kumanova bili su gosti "Nemanjića". Tri dana su proveli družeći se sa svojim domaćinima. Predsednik društva iz Dortmunda sa suprugom Ivanom u svom toplom domu smestili su šestoro članova Srpskog veza. Među njima je bio i presednik Dalibor Kitanović. Dobro su se upoznali, razmenili ideje o budućoj saradnji i dogovorili gostovanje "Nemanjića" u Kumanovu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online