Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.05.2019.
22:15
Z. Vicelarević - Vesti A

Praznik za srce i dušu

Trodnevni 24. majski susreti pisaca dijaspore, Udruženja pisaca Sedmica, održani su proteklog vikenda u Frankfurtu i Ofenbahu.

Z. Vicelarević
Deo učesnika Pesničke večeri

Ovogodišnji susreti otvoreni su u petak tradicionalnim svečanim prijemom u Generalnom konzulatu republike Srbije u Frankfurtu, a nastavljeni su u subotu centralnom manifestacijom Pesnička noć, pod nazivom "Doviđenja u Prizrenu" u Srpskom kulturnom centru u Ofenbahu.

Dodeljeni su zlatni, srebrni i bronzani Orfej za najbolje neobjavljene pesme za odrasle i Bambi Orfej za neobjavljenu pesmu za dečju pesmu. Stručni žiri u sastavu Novica Sovrlić, Aleksandar Urošević i Aćim Višnjić dodelio je zlatnog Orfeja Zorki Čordašević, srebrnog dr Draganu Jakovljeviću, a bronzanog Orfeja Aleksandru - Saši Jovanoviću. Bambi Orfej je ovoga puta otišao u Mađarsku, a ponela ga je Dragana Meseldžija.

Žiri je takođe pohvalio pesme Slavice Mastikose, Milorada - Mikija Milenkovića i Živka Vujića. Pre nego što su objavljeni dobitnici, priređen je prigodan program u kome su učestvovali gosti Majskih susreta Beograda, Podgorice, Pariza, Budimpešte, Banjaluke i brojnih gradova Nemačke, kao i članovi UP Sedmica. Počasni gost susreta je bio Novica Sovrlić iz Kosovske Mitrovice, predsednik Književnog društva Kosova i Metohije, potpredsednik Udruženja književnika Srbije i počasni član UP Sedmica.

Goste i učesnike programa pozdravili su Vladimir Rajić, vicekonzul u Frankfurtu, Novica Sovrlić u ime Udruženja pesnika Kosova i Metohije Marija Laban Urošević, predstavnik SSUH i Ljubiša Simić, predsednik Sedmice. Prvi deo programa pripao je deci "Ršum školice", učenicima Male škole ćirilice i učenicima dopunske nastave na srpskom jeziku, koji su napravili odličan uvod u Pesničku noć.

U muzičkom delu programa su učestvovali prof. Petar Gojković, klarinet, Aleksandar Bakal, harmonika, Aleksandra Katić i Dejan Predić - klavijature i mali hor "Ršum školice". Program je nastavljen pesničkim vatrometom afirmisanih pisaca sa svih strana Evrope kao i predstavnika književnih udruženja Prosvjeta iz Štutgarta, Srpske književne radionice iz Frankfurta. Učestvovao je i Zdravko Đekić iz Vajblingena.

Majski susreti su završeni u nedelju promocijom knjiga u sali porte Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu.

Nakon liturgije u čast Svetog Vasilija Ostroškog, održana je zajednička promocija romana "Sveti štap" Živka Vujića iz Banjaluke i zbirki pesama "Zlato Zvečana" i "Sedam pečata" Novice Sovrlića iz Kosovske Mitrovice.
- "Sveti štap" je posvećen sveštenomučeniku Platonu Banjalučkom, Milivoju Jovanoviću, episkopu banjalučkom koji je postradao za vreme nesrećne NDH vlasti - rekao je Živko Vujić.
Novica Sovrlić je za "Vesti" predstavio svoje zbirke:

- "Zlato Zvečana" je retkost u istoriji poezije jer je čitava knjiga posvećena gradu Zvečanu. Radnja se dešava u srednjem veku i opisuje sve istorijske ličnosti, sva tragična i svetla dešavanja u tom periodu. Knjiga "Sedam pečata" je posvećena savremenim dešavanjima.

O knjizi "Sveti štap" govorila je Slavica Mastikosa, dok je o poeziji iz Zvečana besedio Aćim Višnjić.

Nakon prezentacije književnih dela, pesnici su gostovanje u Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg nastavili poetskim druženjem.

Izložba u Konzulatu

Majski susreti UP Sedmica otvoreni su prijemom u GKR Srbije u Frankfurtu pod pokroviteljstvom Branka Radovanovića, generalnog konzula u Frankfurtu, a prijem je obogaćen izložbom slika Lasla Kolara, likovnog umetnika iz Beograda. Dobrodošlicu je poželeo konzul Radovanović:
- Naša saradnja traje već duži niz godina i nadam se da će se nastaviti i sledeće godine kada UP Sedmica slavi 25 godina postojanja. Svečanost smo ove godine upotpunili izložbom Lasla Kolara. Naši građani koji dolaze u konzulat zbog konzularnih poslova imaće priliku da u narednih sedam dana vide Kolarove slike.
- Obišao sam kao pilot mnogo naših konzulata, ali ovakvu atmosferu još nisam video - rekao je Kolar.
Slike će nakon konzulata ukrasiti zidove umetničke galerije Udruženja Vestkunst Nid u Hehstu u Frankfurtu.

Pesnički vatromet

U pesničkom vatrometu na centralnoj manifestaciji u SKC Ofenbah predstavili su se poetese, pesnici i kniževnici iz brojnih gradova. Iz Podgorice je došao Bećir Vuković, iz Banjaluke Živko Vujić, iz Budimpešte dr Dragan Jakovljević, Dragana i Zoran Veselija, iz Beograda Slavica Mastikosa, dr Predrag i Dragojla Nenadić, iz Pariza Petar Gojković, iz Hanovera Milanka Stanković, iz Štutgarta Desa Burazor Aslanidu, iz Rodgaua Ljubica Perkman, iz Frankfurta Zagorka Bunthornsade, Zorka Čordašević, Aleksandra Botić, Zlata Ikanović, Radmila Mišović, Aćim Višnjić, Ljubiša Simić, Branimir Mitrović i Aleksandar Saša Jovanović i iz Ofenbaha Milorad - Miki Milenković, koji je te večeri proslavio svoj rođendan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online