Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 15.05.2019.
18:10
M. Stanković - Vesti A

Svetkovina vere i ljubavi

Prošle nedelje su na dan Svetog Vasilija Ostroškog i na Dan žena mironosica osnabrički parohijani proslavili svoju hramovnu slavu Đurđevdan, najpre molitveno u hramu, a zatim kroz veliko narodno veselje koje je organizovano uz bogatu trpezu u crkvenom domu "Sveti knez Lazar" i muziku uživo.

M. Stanković
Božur i Jeleče sa protom Marinkom

Slavsku liturgiju je služio protojerej-stavrofor Marinko Rajak, starešina hrama, a u oltaru su mu pomagali Milorad Miščević i Bojan Bera.

Molitvu je dopunjavao svojim pojanjem hramovni hor, koji su ovoga puta činile samo parohijanke, koji je predvodila Branka Životić. Sveto pričešće je primilo mnoštvo vernika, a najviše dece. Prota Marinko je svoju besedu posvetio Svetom Đorđu, kome je posvećen hram i slava, Svetom Vasiliju Ostroškom, na čiji dan je i slavljena hramovna slava, ali i mironosicama koje su ove godine praznovane baš na isti dan (slave se uvek druge nedelje posle Vaskrsa).

M. Stanković
Litija oko hrama

Naročito lep deo besede prota je posvetio ulozi žene u pravoslavnoj crkvi, njenom neumornom radu i brizi za bližnje. Govoreći o velikom srcu i neizmernoj ljubavi koje sestre pravoslavke svima daruju naglasio je:

- Velika je čast biti članica Kola srpskih sestara i ogromne su zasluge svih članica.
Posle liturgije svi prisutni su krenuli u trokratni ophod oko hrama. Litiju su predvodili barjaktari i najmlađi koji su s ponosom i ljubavlju nosili ikone.

M. Stanković
Dvogodišnji Vuk Mrdović sa tatom Aleksandrom iz Fersmolda

Nakon trokratnog ophoda, po sunčanom majskom vremenu, ispred ulaza u hram su osvećena slavska znamenja, koja su pripremili kumovi slave, Milka Bude sa porodicom. Ona je kumstvo za narednu godinu predala porodici Darka, Ivane i Branka Milovića.

Po osvećenju slavskih znamenja ispred hrama, zalepršala je mladost u ritmu omiljene zavičajne muzike. Šarenilo narodnih nošnji ulepšalo je slavsko raspoloženje. Najpre je nastupalo folklorno društvo Jeleče iz obližnjeg Fersmolda. Uz njih su bili i koreografi Blagoje Laketa iz Novog Sada i Trifko Laketa iz Diseldorfa, koji ih često posećuju i podržavaju njihov rad.

M. Stanković
Kume slave: Milka Bude (levo) i Ivana Milović

- Lepo je bilo gledati našu decu i omladinu kako igraju, a još su lepši njihovi osmesi koji iskazuju koliko zadovoljstvo nalaze u igri - rekla nam je Radenka Petrović iz Minstera, koju svi znaju po nadimku Hadži Mica.

Njeno mišljenje dele svi.

Uz bogatu slavsku trpezu i muziku uživo slavlje je nastavljeno do kasnih popodnevnih časova.

M. Stanković
Vanja, Milica i Teodora

Božur zablistao

Nastupile su i dve grupe crkvenog folklora Božur, mlađa i starija, sa kojima neumorno vežba Biljana Dabić i koja ima veliku podršku svih roditelja, a naročito Ivane Jakšić. Božur je zablistao u novim nošnjama. Veliki doprinos u pripremi nošnji za stariju grupu dala je Ivana Jakšić šijući haljine za devojke.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online