Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.03.2019.
19:16
Z.M. A

Prva šetnja #1od5miliona u Čikagu (FOTO, VIDEO)

U subotu je u Milenijum Parku u Čikagu održan prvi po redu protest #1od5miliona sa koga su okupljeni poručili da “iako su daleko od Srbije, nisu digli ruke od nje”, te da će se “boriti do kraja za njenu budućnost I njenu decu”.

Z.M.
 

“Kakav čovek treba da budete pa da mirno gledate kako propada zemlja u kojoj ste rođeni, grad u kome ste živeli, da pate Vaše porodice, komšije, prijatelji…Da Vašim očevima I majkama otimaju parče hleba I one jadne, teško stečene penzije, a da vašoj mlađoj braći I sestrama ostavljaju samo jednu mogućnost – da krenu za Vama! A ne možemo celu Srbiju da preselimo u Čikago, Toronto, London, Berlin…Neko mora da ostane. Ili da ugasi svetlo. Ili da sačuva žar na ognjištu. Šta će od ta dva biti, izbor je na nama. Da li želimo da za koju godinu u Srbiju odlazimo samo da bi obišli groblja, sa cvećem I svećama? Je li to budućnost koju želimo?”, upitao je prisutne novinar Antonije Kovačević, koji se obratio ispred organizatora skupa.

On je, u ime Pokreta #1od5milionaCHICAGO, “nezavisne, patriotske, nadstranačke grupe koja podržava proteste građana Srbije protiv aktuelnog režima i svojim delovanjem nastoji da spreči dalje propadanje Republike Srbije, njenih građana I resursa koji su proteklih godina I decenija bili brutalno zloupotrebljavani od strane svih vladajući garnitura, tzv. političkih I ekonomskih elita”, pročitao zahteve, među kojima su:

- Smenu aktuelne vlasti u Srbiji na svim nivoima

Z.M.
 

- Formiranje Prelazne vlade, sastavljene od nespornih autoriteta, koja će omogućiti demokratske I fer uslove za održavanje vanrednih lokalnih I parlamentarnih izbora

- Lustraciju kao sistemsko rešenje koje će sprečiti sva lica koja su u proteklih 25 godina obavljala javne i državne funkcije da ikada više vrše slične dužnosti.

- Ispitivanje porekla imovine svih državnih funkcionera u poslednjih 25 godina i oduzimanje iste svima onima koji ne mogu da dokažu odakle ona potiče

- Raskidanje svih štetnih ugovora koje je ova, ali i prethodne vlasti potpisali sa domaćim i stranim kompanijama, a tiču se prodaje državne imovine, firmi I zemlje 

- Konačno formiranje Jedinstvenog biračkog spiska, na kome neće biti onih koji su odavno pokojni, a na kome će se naći svi državljani Srbije koji žive u inostranstvu 

 
Protestanti, kojih je bilo tridesetak, su zatim, sa istaknutim srpskim zastavama I parolama prošetali oko najpoznatije turističke atrakcije Čikaga, skulpture “Pasulja”, a u mimohodu im se priključilo I nekoliko japanskih turista koji su se tu zatekli.

Iz Pokreta #1od5milionaCHICAGO su poručili da je ovo tek početak, da će o budućim akcijama pravovremeno obaveštavati zemljake I sugrađane, kao I da će uskoro pokušati da oko iste ideje okupe I ljude iz drugih gradova Amerike I Kanade, koji bi im se priključili u protestu.

Zanimljivo da je prvu šetnju u Čikagu nedavno, prilikom gostovanja u ovom gradu, na njegov prepoznatljivi način najavio I autor emisije “24 Minuta” Zoran Kesić, i to kao #1od5kamiona, aludirajući na biznis kojim se najčešće bave Srbi u ovom delu Amerike. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online