Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 04.02.2019.
13:25
Vesti A

Viteška nadmetanja

Srpski vladar Stefan Dušan je u 14. veku pobedio u svim vojnim i političkim sukobima, kao i protiv drugih feudalaca, što mu je donelo titulu cara, i to, kažu istoričari, jednog od najmoćnijih u Evropi. U takvoj državi je viteško i vojno ustrojstvo bilo na vrhuncu moći. Zato su nicale škole mačevanja, koje su podupirale veliki, snažni, odlično organizovani i naoružani viteški sloj.

Vesti
Stefan Dušan

Najbolje mačevalačke škole su bile pod pokroviteljstvom samog Dušana. Vitezovi su najpre obučavani da bi štitili feude, vlastelinska imanja, ali i da bi zabavljali velikaše na turnirima. Te srednjovekovne ratnička nadmetanja su bila ne samo dobra vojna vežba u miru nego su vitezovima pružale mogućnost da se istaknu i dokažu, pa i da odlično zarade. U to doba su Srbijom krstarile i putujuće družine mačevalaca, koje su prikazivale svoje umeće i izazivale lokalne mačevaoce na dvoboje. "Škole na točkovima" su se okupljale na dan svetkovina i pred početke pravih turnira, da bi izvodile i scensko mačevanje, s raznim cirkuskim igrama.

Igre mačevima su u srednjovekovnoj Srbiji bile naročito omiljene na području današnje Makedonije, gde su "borci" baratali hladnim oružjem, glumeći borbu uz muziku. U gradovima i selima su se na praznike okupljali i takmičari u građanju iz luka, i bacanju koplja. Na trkalištu u Prištini se o Božiću svake godine organizovala viteška borba na konju, u punoj opremi, s mačem, lukom i buzdovanom, a učesnici su nastojali da probodu rukavicu, okačenu o motku. Zabeleženo je da su na Božić 1435. godine u takvoj igri učestvovali i dubrovački i ulcinjski plemići, pa i građani sa poslugom.

Konji i svila na dar

Dubrovački istoričar Mavro Orbin je pronašao da su dvorjani su od cara Dušana dobijali konje, zlatne i srebrne pojaseve i svilenu odeću, kako bi i oni svojom pojavom doprineli sjaju i svečanosti viteških turnira. Pobednicima su sledili još bogatiji pokloni, a svako viteško nadmetanje se završavalo gozbama, na kojima se preko mere jelo i pilo. Bilo je i puno plesova u kojima su se koristili mačevi. Najpoznatiji su rusaljski, koji vode poreklo još od starorimskog svetkovanja ruža, a izvodili su ih mladići u pratnji bubnjeva i gajdi. Iz carigradske palate je stigla gotska igra mačevima, a od slovenskog praznika Kalende su nastale koledarske igre. Kada bi se igrači zavadili, predstavu su nastavljali pravim mačevanjem, posle koga je bilo i osakaćenih I mrtvih. Zato su se kasnije na tlu Srbije i Crne Gore, u lažnim borbama između "vojski" dva sela, koristili obloženi mačevi, strele i koplja bez vrhova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online