Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Utorak 05.02.2019.
10:22
Vestionline A

"Proba" pred udaju

U okviru rubrike zaboravljeni običaji prenosimo strane narodne običaje i zanimljivosti iz prošlosti našeg naroda.

pixabay.com
 

- Igranje i pevanje kod srpskih crkava potiče još iz srednjeg veka, a zadržalo se skoro do današnjih dana u crkvenim saborima za vreme praznika. Baš kao u ostatku Evrope, i u Srbiji su se igre otrgle od verskih svečanosti, i, malo po malo, prelazile u narodnu zabavu, a često i u blud. Najdalje u tome je otišlo čuveno strndžanje po saborima u istočnoj Srbiji.

- Običaj je nastao još u vreme Turaka. Dok su u hrišćanskoj Evropi još bili u modi pojasevi nevinosti, u Timočkoj i Negotinskoj krajini je uveliko vladala slobodna ljubav, ali ne bilo kad, i sve vreme. U jesen, kad se završe poljski radovi, na određeni dan za praznik ili poselo, bilo je dozvoljeno svakom momku da vodi ljubav sa kojom god poželi devojkom, pa i sa više njih, sve do jutra. Postojao je samo jedan uslov, da se oboje slože. Strndžanje je dobilo ime od rumunskog glagola "strange", što znači pritisnuti, stisnuti, a kod Vlaha u Srbiji znači i grliti se, milovati.

- Strndžanje je zapravo služilo kao proba devojaka pre udaje. Čim sunce počne da zalazi, iz seoskog kola bi se izdvojilo odjednom po desetak udavača i zamaklo u obližnju šumicu. Tamo bi, naslonjene na drvo, čekale dok se iz kola ne puste i mladići kojima su se dopadale. Momci su pristizali u grupi, bučni i spremni na šalu. Najpre bi sa devojkama razmenili po koju šaljivu rečenicu, a onda prelazili na ono zbog čega su i došli.

- I same majke su prosto gurale kćerke u naručje mladića, a često i same prisustvovale probi, dok su momački roditelji sinovima preporučivali upravo da uzme devojku koja se "mnogo strndža", a da izbegava onu koju niko neće. Ipak, to nije bila ljubav bez granica. Momačka ruka nije smela dalje od ženskog pojasa, jer se onda već prelazilo na tzv. veliko strndžanje, a ono je bilo strogo zabranjeno.

- Još 1909, učitelj Dimitrije Đ.Dimitrijević iz Kladova je u "Narodnom zdravlju" sa puno gorčine pisao o pojavi koja se zadržala u vlaškim selima. Na kraju zabeleške on je prosto zavapio: "Zar ima negde većeg nemorala od ovoga!" Međutim, etnolozi su o ulozi strndžanja u životu sela imali drugačije mišljenje. Istraživač Nikola Pantić je zapisao u glasniku Etnološkog muzeja u Beogradu da su "ovakvi odnosi doprinosili da se mladi bolje upoznaju i između njih se razvijala uzajamna naklonost, pa su roditelji često morali da prihvate želje svoje dece".




 

POVEZANE VESTI

RIZNICA Vilino gumno
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online