Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 03.08.2018.
13:33
Tanjug, Vestionline A

Srpski stvaraoci i njihovi filmovi na festivalu u Sarajevu

Predstojeći Sarajevski filmski festival, koje će biti održan od 10. do 17. avgusta obilovaće srpskim filmovima, srpskim manjinskim koprodukcijama, učesnicima programa i filmskim stvaraocima iz Srbije, saopštili su iz Filmskog centra Srbije.

youtube.com/Sarajevo Film Festival
Festival filma u Sarajevu (Foto: Arhiva)

U glavnom takmičarskom programu fokusiranom na dugometražni igrani film za festivalska odličja nadmetaće se "Teret" Ognjena Glavonića, "Banditi u potrazi za mamom", celovečernji igrani debi scenariste i reditelja Koste Ristića, imaće specijalnu projekciju u sklopu programa studentskog filma, dok će film "Zlogonje" Raška Miljkovića biti prikazan u Dečijem programu festivala. 

Tu su i dve srpske manjinske koprodukcije na planu celovečernjeg igranog filma. 

Ostvarenje "Granice, kiše" Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića, koprodukcija Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Švedske i Velike Britanije, koja će biti prikazana kao deo programske celine BH program, i "Sam samcat", novi film Bobe Jelčića, koprodukcija Hrvatske, Holandije, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovina, koja je uvrštena u dva festivalska programa.

Kada je o dokumentarnom filmu reč, u takmičarskom programu ove godine nadmetaće se i dva dugometražna ostvarenja iz Srbije: "Okupirani bioskop" Senke Domanović i "4 godine u 10 minuta" Mladena Kovačevića. 

U takmičarskom programu studentskog filma učestvovaće srpski filmovi "Najtopliji dan leta" Maše Šarović i "Jedini" Nikole Polića, dok će se u programu kratkih filmova za nagrade boriti kraki animirani film "Neputovanja" Ane Nedeljković i Nikole Majdaka, mlađeg. 

U programu Specijalnih projekcija biće prikazan kratkometražni dokumentarni film "Nešto u vodi" reditelja Petera Radovića, a u okviru celine Suočavanje sa prošlošću višestruko nagrađivana "Druga strana" Mile Turajlić. 

Pretpremijere donose projekciju prvih epizoda nove serije "Jutro će promeniti sve", koju su režirali Goran Stanković, Vladimir Tagić i Milica Tomović, a čije će prikazivanje uskoro početi na programima Radio televizije Srbije.

U grupu od pet odabranih projekata dokumentarnih ostvarenja u fazi postprodukcije uvršten je i projekat "Diary of a Serious Offender" reditelja Danila Cekovića, a projekat filma "Kelti", celovečernjeg igranog prvenca u režiji Milice Tomović učestvovaće u predstavljanju sklopu CineLink koprodukcionog marketa, na kom će profesionalcima iz sveta filma biti predčeni projekti u završnoj fazi razvoja. 

Na Cinelink koprodukcionom marketu po pozivu organizatora biće predstavljeni i i projekti jednog srpsko-rumunskog filma i dve buduće srpske serije. 

Film "Letnje veče, pola jedanaest" u režiji Ivane Mladenović, autorke prošlogodišnjeg filma Vojnici.

Priča iz Ferantija, i serija Anatomija zločina Ane Tomović i Vuka Ršumovića i "Loša krv" Milutina Petrovića.

A na 12. po redu programu Talents Sarajevo učestvovaće šestoro učesnika iz Srbije: Pavle Čemerikić, glumac, Svetislav Dragomirović, reditelj, Andrijana Sofranić, producentkinja, Čarna Vučinić, producentkinja, Stefan Ðorđević, direktor fotografije, i Jovan Marković, filmski kritičar kao deo Talent Preš-a. 

Osim toga, članica žirija u programu dokumentarnog filma biće Mila Turajlić, autorka filmova "Cinema Komunisto" i "Druga strana svega", a Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, biće član ovogodišnjeg Eiroimages žirija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online