Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 30.09.2018.
17:28
A. Vučićević - Vesti A

Ostala je dete u surovom svetu

Prošlog vikenda, 23. septembra, navršilo se 10 godina od tragične smrti glumice Sonje Savić. Uprkos raskošnom talentu, život joj je u jednom trenutku skrenuo s pravog puta, pa je u 47. godini preminula u svom stanu usled prevelike doze heroina. Glumica je po sopstvenoj želji sahranjena u rodnom selu, Donjoj Gorevnici kod Čačka.

commons.wikimedia.org/The original uploader was Ranko
Sonja Savić

Izdvajala se svojom ekscentričnošću i raskošnim talentom, koji ju je pretvorio u zvezdu srpske kinematografije. Rođena je 15. septembra 1961. godine u Čačku. Glumom je počela da se bavi u amaterskim trupama, a debitovala je na filmu "Leptirov oblak" 1977. godine. Tada je njena karijera krenula uzlaznom putanjom, a maestralne uloge su se nizale jedna za drugom.
Njen kolega sa Akademije Svetislav Bule Goncić poznavao je Sonju od ranog detinjstva.

- Sa njom sam bio u dramskoj grupi Bate Miladinovića. Ona je bila dve godine mlađa od mene, praktično smo odrasli zajedno. Bilo smo jako bliski, kao brat i sestra. Bila je veoma iskrena osoba, emotivna, intenzivna u svakom smislu - rekao je Goncić za "Vesti".

Ističe da je već kao devojčica imala poseban karakter i da je takva ostala do poslednjeg dana.

- Zajedno smo snimali filmove još u tinejdžerskim danima, non-stop smo bili zajedno. Kasnije smo oboje upisali Akademiju u klasi profesora Minje Dedića. Tokom studija bila je posebna, ona je glumu razvijala, duboko je promišljala o svakom detalju. Bila je fenomenalna - kaže Goncić.

Udovica u duši

U jednom od svojih intervjua Sonja je istakla da je sebe poslednjih dvadesetak godina smatrala udovicom.

- Dok sam bila mlada, često sam zamišljala kako ću se udati i zasnovati porodicu sa čovekom koga beskrajno volim i kome ću se potpuno posvetiti. Imala sam veliku ljubav, ali otkako je on otišao iz mog života kada sam imala 29 godina, sebe smatram udovicom - rekla je Sonja jednom prilikom o emotivnom životu.

Mladalačke dane su provodili u kultnim kafanama Manjež i Proleće.

O godinama kada je ona zagazila u narkotike ne može da govori, jer ne zna mnogo, a kako kaže, želi da se seća onih lepih trenutaka koji su sigurno obeležili njihov život.

Njena koleginica Suzana Petričević za medije je istakla da je šteta što Sonja nije više igrala na daskama koje život znače.

- Trebalo je neko nadležan da je uzme za ruku i ponudi joj scenu. Njene su bile sve Antigone i herione antičkih drama, Čehov, Dostojevski... Bila je najbolja Poli Pičam u Brehtovoj "Prosjačkoj operi". Bila je bogomdana za teatar - kaže Suzana.

Dodaje da je bila kao nežno dete.

- Uvek je bila drugačija. Stalno je brinula, ne samo svoje, nego i tuđe rane. Jednostavno, nije umela da odraste u ovom surovom svetu, ostala je devojčica do poslednjeg dana života. Previše osetljiva duša. Zašto je izabrala put droge ne znam i ne želim da znam - zaključila je Suzana.

Duga niska uloga i nagrada

Sonja Savić je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu1982. godine u klasi profesora Minje Dedića, zajedno sa Svetislavom Goncićem, Branimirom Brstinom, Žarkom Lauševićem, Zoranom Cvijanovićem i drugima. Ostvarila je uloge u brojnim filmovima, među kojima su: "Živeti kao sav normalan svet", "Una", "Šećerna vodica", "Davitelj protiv davitelja", "Balkanski špijun", "Čavka"...

Za glavnu ulogu u filmu "Šećerna vodica" dobila je Zlatnu arenu na festivalu u Puli, 1984. godine. Za ulogu u filmu "Život je lep", 1985. godine, nagrađena je na festivalu u Veneciji.

U muzičkom spotu Miroslava Ilića, za pesmu "Voleo sam devojku iz grada", snimljenom 1987. godine, igrala je famoznu Devojku iz grada.

Tokom devedesetih godina prošlog veka ređe se pojavljivala na filmu, ali je i pored toga ostvarila nekoliko značajnijih uloga: "Mi nismo anđeli", "Uvod u drugi život", "Ni na nebu ni na zemlji", "Urnebesna tragedija".

Bila je aktivna i kao rediteljka - "Prvi srpski tehno vodvilj", "Supernaut - Beograd andergraund", "Plej", "Čekajući Godoa" i poslednji film "Šarlo te gleda".

Veliki povratak na glumačku scenu usledio je posle uloge u filmu "Hleb i mleko" 2001. godine, nagrađenog Zlatnim lavom u Veneciji.

Film "Jug-jugoistok" u kojem je igrala, dobio je nagradu beogradskog FEST-a "Nebojša Đukelić".
Poslednju ulogu ostvarila je u filmu "Zabranjena ljubav", a gledaoci su imali prilike da je gledaju i u TV seriji "Vratiće se rode".

Pred kraj života se posvetila snimanju avangardnih filmova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online