Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 14.10.2018.
11:07
Tanjug, Vestionline A

Otišla je najvoljenija glumica koja je mogla da igra sve

Otišla je najvoljenija i jedna od naznačajnijih glimica jugoslovenske kinematografije koja je mogla i umela da igra sve, saglasni su Radoslav Zelenović, Ivan Jevtić i Voja Brajović, povodom vesti da je preminula Milena Dravić.

N. Đurović
Milena Dravić

Bard našeg glumišta Vojislav Brajović napominje da otišla glumica koja spada u red najznačajnijih umetnika epohe. 

- Njen šarm, srce, radost igre bili su neponovljivi... Njeni profesionalni dometi su sigurno među najznačajnijima u istoriji naše kinematografije, jer je mogla i umela da igra sve... Njena pojava je ostavila dubok pečat u našim sećanjima i bila je privilegija da delimo epohu sa njom - kazao je Brajović. 

Radoslav Zelenović, vrsni pozavalac kinematografije i upravnik Audio-vizuelnog arhiva i Centra za digitalizaciju SANU, kaže da je Milena Dravić nesumljivo bila najveća zvezda jugoslovenske kinematografije. 

- Milena je bila autentična filmska zvezda. Pođednako je ubedljivo igrala u društveno angažovanim filmovima ''crnog talasa'', u komercijalnim komedijama, ratnim spektaklima... Na veliko platno je uvek donosila nešto autentično, svoje, neponovljivo, zbog čega su je kolege i publika obožavali. Imala je harizmu i odmerenost karakterističnu za najveće zvezde u istoriji kinematografije. Njen aganžman na televiziji i pozorištu samo je uokvirio izuzetnu umetničku karijeru - kazao je Zelenović. 

On je istakao veliku naklonost i poštovanje publike prema Mileni Dravić koje nikada nije prestajalo. 

- Pre nekoliko meseci, na filmskim festivalima na Paliću i u Puli publika je ovacijama dočekala i nagradila veliku divu naše kinematografije. Ljudi su znali koliko je vredna njena karijera i umeli su to da nagrade - kazao je Zelenović. 

Ivan Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, takođe ističe da je otišla nesumnjivo najveća diva jugoslovenske i srpske kinematografije. 

- Na prostoru nekadašnje Jugoslavije karijera Milene Dravić je nesumnjivo najznačajnija. lako je igrala i u ekperimentalnim filmovima i u komercijalnim ostavrenjima, na televiziji i pozorištu, kolege i publika su s pođednakom odanošću uživali u njenjim ulogama - kazao je Jevtić. 

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević uputio je povodom smrti velike jugoslovenske i srpske glumice Milene Dravić telegram saučešća u kome je istakao da se vest o njenom odlasku "kod generacija njenih iskrenih privrženika doživljava kao gubitak nekog bliskog".

- Potresen tužnom vešću u ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime izražavam duboko i iskreno saučešće zbog smrti Milene Dravić njenoj porodici, prijateljima, kolegama i Udruženju dramskih umetnika Srbije - naveo je Vukosavljević.

On je podsetio da je Milena Dravić drugo ime za jednu veliku epohu domaćeg filma, glumica jedinstvenog lirskog senzibiliteta u ranim ulogama, ali i zrelih karakternih dramskih i komičnih ostvarenja, osim na filmu, i na televiziji i u pozorištu. 

- Osvajala je šarmom, ljupkošću i dobrotom. Bila je zvezda, ali uvek skromna i neposredna. Siguran sam da se vest o njenom odlasku u svim našim domovima, kod generacija njenih iskrenih privrženika, doživljava kao gubitak nekog bliskog - istakao je Vukosavljević. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online