Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 08.12.2018.
08:32
S. Đurić - Vesti A

Ovacije i suze za kralja Petra

- Ovo je produkciono sigurno najzahtevniji srpski film do sada - rekao je Lazar Ristovski, koji tumači glavnu ulogu.

Tanjug
S nestrpljenjem iščekivali premijeru: Ekipa filma

Dugo očekivani film "Kralj Petar Prvi" u režiji Petra Ristovskog, sa Lazarom Ristovskim u naslovnoj ulozi, premijerno je prikazan u Centru Sava, Kombank dvorani i bioskopu Sinepleks Ušće.

Retko se događaju tri uzastopne premijere jednog filma, kao što je to bio slučaj sa ovom istorijskom sagom o herojstvu u Prvom svetskom ratu, koja je privukla brojnu publiku. U sve tri sale tražila se karta više. Obučen u srpsku uniformu Lazar Ristovski došao je sa porodicom na premijeru. Dugogodišnji rad i strpljenje glavnog glumca i producenta Lazara Ristovskog, ali i ekipe koja je radila na ovom veoma zahtevnom projektu se i te kako isplatilo.

Tanjug
 

- Ovo je produkciono sigurno najzahtevniji srpski film do sada. Snimljen je za nepunih dva miliona evra, a izgleda kao da je urađen sa budžetom od 20 miliona, što će videti svi. Ono što ja želim i što smo mi želeli kad smo snimali film nije da pravimo sad dokumentarni istorijski film koji će biti eventualno neka istorijska čitanka, pa će sad učiti ljude. E sad, Cerska bitka je bila onda, Kolubarska onda, ovde učestvovao ovaj a, ovde učestvovao onaj, to neka rade škole. Mi smo napravili jedan umetnički film koji je iznad toga što je dokumentarisano! On se drži faktografije i istorije, ali ovo je film koji nije na zemlji.

On je iznad zemlje - izjavio je Lazar Ristovski okupljenim novinarima pred samu premijeru u Sava centru.

Ristovski je naveo da nije želeo da se meša u posao svog sina Petra, koji je režirao film.
- Divno mi je ovako u uniformi, zato sam je i obukao sada. Sa njom sam prešao Albaniju, bio na Ceru i Kolubari, meni je super.

Upečatljive scene borbe srpskih junaka, kao i tragičnih stradanja pri povlačenju kroz Albaniju, izazvale su kod publike jaku emociju, ali i suze. U sali su se mogle čuti i samo pozitivne reakcije na ovu istorijsku dramu. Najveće oduševljenje i gromoglasan aplauz i ovacije izazvao je najmlađi srpski junak Momčilo Gavrić, koga u filmu tumači devetogodišnji Ivan Vujić. Na premijeri u Centru Sava izdvojili su se Željko Utvar i Aleksandar Milišić, obučeni u autentičnu narodnu nošnju, koji su kako su rekli, glumili kraljevu pratnju.

Ratni spektakl

Glavni glumac i producent Lazar Ristovski s nestrpljenjem je iščekivao trenutak kada će film na kome je radio više od sedam godina započeti svoj bioskopski život. Filmska priča o najvoljenijem srpskom monarhu nastala je po romanu Milovana Vitezovića "Čarape kralja Petra", a jedan od scenarista je i reditelj filma. Ekipa koju je činilo više od 100 glumaca i 7.000 statista snimala je više od šest meseci, sa ukupno 110 snimajućih dana, od 17. marta, na mnogim autentičnim lokacijama i objektima po čitavoj Srbiji, na Staroj planini, u Knjaževcu, Valjevu, Krupnju, Soko-gradu, Beogradu, Somboru, Pančevu, na Kosmaju, u Sremskim Karlovcima, i u Grčkoj na Krfu. Sa estetikom holivudskog blokbastera, film nijednog momenta ne prelazi u patetični kliše ostvarenja koja se bave ratom, već je autentični ratni spektakl u čijem je središtu priča o hrabrosti, stradanju i mučeničkom povlačenju srpske vojske na početku Velikog rata.

Glumačka ekipa

Nekoliko minuta pred početak projekcije u Centru Sava, ekipa filma pozirala je medijima. Borbu srpskog naroda u Velikom ratu odlično su dočarali i Svetozar Cvetković, Radovan Vujović, Marko Todorović, Pavle Jerinić, Danica Ristovski, Aleksandar Vučković, Tanasije Uzunović. U odličnoj glumačkoj podeli istakao se i mladi Milan Kolak u liku dobrovoljca Marinka Spasojevića. Premijeri su prisustvovale brojne javne ličnosti.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online