Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 05.04.2019.
17:30
J. Arsenović - Vesti A

Vojnov: Balkanska međa - nedvosmislena propaganda

Poznati scenarista, filmski kritičar i glumac Dimitirije Vojnov kaže da se lepo proveo gledajući film "Balkanska međa", ali da ostvarenje rusko-srpske koprodukcije ima "nedvosmislen propagandni karakter".

youtube.com/RTV Marš HD Valjevo
Dimitrije Vojnov

- Doživeo sam ga kao vešto realizovan proizvod ruskog vojno-zabavljačkog kompleksa. Dakle, ovaj film jeste propaganda i u tom pogledu ne možemo ga posmatrati kao autorsko delo sa nekim umetničkim integritetom, ali je zabavan, raskošan i po onome što prikazuje, vrlo prijatan za našu publiku - kaže Vojnov u razgovoru za "Vesti", a povodom ocene londonskog "Tajmsa" da film, koji se bavi ruskim zaposedanjem prištinskog aerodroma Slatina 1999. godine, "potkopava mir u regionu" i da je "namera Rusije da sve države bivše Jugoslavije okrenu protiv Zapada"...

Da li je u tom propagandnom smislu lošiji od američkih filmova koji su se bavili ratom u bivšoj Jugoslaviji?

- U principu, propagandni karakter ovog filma je nedvosmislen ali je Rusima očigledno Srbija mnogo bitnija nego Amerikancima, tako da je urađen sa više pažnje. Kad je reč o istorijskoj rekonstrukciji, podjednako je tendenciozan i prenaglašen kao američki filmovi, samo naravno sa drugačijim predznakom. U tehničkom i produkcionom smislu, realizovan je na solidnom nivou i nema čega da se stidi u poređenju sa holivudskim filmovima tog produkcionog profila.

Zašto zapadnim medijima toliko smeta kada ruski autori koriste alatke propagande koje su decenijama odomaćene, pre svega, holivudskoj produkciji?

- Smeta im to što se film "Balkanska međa", kao priča o okršaju dve civilizacije koji se odigrao 1999. godine, preko Tviter-naloga vodećih kremaljskih trolova plasira i zapadnoj publici koja pripada alt-right miljeu. Verovatno sa ciljem da dodatno raspali anti-imigracione ili anti-evroatlantske sentimente. I oni, pre svega, reaguju na to. Rusija svake godine proizvodi nekoliko propagandnih filmova ali nijedan nije pokušala da preko tih kanala plasira na Zapad. Recimo, vrlo zanimljiv detalj - neposredno posle premijere u Rusiji, pojavio se pirat s engleskim prevodom. To se inače, retko dešava ruskim filmovima.

Šta to treba da nam govori? Da bi ovaj film mogao biti gledan i na Zapadu?

- Ne znam odakle je potekao pirat, ali mi deluje da je neko procenio da bi se film mogao dopasti gledaocima koji razumeju engleski i nisu nužno sa engleskog govornog područja ali nisu ni sa ruskog.

I Rusi zabranjuju

Naglašavajući da nije u originalu čitao tekst u "Tajmsu" i da ne može da potvrdi da li se autorka zalaže za svojevrsnu cenzuru, Vojnov konstatuje da u svakoj državi mediji reaguju na propagandni karakter nekog filmskog ostvarenja.

- Rusi vrlo često zabranjuju filmove za koje smatraju da imaju propagandni uticaj ili da bi svojim pristupom ruskim temama mogli biti odbojni i provokativni ruskoj publici - dodaje scenarista domaćeg filmskog hita "Mali Budo" i aktuelne špijunske triler serije "Državni službenik".

POVEZANE VESTI

Petak 05.04.2019. 18:11
Nismo ni sumnjali da ćeš se ti javiti da laneš koju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online