Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.06.2018.
23:53
Vestionline, Tanjug A

Multimedijalni spektakl na otvaranju Narodnog muzeja

Multimedijalni spektakl obeležiće otvaranje Narodnog muzeja čija će stalna postavka 28. juna, posle 15 godina ponovo biti dostupna za publiku, rekla je Bojana Borić Brešković direktorka te institucije kulture.

Tanjug
Bojana Borić Brešković

Na samo 15 dana do ponovnog otvaranja Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković uz osmeh kaže da se poslednje pripreme za postavljanje stalne postavke odvijaju po unapred utvrđenom planu.

- Ovog momenta postavljamo izložbene mobilijare, a za to vreme 30 kustosa Narodnog muzeja nalaze se u depoima gde pripremaju artefakte koji sačinjavaju našu satlnu postavku. Verujem u timski rad i srećna sam što će postavljanje stalne postavke biti rezultat svih ljudi koji rade u Narodnom muzeju - kaže Borić Breškovićeva.

Napominje da će publika biti u prilici da vidi neka kulturna dobra koja nisu pre 15 godina bila deo stalne postavke Narodnog muzeja.

- Zbirku smo bogatili i u ovih 15 godina i sigurna sam da će naši kustosi izabrati neko novo kulturno dobro za našu stalnu postavku. Verujem da imamo izuzetne artefakte koje će publika premijerno videti 28. juna - rekla je Borić Breškovićeva.

Prema njenim rečima, stalna postavka je zamišljena kao dijalog kustosa muzeja sa publikom.

- U 21. veku artefakti komuniciraju sa publikom i to će biti slučaj sa našom stalnom postavkom. Naša zbirka broji 400.000 artefakata i sadrži kulturna dobra od 7. veka pre nove ere do 20. veka. Nekada je u zgradi Narodnog muzeja bila banka pa smo dva trezora pretvorili u izložbeni prostor. U njima će publika videti deo naše numizmatičke kolekcije. Na prvom spratu predstavićemo našu srednjovekovnu materijalnu kulturu i umetnost, kao i srpsku umetnost 18. i 19. veka. Na drugom spratu imaćemo priliku da dugo vremena neviđenu zbirku strane umetnosti predstavimo odgovarajućim izborom, baš kao i srpsku i jugoslovensku umetnost 20. veka - rekla je Borić Breškovićeva.

Direktorka Narodnog muzeja je najavila slobodan ulaz za publiku nekoliko dana nakon svečanog otvaranja.

- Svesni smo da postoji ogromno interesovanje publike i da će u tom periodu ogroman broj stranih turista boraviti u Beogradu. Odlučili smo se da nekoliko dana otvorimo vrata Narodnog muzeja za sve zainteresovane. Nakon toga cena ulaznice biće 300 dinara. Otvorićemo nekoliko mogućnosti da svi zainteresovani postanu prijatelji Narodnog muzeja. Plaćanjem članarine na godišnjem nivou prijatelji Narodnog muzeja steći će slobodan ulaz za sve naše programe - rekla je Borić Breškovićeva.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online