Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.06.2018.
20:52
Vestionline, Tanjug A

Blago Narodnog muzeja nakon 15 godina pred očima publike (VIDEO)

Narodni muzej, uz multimedijalni spektakl, otvorio je vrata nakon 15 godina, a posetioce očekuje između 3.000 i 4.000 eksponata koji potiču od 7. veka pre nove ere do polovine 20. veka. Uz Vivaldijevu muziku sa zvučnika na Trgu Republike veliki broj Beograđana i njihovih gostiju okupio se i ispratio specijalne vizuelne instalacije, ova svečana prilika okupila je veliki broj zvanica iz političkog, kulturnog i javnog života Srbije, a brojni su predstavnici diplomatskog kora.

Tanjug
 

Zgrada muzeja osvetljena je plavom bojom, što je "noseća" boja svečanog otvaranja, tako da su i zvanice obučene u plave toalete ili nose plave detalje, dok su konobari takođe u plavom i služe se plavi kokteli.

Za zvanice su obezbeđene lepeze na kojima su oslikana najistaknutija dela iz  postavke Narodnog muzeja.

Nekoliko hiljada Beograđana uprkos kiši posmatralo je otvaranje Muzeja, digitalna video instalacija razvila se prednjom fasadom zdanja, a građani su mogli da vide autore i njihova dela koja su izložena, a ovo je bio prvi video spektakl te vrste kod nas.

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković rekla je da je od osnivanja Muzej delio sudbinu srpskog naroda, a da je danas dan koji se događa jednom u životu - dan kada je obnovljen najznačajniji kulturni spomenik u našoj zemlji.

Borić Brešković je navela da se glas svih stanovnika Srbije moze svesti u jednu rečenicu - 20 godina smo čekali ovaj dan te je zato, istakla je moto otvaranja "da li se prepoznajemo?".   

Ona je naznačila da je juče, pred otvaranje muzeja, organizovan obilazak tog zdanja za najbolje učenike osnovnih škola, što, kaže, simbolizuje godine koje su prošle i generacije koje tokom odrastanja nisu bile u prilici da posete Muzej. 

Kako je rekla, obnovljena je fasada Muzeja, celokupna infrastruktura i sve ostalo što je potrebno da 11.000 kvadratnih metara postane najznačajniji muzej jedne zemlje. Borić Brešković je objasnila i da je plava boja noseća boja otvaranja zbog dela  Đure Jakšića čuvene "Devojke u plavom".

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević poručio je da večerašnji svečani trenutak treba da bude simboličan početak male renesanse našeg kulturnog razvoja.

-Budimo svesni velike inkantacije koju su naši preci dobro znali i to delima dokazali. Kultura je naša hrana i naš život - rekao je Vukosavljević.

Kako je rekao, kada vrata Narodnog muzeja posle dugih 15 godina ponovo budu otvorena na nekom drugom mestu "zadovoljno će zatreperiti duše" velikana naše kulture, koji su znanjem i ugledom doprinosili slavi i značaju dragulja nacionalne kulture. 

- Te duše ponovo će pronaći mir i to će biti znak da je u metafizičkom univerzumu zvanom srpska kultura ponovo zavladala osnovna harmonija. U ovom drugom, realnijem, fizičkom svetu, biće to znak da je završen ključni događaj srpske kulture u poslednje dve decenije i da Narodni muzej kreće u novi život - rekao je ministar.

Vukosavljević je naveo da je u poslednjih 15 godina naše društvo pokazalo dvoličnu janusovsku prirodu, a možda, kaže, najslikovitije upravo na primeru Narodnog muzeja.

- Nekada spontano, nekada možda manje spontano udružili su se nehat, neodgovornost, nerad i nestručnost, a posledica je i da je sada pri kraju studija generacija mladih koja nije bila u prilici da obrazovanje dopuni neposrednim iskustvima iz nacionalne rizice kulturnog blaga - podvukao je Vukosavljić.

Uz takav impuls bilo je svima lakše da učine da se na veliki srpski praznik  otvori Muzej, rekao je Vukosavljević i zahvalio svima koji su učestvovali u obnovi i MSU i Narodnog muzeja.

Istakao je da je srpska kultura sticajem svirepih istorijskih okolnosti kultura diskontinuiteta, ali da je i takva "izlivala dragocene eliksire direktno u krvotok evropske i svestke kulture i primala i davala uticaje", te da imamo sve razloge da se njome ponosimo.

- Ali, od ponosa se ne živi i kao društvo moramo da budemo spremni da ulažemo u kulturu više nego sada - poručio je Vukosavljević.

- Ulaganje u kulturu je sipanje betona u temelj opstanka i razvoja jednog naroda i jedne države - rekao je Vukosavljević.

Naveo je da su u narednom periodu predviđeni izgradnja Muzeja grada Beograda, završetak obnove Hilandara, unutrašnje uređenje Hrama Svetog Save, a slede i otvaranja srpskog kulturnog centra u Pekingu, a zatim i u Moskvi, Berlinu, Beču, Temišvaru.

Ceremonija otvaranja počela je video spotom u kome baletski igrač Sergej Kolinjin koji inače ima srpsko državljantsvo igra u Atrijumu Narodnog muzeja, izveden je i multimedijalni program, a hor Kolibri izveo je himnu "Bože pravde".

Na nultom spratu posetioci će moći da vide arheološke artefakte, numizmatiku, a tu je i mala galerija, biblioteka, medijateka i čitaonica.

Na prvom spratu je postavka iz ranog srednjeg veka, srpska umetnost 18. i 19. veka kao i grafički kabinet.

Drugi sprat predviđen je za jugoslovensku umetnost 20 veka, evropsku umetnost između 14. i 20. veka, a tu je i velika galerija predviđena za izložbe, kao i kafe gde posetioci mogu da se osveže i odmore.

U Muzeju se nalazi i prodavnica sa replikama umetničikh dela, suvenirima...ali i razglednicama i drugim predmetima koje pokazuju i sadržaj muzeja, ali i znamenitosti Beograda i Srbije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online