Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.10.2018.
16:40
Vestionline, Tanjug A

"Krokodil peva" nagrađen u Frankfurtu

Knjiga "Krokodil peva" Vesne Aleksić, sa ilustracijama Maje Veselinović dobila je na najvećem sajmu knjiga na svetu u Frankfurtu oznaku "White Ravens" (Beli gavranovi) za 2018. godinu, javio je izdavač "Kreativni centar"

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ova oznaka znači da će knjiga ući u katalog Međunarodne biblioteke za decu u Minhenu (International Youth Library), u kojem se preporučuju najbolje knjige za decu i mlade iz celog sveta. 

Žiri je u obrazloženju, između ostalog, naveo sledeće: "Vesna Aleksić kombinuje svoj topli pripovedački stil, inspirisan srećnim detinjstvom devojčice Danice, s dramatičnim tonovima kojima nagoveštava rastuću tenziju u njenoj porodici. To je još jedan od razloga zašto je ova knjiga za decu dobila toliko nagrada u Srbiji."


Oznaku "White Ravens" dobijaju knjige koje zaslužuju pažnju zbog univerzalnih tema o kojima govore, zbog svoje izuzetnosti, kao i zbog inovativnog umetničkog ili literarnog stila i dizajna. Knjige moraju da zadovoljavaju visoke kriterijume u vezi s jezikom, sadržinom i umetničkim utiskom, moraju da inspirišu, provociraju i uspostavljaju nove tokove u književnosti.

Katalog "White Ravens 2018" biće predstavljen 11. oktobra na Sajmu knjiga u Frankfurtu (10-14. oktobar), kada će svaki izdavač čija se knjiga našla u katalogu dobiti svoj primerak. Na Međunarodnom sajmu knjiga za decu u Bolonji u proleće 2019. godine sve nagrađene knjige biće izložene na štandu Međunarodne biblioteke za decu. Ovogodišnji katalog sadrži 200 naslova iz 59 zemalja.

Svake godine stručnjaci za književnost iz Međunarodne biblioteke za decu u Minhenu biraju nove knjige iz celog sveta koje smatraju posebno značajnim. Spisak tih dela objavljuje se u katalogu "White Ravens", prvi put štampanom 1993. godine. 

Tri izdanja "Kreativnog centra" dobila su do sada prestižnu oznaku "White Ravens":

"Koga se tiče kako žive priče" Dejana Aleksića za 2015. godinu

"Leto kada sam naučila da letim" Jasminke Petrović za 2016. godina i sada "Krokodil peva" Vesne Aleksić. 

Izdavači iz celog sveta svake godine šalju odabrane knjige Međunarodnoj biblioteci za decu. Sve te knjige ostaju u fondu biblioteke. Digitalni katalog (www.childrenslibrary.org/servlet/WhiteRavens sadrži 3.557 knjiga na 60 jezika iz 84 zemlje. Pretraga je moguća po ključnoj reči, godini u kojoj je knjiga odabrana da uđe u katalog, po zemlji iz koje dolazi, jeziku na kojem je objavljena itd.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online