Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.10.2018.
08:08
S. Đurić - Vesti A

Region se u suzama oprašta od Milene Dravić: Želela je da zagrli ceo svet!

Vest o smrti jedne od najvećih glumica s prostora bivše Jugoslavije Milene Dravić, koja je preminula u 79. godini u KBC Bežanijska kosa, potresla je javnost u celom regionu. Od legendarne dive opraštaju se prijatelji, kolege i obožavaoci na društvenim mrežama.

V. Sekulić
Kraljica glume: Milena Dravić

Mediji u Srbiji, ali i u regionu odmah su preneli tužnu vest, koja je u mnogima istaknuta kao najvažnija. Portal 24. sata.hr u tekstu "Napustila nas je Milena Dravić" oprostio se od, kako su naveli, legende jugoslovenskog filma.

Oni pišu i o životu glumice, navodeći da su u društvu Milene Dravić uživali Robert de Niro, Ava Gardner, Klint Istvud, Džon Lenon i mnogi drugi. "Večerala je s Hičkokom, a Lajzi Mineli darovala je srpske opanke", navodi se u tekstu.

Mnogi su objavili brojne tekstove o Mileninom životu, karijeri, detaljima iz života, humanosti.
"Jutarnji list", u tekstu pod naslovom "Odlazak jedne od najvećih jugoslovenskih glumačkih diva", navodi da je Milena Dravić preminula u bolnici posle teške bolesti.

I "Večernji list" takođe je kao glavnu vest na svom portalu postavio tekst o smrti Milene Dravić u kome navodi da se glumica razbolela dve i po godine nakon što joj je preminuo suprug, legendarni glumac Dragan Nikolić.

youtube/ RTS TV lica, kao sav normalan svet - Zvanični kanal

Prva vest na portalu Index.hr je takođe vest da je umrla Milena Dravić. Ovaj portal prenosi i poruku hrvatskog političara Kreša Beljaka koji je na svom Instagram profilu napisao:
"Jedna po jedna, gase se zvezde ovog našeg neba. Zvezde koje su svojim sjajem mogle naše najtamnije, crne noći da pretvore u sunčane i srećne dane. Zbogom, Milena", napisao je Krešo Beljak.

I slavni glumac Rade Šerbedžija se oprostio od svoje voljene Milene Dravić, a njegova poruka rasplakala je ceo Balkan.

- Dve i po godine, otkako se Milena razbolela, svi smo se trudili da joj pomognemo, da joj u nečemu olakšamo. Izgubili smo božanstvenu i časnu glumicu, a pre svega toga jednog velikog i iskrenog prijatelja. Vest me zaista pogodila, nedostajaće mi - rekao je Šerbedžija za hrvatske medije.

Glumac je svojoj, kako sam kaže, celoživotnoj prijateljici napisao i poglavlje u njenoj monografiji.

- Milena je bila filmski aktivista, uvek na svome zadatku. Spremna, odlučna i hrabra. Uvek na strani slabih i nesretnih.

youtube/Mira Adanja-Polak

Uvek protiv nepravde i uvek protiv gluposti. I protiv vlasti kao takve. Kao prava heroina znala je uvek stati na stranu svog naroda i svoje publike.

Milena je, kaže, želela zagrliti ceo svet jer se samo tako osećala srećnom, a njene su oči zapravo jugoslovenski film.

- Blagost naše Milene dolazila je od njene detinje zaigranosti životom. Uvek je bila spremna da se igra, da mašta i da iznova sanja. Svojim toplim dlanovima grlila je svaki novi dan i svaki novi film - istakao je glumac.

Milenu, uveren je, nikada nećemo zaboraviti.

- Njeno filmsko lice treperi u našim sećanjima. I kad zatvorimo oči, hiljade malih celuloidnih kvadratića namiguje njenim plavim očima i ne da nam da ostarimo. To je večni film koji nam je svojim licem podarila - zaključio je Šerbedžija.

Nestaje jugo-kinematografija

youtube/ RTS TV lica, kao sav normalan svet - Zvanični kanal
Mira Banjac

Vest o smrti Milene Dravić potresla je i reditelja Rajka Grlića, koji je istakao da njenim odlaskom nestaje jugo-kinematografija.

- Bila je najveća zvezda jugoslovenske kinematografije, glumica kojoj se može samo diviti. Njenim odlaskom potvrđuje se da jugoslovenska kinematografija zauvek nestaje. Bila je jedna od najveselijih likova koje sam video na filmu, a takva je bila i u prirodi. Vesela, jednostavna, neponovljiva - kaže Grlić.

Mira Banjac kaže da plače od trenutka kako je saznala tužnu vest.

- Milena je bila poslednje i ujedno najskuplje i najautentičnije lice naše kinematografije. Na palićkom festivalu otvorila sam Mileninu izložbu i bila gošća na promociji njene monografije. Bio je to naš poslednji susret. Tih dana Milena je bila vesela, raspoložena za šalu i snažna poput Feniksa. Ali, eto, sada je otišla kod svog Gage. Mnogo glumaca smo izgubili u poslednje vreme, odlazi moje jato - rekla je Mira.

Inače, nakon smrti supruga Dragana Nikolića, Milena je njihov brodić darovala zajedničkom prijatelju Šerbedžiji.

Svetlana Bojković je istakla da smo izgubili ne samo sjajnu glumicu, već pravu divu naše kinematografije, koja je imala toliko divan i bogat opus, a uz to bila i predivno stvorenje, sa kojim je bilo divno i lako raditi.

"Kuda svi to žurite? Verujem na bolje i lepše mesto. Hvala na predivnim ulogama, hvala što ste velikodušno delili sa nama život, hvala na druženju, hvala što ste nam Gaga i ti pokazali kako ipak može da se bude Gospodin glumac i Gospođa glumica. Draga Milena, putuj sa anđelima", napisala je Sloboda Mićalović.

Lepa Brena je na svom Instagram nalogu objavila dirljiv snimak na kome pevačica izvodi numeru "Pesma narodna", a kadru za njom su i Milena Dravić i Dragan Nikolić. U spotu koji su tada snimali za RTS, Dragan teši uplakanu Milenu dok seče luk i roni suze. Brena je ovim gestom dirnula svoje pratioce i fanove.

Branisalv Lečić je rekao da su otišli veliki jugoslovenskog filma.
- Sa naše strane i Bata i Smoki i Gaga, a sada i Milena. Odlazi jedno doba, ostaju tragovi, ali pomisao na Milenu za mene će uvek biti proleće koje je donela svojom igrom i kao glumica i kao čovek - rekao je Lečić.

I naša umetnica svetskog glasa Lena Kovačević oprostila se od glumice koju je krasio vanserijski talenat, impozantna biografija i pre svega toplina i ljubav koju je nesebično davala publici.
"Nežna a jaka, talentovana a skromna, diva a pristupačna, brižna i uvek nadneta nad umetnošću i bližnjima, puna ljubavi, naša prijateljica, Milena Dravić, znam da zna koliko smo ponosni što je deo naše porodice i što smo rasli pored vas, naši Milena i Dragan. Večna slava. Do ponovnih druženja", napisala je pevačica Lena Kovačević.

Skromna zvezda

youtube/ Mira Adanja-Polak

Miloš Forman je na nju ostavio snažan utisak, a Ričardu Bartonu je pisala kao tinejdžerka i tada je dobila autogram. Posle je s idolom iz detinjstva snimala "Sutjesku". U njenom društvu uživali su Robert de Niro, Marčelo Mastrojani, Đina Lolobriđida, Ava Gardner, Klint Istvud, Liv Ulman... Njene predstave gledali su i Ežen Jonsko i Rudolf Nurejev, poznati pesnici pisali su joj pjesme, pa i Arsen Dedić, čija je, kako je jednom prilikom Milena izjavila, bila muza.

Filmom "Prekobrojna" se proslavila, ali nikad nije umislila da je zvezda. Pozirala je popust svetske zvede. Rado je prepričavala trenutak kad je s Draganom šetala Parizom i ugledala da Roman Polanski igra u "Amadeusu".

Predstava je počinjala za koji minut, blagajnica je polako spuštala prozorčić, a Milena gurnula ruku i zamolila je da im proda dve karte. I dobila ih je. U Rimu su je opljačkali, a pamtila je kako ih je Ružica Sokić nakon džeparenja nasmejala rečenicom: "Šta je tek meni moglo da se desi!" Smejala se anegdoti iz Kotora, kad joj je prišao muškarac i upitao je može li da sedne s njom. Pre nego što je ušla u glumačke vode, Milena je radila kao manekenka.

Diva u kapri pantalonama i s kosom vezanom u rep, prisetila se Milena. Jednu naslovnicu ugledao je i František Čap, koji ju je pozvao na probno snimanje, da bi joj potom dao glavnu ulogu u filmu "Vrata ostaju otvorena".

Dobila je i ponudu da se slika za američko izdanje "Plejboja" i odbila ih je nakon probnog fotografisanja. Glumica je jednom prilikom rekla da su joj dali primamljivu, ali i pristojnu ponudu, ali kad su na snimanju od nje zatražili previše, odbila ih je. Mnogi su joj tada savetovali da prihvati i govorili joj da je to njena velika šansa za Holivud. Na pitanje je li krivo odlučila, odgovarala je: "Ne znam." Malo je falilo da ostane bez uloge u filmu "Sutjeska". U Kanu ju je američka novinarka pitala: "Znate li vi Jugoslovenke za kontracepciju".

Milena je na sto pred nju bacila kutiju tableta protiv glavobolje, dobila aplauz, ali su joj "zbog neprimerenog ponašanja" oduzeli ulogu da bi je, kasnije, ipak pozvali na Tjentište.

Pored svog Dragana

youtube/ Mira Adanja-Polak
Upoznali su se na snimanju. Milena i Dragan

Knjiga žalosti povodom smrti jedne od najvećih srpskih glumica Milene Dravić otvorena je u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

Kako je najavljeno iz te ustanove, zainteresovani će moći da se upišu u knjigu žalosti svakog dana od 8 do 22 sata, do petka, 19. oktobra do 22 sata nakon čega će knjiga žalosti postati sastavni deo zbirke legata Milene Dravić i Dragana Nikolića u Kinoteci.

Diva našeg glumišta biće sahranjena u petak u Aleji velikana, pored supruga Dragana Nikolića. Pre poslednjeg ispraćaj biće održana komemoracija u Zvezdara teatru.

Žal za divnom komšinicom

Ispred ulaza u zgradu na Vračaru u kojoj je živela Milena vlada apsolutna tišina. Komšije i njeni poštovaoci ostavljaju cveće i pale sveće u čast pokojne glumice. Mnogi ćutke zastaju pored ulaza kako bi ostavili buket cveća, dok bi pojedini sa suzom u očima izustili da je napokon pored svog Gage.

- Dugo je poznajem i mogu samo da kažem da, osim toga što je bila velika glumica, bila i veliki čovek - kaže njen komšija iz ulaza Mitar Mirić. - Ovo je veliki gubitak za umetnost, ali i za nas. Gaga i ona su imali divan brak, a ona je mnogo patila nakon njegove smrti.












 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online