Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 09.12.2018.
11:00
Vestionline A

Volite li Crnjanskog?

Večeras u teatru "Madlenianum" odigraće se predstava "Miloš, Crnjanski" koja se bavi životom Miloša Crnjanskog, verovatno najvećeg srpskog pisca.

Youtube/RTS
Miloš Crnjanski

Dela koja je stvorio njegov potpuno autentičan talenat iz oblasti romana, poezije, drame i eseistike vreme samo potvrđuje kao prava remek dela, pa se može reći da pozorišna predstava o ovom književnom geniju predstavlja misiju koja je od nacionalnog značaja.

Miloša Crnjanskog, već u svojim mladim godinama istaknutog srpskog (i jugoslovenskog) pisca, zajedno sa njegovom suprugom Vidom na početku drame zatičemo u Londonu gde tokom i nakon Drugog svetskog rata živi u izbeglištvu.

"Roman o Londonu" samog Crnjanskog predstavlja bazu iz koje se plete čitav komad, jer su Slavenka Milovanović, Ivana Vujić i Miloš Latinović kao autori drame mudro iskoristili činjenicu da je "Roman o Londonu" velikim delom autobiografska priča našeg velikog pisca.

Sumorni momenti u kojima dvoje velikih intelektualaca, Miloš i Vida, diplomatski život menjaju za život u kojem jedva uspevaju da se prehrane svakako su potresni. Ali, još je potresnije njihovo izgnanstvo u slici političkih zbivanja. Otadžbina ih odbacuje, stranci ih ne prihvataju, osuđuje ih i bivša i nova jugoslovenska vlast jer ne žele ni jednoj ni drugoj da izraze svoje pripadanje.

Bračni par Crnjanski pripada samo jedno drugome i iz te činjenice niče sva poetičnost i snaga dramskog teksta. U teškim vremenima, Miloša i Vidu spasla je njihova ljubav. Miloš u drami kaže da je vera njegove žene u njegovo stvaralaštvo bila presudna da on i u najtežim trenucima života nastavi da piše. A kakva bi šteta za srpsku književnost bila da se to nije desilo!

Iz pozicije ljudi u zrelim godinama koji su odbranili svoj brak i svoje dostojanstvo uprkos svim napadima, Miloš i Vida se sećaju svoje mladosti (tu pisac uključuje mladog Miloša i mladu Vidu kao nove likove) i književnih početaka Crnjanskog.

Publika će videti, s jedne strane, romantične momente njihovog upoznavanja i njihovih putovanja, a sa druge strane će ih akteri podsetiti koliko je Crnjanski bio sam i neshvaćen od kritike i kolega kad su njegova dela u pitanju. Čitaoci su ga obožavali, ali su javna priznanja retko stizala.

Drama se završava potresnim povratkom Miloša i Vide Crnjanski u njihovu voljenu zemlju, u Beograd, kroz mnogo otežavajućih okolnosti, skoro u ilegali. Miloš je došao da se u svojoj otadžbini oprosti od ovozemaljskog života.

Ono bez čega bi drama o Milošu Crnjanskom (i njegovoj Vidi) bila nezamisliva su brojni citati iz njegove poezije i proze. Ti citati činiće da predstava postane jedna poetska freska namenjena književnom velikanu koji zaslužuje sve počasti naroda za koji je stvarao, sa kojim je patio, o kojem je pisao.

Predstava "Miloš, Crnjanski", u kojoj glavne uloge igraju Tihomir Stanić i Danica Maksimović, realizuje se u koprodukciji sa "Bitef teatrom". 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online