Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.02.2019.
11:04
Vestionline A

Naša svetski priznata operska zvezda po prvi put u ulozi reditelja

Srpska premijera barokne opere "Acis i Galatea" ovog vikenda donosi ekskluzivitet. Marijana Mijanović, svetski priznata operska zvezda, ovog vikenda imaće svojevrsni debi. Umetnica koja je nastupala u glavnim ulogama velikih operskih kuća kao što su Bečka, Pariška i Ciriška opera, po prvi put će se predstaviti u ulozi reditelja, i to u Beogradu i Novom Sadu.

Promo
Marijana Mijanović

Nova Beogradska opera će u subotu, 16. februara u novosadskoj Sinagogi, i u nedelju, 17. februara u beogradskom Kolarcu, predstaviti baroknu operu "Acis i Galatea" nemačko-engleskog kompozitora Georga Fridriha Hendla, i to u polu-scenskom izvođenju - upravo onako kako je to i sam Hendl učinio na dvorcu vojvode od Čandosa 1718. godine.

"Acis i Galatea" bila je najčešće izvođeno scensko delo slavnog Hendla, koji je tokom prve polovine 18. veka bio priznat i kao najveći operski kompozitor Engleske. Opera se organizuje povodom 300 godina od njene premijere i godišnjice obeležavanja 260 godina od smrti Georga Fridriha Hendla. Ove godine navršava se i pet godina od osnivanja Nove Beogradske opere i ova premijera je, istovremeno, kruna u petogodišnjem radu ovog izuzetno kreativnog tima, na produkciji i promociji muzičke umetnosti.

Promo
Barokni ansambl Nju triniti barok

U operi će za ovu priliku nastupiti mlade zvezde baroka - tenor Leif Arun-Solen iz Švedske, sopran Beatriz de Susa iz Portugala, Danski tenor Matias Hedegard i naš već afirmisani bas-bariton Sreten Manojlović. Uz soliste, nastupiće barokni ansambl Nju triniti barok (New Trinity Baroque) na istorijskim instrumentima, pod dirigentskom upravom Predraga Goste. Scenografiju i kostime radi Tijana Trailović, a svetla Stefan Momirov.

Uoči svog debija, Marijana Mijanović je rekla: "Sa Novom Beogradskom operom sarađujem još od njenog osnivanja kao umetnički savetnik i vokalni kouč. Prilika da se ovaj put okušam i u ulozi reditelja delovala mi je veoma interesantno, a tek tokom rada sa umetnicima uvidela sam koliko je proces režiranja i inspirativan."

Promo
Nju triniti barok na Kolarcu

Novosadska premijera je zakazana za subotu, 16. februara u 20 časova u Sinagogi. Samo dan kasnije, Beograđani će operu imati mogućnosti da vide na velikoj sceni beogradskog Kolarca. Upitan zašto Sinagoga i Kolarac, dirigent Predrag Gosta je izjavio: "Ovaj put operu izvodimo na koncertnoj sceni, koja će biti transformisana u operski teatar. S obzirom da je i premijera pre 3 veka bila na koncertnom podijumu, ono što želimo da predstavimo je rekonstrukcija ovog dela najbliža originalu."

Promo
Dirigent Predrag Gosta

Nova beogradska opera je, inače, do sada svoje projekte predstavljala u saradnji sa drugim operskim kućama, kao što su Madlenianum i Narodno pozorište. Ovaj put predstave se održavaju u novosadskoj sinagogi kao i u beogradskom Kolarcu, u kome NBO već pet godina ima svoje poslovne prostorije i gde redovno održava sve svoje klasične koncerte.

Promo
Švedski tenor Leif Arun-Solen

NBO je do sada svojom energijom i entuzijazmom te izvođenjem premijernih dela baroknih majstora privlačilo publiku svih uzrasta, te se očekuje da odziv publike bude izuzetno dobar. U proteklih pet godina NBO je organizovala više od 20 premijera na ovim, među kojima su i koncerti Novog simfonijskog orkestra "Makris" koji deluje pod okriljem NBO.

Izvođenje opere "Acis i Galatea" naročito u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, pod scenografijom i svetlima, potvrdiće mogućnosti ove scene za izvođenje operskih predstava ali i zadovoljiti potrebu publike koja ima priliku da prisustvuje jedinstvenom događaju.

Promo
Sopran Beatriz de Susa iz Portugalije

"Acis i Galatea" dobila je podršku nekoliko međunarodnih fondacija i institucija, među kojima su fondacija "Intermuzika", fondacija "Makris" i drugi. Ulaznice su u prodaji na blagajnama Muzičke omladine Novoga Sada i Kolarčeve zadužbine u Beogradu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online