Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 18.04.2019.
15:32
Tanjug A

Biljana Srbljanović razgovara sa Uelbekom na Krokodilu

Glavna zvezda prve večeri ovogodišnjeg jedanaestog književnog Festivala Krokodil je Mišel Uelbek, francuski pisac koji već četvrt veka slovi za jednu od najvećih zvezda savremene svetske književnosti, saopšteno je danas iz Krokodila.

EPA/ANDREU DALMAU
Mišel Uelbek

"Francuski Orvel", kako još zovu Uelbeka - enfan teribl savremene francuske književnosti i jedan od najistaknutijih i najprovokativnijih pisaca današnjice, u petak, 7. juna, u polučasovnom razgovoru s Biljanom Srbljanović govoriće o sebi, svom stvaralaštvu, kao i o svom kompleksnom odnosu s Francuskom. 

Glumac Boris Isaković čitaće odlomak iz najnovijeg Uelbekovog romana "Serotonin".

U petak 7. juna, od 14 do 18 sati u Krokodilovom Centru Mišel Uelbek družiće se sa svojim fanovima i potpisivati knjige. Za prisustvo ovom susretu obavezna je rezervacija.

Prve večeri festivala, kroz čitanja, sofa-intervjue i performanse predstaviće se i ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade Vladimir Tabašević, gošća iz Makedonije Rumena Bužarovska i jedan od najzanimljivijih savremenih autora Bojan Babić, kao i slavni filmski i pozorišni reditelj i pisac Goran Marković. 

Vrhunac druge festivalske večeri biće nastup Lasla Krasnahorkaija, jednog od najznačajnijih i najprevođenijih mađarskih prozaista. 

S Markom Čudićem, Krasnahorkai će razgovarati o svom stvaralaštvu za koje je karakteristična apokaliptična ironijsko-parodijska slika savremene Mađarske i savremenog sveta. 

U fokusu druge festivalske večeri biće i zajednički nastup dvojice najistaknutijih regionalnih autora Miljenka Jergovića i Svetislava Basare. 

Druge večeri festivala, Lana Bastašić čitaće iz svog prvog romana "Uhvati Zeca", dok će Zoran Kesić i Njuz.net tradicionalno biti zaduženi za komična intermeca između nastupa pisaca. 

Posebna draž ovogodišnjeg izdanja festivala jeste prezentacija velike antologije evropske poezije nedavno objavljene u Nemačkoj pod nazivom "Grand Tour", koju su uredili Jan Vagner i Federiko Italijano. 

Tokom festivala, njih dvojica će predstaviti selekciju nekih od najistaknutijih evropskih pesnika i pesnikinja među kojima su Marija Barnas iz Portugalije i Gabor Šajn iz Mađarske, zatim britanski autor Patrik Makginis, poznata srpska pesnikinja Ana Ristović i Anja Golob iz Slovenije. 

I ove godine, festival Krokodil će organizovati raznolike tribine u okviru kojih će se baviti najaktuelnijim društveno-političkim temama iz perspektive kulture.

Debatni program održaće se u subotu, 8. juna, i nedelju, 9. juna, od 12 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

U subotu, 8. juna, u 12 sati Krokodilov debatni program otvoriće razgovor pod nazivom "Neighbors - Facing the present". Rumena Bužarovska, Adrian Kozmin Perta, Gabor Šajn i Lana Bastašić razgovaraće o snažnom porastu konzervativizma i novom talasu nacionalizma, te jačanju desničarskih pokreta u regionu centralne i jugoistočne Evrope, kao i protekcionizma motivisanog ekonomskom krizom i migrantskim talasima sa Bliskog istoka. 

O ulozi i novom značaju poezije u doba osipanja postojećih vrednosti i slabljenja svih čvrstih oslonaca govoriće od 14 sati neka od najpoznatijih pesničkih imena savremene Evrope u okviru nastavka prezentacije velike antologije evropske poezije - "Grand Tour".

Nakon projekta Jezici i nacionalizmi, koji se bavio kompleksnim pitanjem realnosti postojanja četiri politička jezika u regionu, kao i njegovog velikog finala - Deklaracije o zajedničkom jeziku - Udruženje KROKODIL je započelo novi projekat pod nazivom Zajednička čitaonica.

Ovaj projekat bavi se temom jezika, ali ne iz lingvističkog, već iz književnog i esejističkog ugla. 

U nedelju, 9. juna, u 12 sati u okviru debatnog programa održaće se panel diskusija na temu zajedničke čitaonice i mogućnosti zajedničke književnosti jezika. Učestvuju: Igor Štiks, Vladimir Arsenijević, Miljenko Jergović i Lana Bastašić. 

Treću godinu zaredom, festival Krokodil ima i humanitarni karakter. 

Ove godine festival predstavlja humanitarnu akciju "Za bebe superheroje" i pozvaće sve prisutne da svojim donacijama pomognu rad Instituta za neonatologiju Srbije. 

Tim angažovan na Intenzivnoj nezi beogradskog Instituta za neonatologiju - dr Hajdarpašić, dr Stoiljković, dr Jovanović, dr Kovačević i drugi - dvadeset četiri časa dnevno sedam dana nedeljno neumorno pomažu prevremeno rođenim bebama da prežive i stasaju. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online