Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.02.2019.
06:30
B92.net, Vestionline A

Hladnoća u SAD gotovo prepolovila autonomiju vozila na struju

Na veoma niskim temperaturama, električni automobili mogu privremeno da izgube i preko 40% fabrički deklarisane automonije u vožnji, saopštila je američka organizacija AAA Foundation for Traffic Safety. Slična iskustva ovih dana imaju i vozači u SAD.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

AAA je sproveo istraživanje koje je pokazalo da se pogonske baterije znatno brže prazne na velikoj hladnoći, pre svega zbog potrebe za neprekidnim zagrevanjem putničke kabine. 

U studiji se navodi da u uslovima veoma niskih, zimskih temperatura vazduha, radijus kretanja može privremeno da bude skraćen za više od 40 odsto. 

Ovo istraživanje, sprovedeno na pet modela automobila na struju, takođe je pokazalo da se autonomija smanjuje i u slučaju veoma visokih temperatura, tokom leta, ali ni približno kao u zimskom periodu. 

Kako se navodi, fabrički deklarisana autonomija u vožnji može se postići tek u umerenim klimatskim i vremenskim uslovima.

Mnogi vlasnici električnih automobila u SAD - uključujući i vozače Tesle - primetili su da im je radijus kretanja značajno opao tokom protekle sedmice, kada su u toj zemlji zabeležene izuzetno niske temperature vazduha. 

Oni su sa na društvenim mrežama žalili na smanjenje autonomije u vožnji, ali i na zaleđenje ručice za otvaranje vrata. 

- Važno je da vlasnici električnih automobila budu upoznati sa ograničenjima svojih vozila u ekstremnim klimatskim uslovima, kako ih slične situacije ne bi zatekle nespremnima - kažu u organizaciji AAA. 

AAA je u pripremi ove studije testirao električne modele BMW i3s, Chevrolet Bolt iNissan Leaf iz 2018, kao i Teslin Model S 75D i Volkswagen e-Golf iz 2017. godine. 

Svi ovi modeli imaju deklarisanu autonomiju od najmanje 160 km sa punim baterijama.

Automobili su testirani na -7 stepeni Celzijusovih, kao i na +35 stepeni, a dobijeni rezultati upoređeni su sa onima zabeleženim u na umerenih +24 stepena Celzijusa. 

U prvom slučaju, autonomija je pala za 12%, bez uključenih grejača. Kada je bilo uključeno i grejanje u vozilu, radijus je opao za čak 41%. 

Razlike su znatno manje na visokim temperaturama, pa je na +35 stepeni autonomija smanjena za 4%, bez uključenog klima uređaja, a pad je iznosio 17% kada je putnička kabina bila rashlađivana.

Sa problemom smanjena autonomije, odnosno većeg utroška energije za prelazak istog puta, protekle sedmice suočio se i Džejson Hjuz iz Severne Karoline, inače vlasnik Teslinog Modela 3. 

On je primetio da mu je za svakodnevnu vožnju od 25 km, tokom hladnog vremena kada je temperatura vazduha iznosila -7 stepeni Celzijusa, bilo potrebno dvostruko više električne energije nego inače. 

Hjuz, koji se bavi reparacijom i preprodajom korišćenih delova i komponenti Tesla automobila, kaže da ekstremno niske ili visoke temperature najviše pogađaju one koji ovaj auto koriste na kraćim distancama, jer im je (u odnosu na ukupno vreme provedeno u putu) potrebno više vremena da kabinu vozila zagreju tokom zime, odnosno rashlade tokom leta.

AAA savetuje vozače električnih automobila da u vreme ekstremnih temperatura drže uključeno grejanje/klimu i tokom perioda dok svoja vozila pune na električnim priključicma. 

Dodaje se da automobili na struju dobro funkcionišu i po hladnom vremenu, ali je potrebno malo više planiranja i bolja organizacija pre puta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online