Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.02.2019.
01:30
b92.net, Vestionline A

Svetu preti nestašica punjača za električne automobile

Veliki svetski proizvođači automobila najavljuju ofanzivu vozila na struju, ali globalna infrastruktura punjača ne prati ove ambiciozne planove.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dok se u razvijenom svetu benzinske stanice nalaze "na svakom koraku", punjači za električne automobile (EV) daleko su manje rasprostranjeni. 

Nedostatak punjača naročito pogađa neka predgrađa velikih gradova i ruralne sredine, pa pojedini vlasnici automobila na struju moraju da prelaze desetine i desetine km do najbliže stanice za dopunu baterija. 

Istraživanje koje je na ovu temu sproveo Blumberg pokazalo je da se u svetu vozi oko 5 miliona električnih automobila, dok se globalna mreža punjača trenutno sastoji od 632.000 mesta za punjenje. 

Dalja analiza otkriva da su ovi punjači koncentrisani uglavnom u državama i regijama gde su automobili na struju veoma popularni, pa se vlasnici EV koji putuju daleko od svog prebivališta mogu suočiti sa ozbiljnim problemom prilikom pokušaja da pronađu punjač tokom svog putovanja. 

Čak i ako pronađu mesto za punjenje u blizini svoje maršrute, može se desiti da se suoče sa novim problemom. 

Preko 66% postojećih punjača spada u kategoriju "sporih" i na njima je za svakih 15-ak km dodatne autonomije vozila potrebno provesti pola sata u punjenju baterija.

Kada je reč o mreži punjača, jedna od prepreka za dalje širenje je njihova neisplativost investitorima u sadašnjem trenutku kada električna vozila čine izuzetno mali procent ukupnog broja automobila na putevima. Zbog toga mnogi postojeći punjači nisu profitabilni. 

Blumberg navodi da je u slučaju brzog punjača potrebno da se on koristi barem osam puta dnevno, kako bi bio isplativ vlasnicima. 

Međutim, mnogi takvi punjači sada se koriste manje od pet puta na dan. 

Ipak, neke kompanije, poput Tesle, planiraju širenje mreže punjača kako bi spremno dočekali najavljenu ekspanziju električnih automobila. 

Tesla, recimo, ima u planu da već ove godine značajno proširi mreže svojih "superpunjača" u Evropi i Sjedinjenim Državama. 

To je samo kap u moru, s obzirom da Međunarodna agencija za energiju procenjuje da će do 2030. širom sveta biti potrebno između 14 i 30 miliona javnih punjača za električna vozila, ukoliko do tada tržišno učešće novih automobila na struju dostigne prognoziranih 30%.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online