Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 17.03.2019.
05:30
b92.net, Vestionline A

Stiže nova era - automobile ćemo otključavati i startovati smartfonom

Veliki svetski proizvođači automobila poslednjih godina uvode još jednu tehnološku inovaciju koja će verovatno izazvati podeljena mišljenja među vozačima.

Youtube/Marques Brownlee
Foto: Ilustracija

Tehnologija koja omogućava beskontaktno otključavanje, startovanje motora i vožnju automobila već je neko vreme u upotrebi, a pojedine auto-kompanije idu i korak dalje, uvodeći takozvani "digitalni ključ" koji korisnicima omogućava otključavanje i startovanje motora pomoću smartfona. 

Ovu opciju je pre par godina među prvima ponudio Volvo i uglavnom je bila dostupna na modelima premijum proizvođača, a uskoro će je uvesti i korejska Kia, kao deo Hyundai Motor Group. 

"Digitalni ključ", koji će ubuduće zameniti fizički ključ, aktivira se preko aplikacije na mobilnom telefonu, a moći će da ga upotrebljava više ovlašćenih korisnika. Tehnologija NFC (Near Field Communication) će u neposrednoj blizini vrata vozila prepoznati pametni telefon sa ovlašćenim digitalnim ključem. 

Naime, NFC antena za prepoznavanje postavljena je u ručici vozačevih i suvozačevih vrata, dok je antena za startovanje motora postavljena u pregradi na konzoli, koja je inače namenjena bežičnom punjenju mobilnih telefona.

Kako sve to funkcioniše i koliko je uopšte bezbedno?

Kako kažu u Kia Motors, NFC je oblik identifikacije radijske frekvencije (RFID - Radio Frequency Identification), koji pruža visok nivo bezbednosti, jer se bežična NFC komunikacija ostvaruje samo kada su uređaj i čitač udaljeni tek nekoliko centimetara. 

Nakon otključavanja vozila korisnik će moći postavljanjem pametnog telefona u pregradu na središnjoj konzoli (namenjenoj za bežično punjenje smartfona), pritiskom na dugme Start/Stop "upaliti" motor automobila. 

Individualna podešavanja za svakog od korisnika čuvaju se u vozilu i kada vozilo prepozna ključ, postavke se automatski prilagođavaju korisniku - između ostalog položaj bočnih retrovizora, sedišta i volana, a pored toga postavke obuhvataju i audio-navigacioni sistem i "hed-ap” displej. 

U kompaniji Kia Motors kažu i da će vozači digitalni ključ moći da koriste za daljinsko upravljanje određenim sistemima vozila preko pametnog telefona. 

Upotrebom Bluetooth komunikacije BLE (Bluetooth Low Energy) korisnici će moći otključavati i zaključavati vozilo, aktivirati alarm i upaliti motor. Pored toga će moći - jednom kada vozila sa automatskim parkiranjem budu u komercijalnoj upotrebi - daljinski upravljati ovim uslugama.

Digitalni ključ identifikuje korisnika, a onda vozilo automatski prilagođava postavke, što omogućava funkciju "car-sharing" vozila 

Pristup funkcijama pojedinog vozila može se prilagođavati svakom pojedinačnom korisniku, a može se podestiti i vremenski period pristupa. 

Na primer, u slučaju iznajmljivanja automobila vlasnik vozila može unapred ograničiti period upotrebe vozila ili primeniti ograničenje upotrebe samo na određene funkcije. 

Tako se, na primer, može omogućiti kuriru da otključa prtljažnik zbog dostave pošiljke u vaš automobil. Kada car-sharing bude dovoljno rasprostranjen, digitalni ključ će omogućiti unajmljivanje i iznajmljivanje vozila bez fizičkog kontakta vlasnika vozila i vozača - jer će se sve organizovati preko aplikacije. 

Pored toga što će omogućiti vozilima da se uključe u program car-sharinga, digitalni ključ će ubuduće pružati funkcije, kao što su npr. alarm, koji će se aktivirati kada vozilo prekorači određenu brzinu ili kada napusti određeno područje.

Klasični ključ i dalje ostaje u upotrebi

Za slučajeve, kao što su recimo posete servisu, gde je predaja digitalnog ključa nepraktična, još uvek će biti na raspolaganju klasični pametni ključ ili pametna kartica, koji su i sada u upotrebi u auto-industriji. 

Tehnologija otključavanja novih Kia automobila pomoću smartfona biće na raspolaganju kupcima već do kraja ove godine, kažu u toj kompaniji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online