Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.11.2018.
00:30
mondo.rs, Vestionline A

Kako da "ubacite" vežbanje u sve što radite

Ako nemate vremena (ili vam je samo dosadno) da odradite ceo trening, evo nekoliko načina da vežbanje ubacite u sve što radite, a da to praktično ni ne osetite.

pixabay.com
 

Činjenica je da mnogo sedimo a malo se krećemo, što je veoma loše po naše zdravlje. Neki nemaju vremena za treniranje, drugi to jednostavno ne vole i ne mogu sebe da nateraju da odu na trening, ali srećom, postoji način da i bez toga budete fizički aktivniji. Uz nekoliko malih trikova bićete dosta fizički aktivniji, a gotovo da to nećete ni primetiti. Lični trener Elizabet Kračfild otkriva kako to da uradite.

Pokrenite se čim ustanete

Kračfildova savetuje da odvojite pet minuta za fizičku aktivnost čim ustanete. "Možete da radite nešto poput marširanja u mestu, plesa, istezanja, to će vam pomoći da se bolje osećate. Dobro je da to radite čim ustanete jer nemate mnogo vremena za pregovaranje sa sobom. Ako čekate do pet popodne, veće su šanse da ćete odgovoriti sebe od treninga".

Brojne studije su pokazale da vežbanje ujutru ima nekih prednosti u odnosu na vežbanje kasnije u toku dana. Recimo, studija iz 2012. je dokazala da žene koje vežbaju ujutru budu aktivnije kasnije u toku dana i unesu manje kalorija. 

Pešačite do posla

Ili, ako vam je posao previše daleko, prepešačite barem deo puta tako što ćete se parkirati dalje od posla ili ćete izaći nekoliko stanica ranije iz prevoza.

Nauka je dokazala da hodanje smanjuje rizik od povišenog krvnog pritiska i holesterola za sedam odsto, a rizik od dijabetesa tipa 2 smanjuje za 12 odsto.

Ne sedite duže od 30 minuta

Ako vam posao podrazumeva sedenje, činjenica je da nemate mnogo izbora. Ali, uz pomoć nekoliko malih caka možete da sedite manje.

-Kad treba da pitate nešto nekoga od kolega, ustanite i idite do njega ili nje, prošetajte kratko posle ručka - savetuje Kračfildova.

Ako ništa drugo, na svakih pola sata ustanite da pijete vode ili odete do toaleta. Studija je pokazala da oni koji ne sede duže od pola sata "u cugu" imaju manji rizik od rane smrti.

Šetnju psa pretvorite u trening

Ispostavilo se da šetnje psa od 10-15 minuta dnevno nisu dobre samo za kucu, već i za vas.

Kračfildova savetuje da kada izvedete svog ljubimca do parka ili nekog šetališta, iskoristite to vreme da uradite nekoliko vežbi.

"Možete da radite step-up na klupi u parku, možete da uradite nekoliko sklekova naslonjeni na gornji ili donji deo klupe, u zavisnosti od toga koliko su vam jake ruke".

Takođe, savetuje da kucu odvedete u šetnju negde gde ima dosta stepenica ili gde ćete morati da idete uzbrdo.

Zašto je to važno? Jer hodanje uzbrdo angažuje više mišića, time se sagoreva i više kalorija, što znači da ćete brže i smršati. Osim toga, hodanje uzbrdo može da bude sličnog intenziteta kao trčanje, ali ne utiče toliko na holena i zglobove.

"Moj savet je i da postavite sebi cilj da pređete određeni broj koraka dnevno. Počnite sa nečim dostižnim, na primer 3.000-4.000 koraka, a zatim povećavajte postepeno do 10.000".

Vežbajte dok kuvate

Čak i kada radite neke takve aktivnosti, možete da uradite koju vežbu.

"Dok čekate da vam proključa voda, na primer, možete da uradite nekoliko sklekova oslonjeni na radnu površinu ili po pet iskoraka na svaku nogu".

Kračfildova kaže da možete da radite čak i izometrijske vežbe, što su zapravo kontrakcije određene mišićne grupe, čime se održava snaga mišića.

"Stisnite mišiće zadnjice i zadržite tako desetak sekundi, pa ih opustite. Isto možete da radite sa bicepsom i tricepsom".

Radite čučnjeve u kupatilu

Ušli ste da obavite nuždu, obukli ste i taman pre nego što izađete možete da uradite desetak čučnjeva. To će vam pomoći da ojačate mišiće nogu, ali će smanjiti i rizik od povreda kada budete stariji.

Jedno zanimljivo istraživanje iz 2017. je pokazalo da osobe koje rade čučnjeve imaju 11 odsto manje šanse da povrede zglobove prilikom pada unazad, i 18 odsto manje šanse da povrede kuk.

Ovakvo vežbanje nije bolje od "pravog" treninga, ali je svakako bolje nego da nemate nikakvu fizičku aktivnost. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online