Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 03.12.2018.
01:30
A. Šišić - Vesti A

Roboti su među nama!

U 21. veku roboti će zauzeti mesto koje su robovi imali u drevnim civilizacijama! Ovo je predviđao slavni genije Nikola Tesla. Mnogi smatraju da nije pogrešio. Tehnologija je napredovala munjevitom brzinom, pa su maleni roboti izmileli na ulice i postali ispomoć domaćicama u kući, radnici u restoranima i bankama, vojnici, spasioci, čuvari ali i prijatelji ljudi.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prošle godine je i mehanička žena Sofija dobila pasoš Saudijske Arabije! Sajt brandminds.com napravio je listu najtraženijih robota u protekloj godini. Na tronu sedi Jibo. On je dobio titulu prvog porodičnog robota na svetu. Kompanija koja ga je kreirala tvrdi da je Jibo kombinacija ličnog asistenta, fotografa, glasnika i drugara. Ima sivo valjkasto telo i lice u obliku kruga. Zahvaljujući tome što poznaje jezik vlasnika može da učestvuje u razgovoru.

Dve kamere visoke rezolucije razlikuju lica i omogućavaju mu da prepoznaje ljude sa kojima dođe u kontakt. Mališani koji su se susreli sa ovim brbljivcem kažu da uživaju u njegovom društvu.

Integracija robota u svakodnevni život je ideja i tima naučnika francuske kompanije Blu frog robotiks ,koji su napravili Badija. On je težak samo pet kilograma i visok 56 centimetara. Ima točkove umesto nogu, kockastu glavu sa ekranom na kojem su iscrtani oči, nos i usta. Skenira i snima okolinu kada nema vlasnika i šalje poruku na mobilni telefon ukoliko primeti lopove ili poplavu, požar... Badi ima i ulogu dadilje jer može da pušta deci muziku ili igrice. Cena ovog prijatelja na baterije je 1.500 dolara! Zli jezici bi rekli da je to previše para za "igračku", ali ljubitelji robotike na ovakve opaske odgovaraju - ako čovek može da potroši toliku svotu novca na mobilni telefon poput ajfona, može da odreši kesu i za ovo čudo tehnike.

Rumba je verovatno najprodavaniji robot na svetu i to zahvaljujući domaćicama koje ga kupuju kad god su u mogućnosti. Ovaj nesvakidašnji usisivač je uveliko prisutan u domovima širom planete. Ako nije on, onda je neki od njegovih pobratima. Rumba liči na leteći tanjir i od 2002. godine prodat je u više od sedam miliona primeraka. Pametni usisavač je opremljen senzorima, pa može samostalno da krstari po kući.

Prepoznaje prljavštinu na podovima i odmah je uklanja, izbegava prepreke i ne može da padne niz stepenice. Njegov brat blizanac koji pride pere i pod je Skuba 450. Potrebno mu je oko 40 minuta da sredi sobu od 30 kvadrata tj. da ukloni prašinu i pokupi sve fleke sa parketa, pločica i tepiha. Za 600 dolara koliko za njega treba da se izdvoji, žene više ne moraju da uzmu metlu i džoger u ruke.

Domaćice ne treba više ni da se kao alpinisti veru po soliterima i peru prozore, jer danas to umesto njih može da uradi Vinbot. Ovaj robot se prisloni na prozor i pritiskom na dugme zalepi vakumom za staklo i počinje da ih glanca.

Mehanički "bankar"

Svet je ostao u čudu kada su ljudi u banci prvi put ugledali džinovskog robota kako ih dočekuje. Sada u Rusiji promobotovi već uveliko rade. Najpoznatiji je Verter koji je prodavac tojota automobila, ali i mehanički "bankar" moskovske Sberbanke. Promoboti pamte sve osobe sa kojima su već komunicirali. Projektovani su da rade u bioskopima, tržnim centrima, bankama... Dizajnirani su da liče na ljude, u sebi imaju ekran koji reklamira proizvode ali i daje dodatne odgovore na najčešća pitanja klijenata.

Pingvin u patroli

Svetske velesile uveliko rade na tome da vojnicima pomognu roboti. Kompanije tvrde da je uloga mehaničkih prijatelja da ih zaštite. Ako nema rata, opasnost uvek postoji pa je tako nastao najpoznatiji samosvesni robot čuvar nazvan K5. Američka kompanija Knightscop ga je kreirala da bi obezbedio škole, parkinge od krađe, kancelarije firmi...

K5 robot je, kako kažu, kurpulentan. Visok je metar i po i težak 130 kilograma, ali nije zastrašujući jer podseća na pingvina. Pomoću senzora i alogaritama patrolira samostalno i veoma je brz, pa retko šta može da mu promakne. Sposoban je da detektuje i snimi tablice i prati vozilo, zaobilazi prepreke i sve sumnjive situacije uredno prijavi vlasniku putem mobilnog, tableta ili laptopa.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online