Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.02.2019.
04:30
b92.net A

Samsung pravi pametnu majicu za detektovanje bolesti

Samsung razvija novu pametnu majicu sa ugrađenim senzorima koji mogu da dijagnostifikuju bolesti putem pametnog telefona. Tehnologija koristi senzore koji mogu da naprave opsežna očitavanja funkcije pluća detektujući zvuke iz organa i pružajući dijagnoze i savete.

Korejski gigant tvrdi da se respiratorne bolesti mogu dijagnostifikovati, te da se mogu meriti učestalost i snaga daha. Takođe može se izvesti niz različitih dijagnoza uključujući upalu pluća i bronhitis, ali i da se prepoznaju hronične bolesti pluća, kao što su astma i HOBP (hronična opstruktivna bolest pluća). 

Prema odobrenom patentu koji je kompanija prethodno podnela Svetskoj organizaciji za intelektualnu svojinu, tehnologija uzima u obzir vašu medicinsku istoriiju zajedno sa vašim indeksom telesne mase. 

Da biste dobili ispravnu dijagnozu, uzete su u obzir starost, pol, težina i visina korisnika, kao i njihova medicinska istorija. Senzori se povezuju sa pametnim telefonom, tako da korisnik može da pročita dijagnozu, kao što su "simptomi upale pluća" ili "respiratorna infekcija" na ekranu. Na osnovu rezultata, daju se saveti koji se razlikuju od preventivnih do hitnih. 

Kompanija je prošle godine već predstavila svoje pametno odelo i pametno odelo za klizanje s kojim su holandski sportisti mogli da treniraju za Zimske olimpijske igre 2018. godine. Prošlog meseca su izašli sa Samsung pametnim cipelama, što sportistima daje povratnu informaciju u realnom vremenu o tome kako su odradili trening.

Senzori se takođe mogu integrisati u druge vrste odeće. Nije poznato kada će se na tržištu naći široka javnost, iako kompanija kaže da su mogućnosti "beskrajne". 

- Razmotrite, na primer, profesionalnog fudbalera koji se nalazi na sportskom terenu, gde se funkcija pluća može pratiti u realnom vremenu - rekao je portparol kompanije i dodao: 

"Ali i za bolesnu bebu ili dete ovo tehnološko rešenje može da ponudi odgovor. Ako možete lako da zabeležite detaljno skeniranje kod kuće, to je, naravno, velika pobeda. Očigledno je da pametna majica mora da bude odgovarajuće veličine za ovu grupu korisnika." 

Međutim, kao što znamo, nisu svi patenti koji su odobreni postali stvarnost, jer velike kompanije redovno podnose zahteve za patente za svoje ideje, tako da nam preostaje da čekamo.

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA Ovo je novitet iz Samsunga
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online