Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.09.2014.
08:00
Beta A

Srbija i Srpska zajedno na turističkoj mapi Evrope

Jedna od šansi Srbije da se probije na evropsko turističko tržište bila bi objedinjena turistička ponuda od Mećavnika u Mokroj Gori do Andrićgrada u Višegradu, ocenili su predstavnici turističkih organizacija ta dva pogranična mesta u Republici Srpskoj i Srbiji.

Trenutno u Andrićgradu ima 150 ležajeva za turiste, u planu još oko 100
 

"Ponuda koja bi obuhvatila Mokru Goru, Mećavnik, (uskotračnu železničku prugu) Šargansku osmicu, Andrićgrad, bila bi neponovljiv turistički paket u ovom delu Evrope", kazao je agenciji Beta domaćin Andrićgrada Ljubomir Jelisijević.


On je objasnio da je Andrićgrad kulturni, administrativni, i edukativni turistički kompleks, smešten na poluostrvu između reka Drine i Rzava i da je želja idejnih tvoraca tog grada da se što više mladih vrati pravim vrednostima.


Godišnje 100.000 gostiju

Andrićgrad je otvoren za turiste pre samo tri godine, a godišnje ga poseti oko 100.000 ljudi. Trenutni smeštajni kapaciteti Andrićgrada, koji se nalazi na 300 metara od "ćuprije" na Drini, jeste 150 ležajeva, ali će se sledeće godine završiti izgradnja hotela sa 54 sobe i oko 100 kreveta u tom kompleksu, kazao je Jelisijević.
 

Jedini nobelovac koji ima "svoj grad"

Andrićgrad je nastao kao ideja reditelja Emira Kusturice o kamenom srednjovekovnom gradu, inspirisanog delima i likovima nobelovca Iva Andrića, a kako je dodao Jelisijević, Ivo Andrić je jedini nobelovac koji ima "svoj grad".

Prema njegovim rečima, turisti dolaze iz celog sveta, a osim iz bivših jugoslovenskih republika, najviše ih dolazi iz Japana i Austrije.


Turistima je, prema njegovim rečima, zanomljivo to što je Andrićgrad mešavina različitih epoha i stilova - vizantijski, otomanski, renesansa, klasicizam. Neki od sadržaja u tom gradu su renesansno pozorište, replika srednjovekovnog manastira Dečani, Institut Ive Andrića sa centrom za slavistiku.


Kompleksom upravlja preduzeće Andrićgrad, čiji su vlasnici reditelj Emir Kusturica, opština Višegrad i Vlada Republike Srpske.


Sjajni Drvengrad

Etno selo Mećavnik godišnje poseti oko 100.000 ljudi
 

Emir Kusturica je 2002. godine u Mokroj Gori počeo izgradnju etno sela Mećavnik, poznatijeg kao Drvengrad. Kako je rečeno agenciji Beta u turističkoj organizaciji tog mesta, taj projekat oporavio je privredu na tom području, jer je u turističkom kompleksu zaposleno oko 80 odsto lokalnog stanovništva.


Godišnje Mećavnik poseti oko 100.000 ljudi. Karakterističan je po malim drvenim kućama, od kojih je svaka kućica autentična, oslikana i uređena na drugačiji način.


U Drvengradu se organizuju brojne kulturne manifestacije poput "Zavičajni dani" i "Kustendorf film festival".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online