Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.03.2015.
06:30
superodmor.rs A

Skrivena mesta moskovskog Kremlja

Kada odete u Moskvu ne možete, a da se ne divite lepoti Kremlja. Slušaćete o Carskom topu, Tajnoj kuli i Palati oružja, ali malo je verovatno da će vam neko ispričati nešto o ovim tajnim mestima...

en.wikipedia.org
Saznajte šta se sve krije unutar zidina Kremlja

Ptice grabljivice

Elitna vojna jedinica koja trenira ptice grabljivice, tačnije par sokola, nekoliko kobaca i laponsku sovu, nije poznata široj javnosti. Ptice služe kao prirodna odbrana i kontrola populacije vrana.

Pokazalo se da nisu turisti jedini kojima kule u Kremlju privlače pažnju. Naime, moskovske vrane imaju običaj da skidaju pozlatu sa kupola, koje su izuzetno klizave, tako da ptice kandžama gule pozlatu pokušavajući da se kreću po kupolama. Prebivalište sokolova nalazi se u podnožju Tajne kule. Sakriveno je od očiju prolaznika. U Kremlju postoji i zimsko sklonište za pernate odbrambene snage, a nalazi se između Nabatnijske i Spasiteljeve kule.

Ptice prolaze kroz specijalnu obuku baziranu na jedinstvenoj metodi Federalne službe bezbednosti.

Ikonostas porušenog manastira

U vreme sovjetske vlasti religiozne građevine u Rusiji bile su uništavane ili pretvarane u magacine, muzeje ili arhive. Ta sudbina zadesila je i Vaznesenski manastir u Kremlju. Rušenje manastira izazvalo je široku reakciju, tako da su Staljinu stizala mnogobrojna pisma kritike. Uprkos tome, manastir je srušen. Danas u Kremlju postoji samo mesto gde se nekad nalazio manastir.

Međutim, samo nekolicini je poznato da istorijski ikonostas, koji je sačuvan, danas stoji u Patrijarhovoj palati.

Tajne Kremaljske palate

Kremaljska palata sagrađena je 1960-ih, i proglašena je za objekat od kulturnog značaja. U njoj su se održavali socio-politički forumi, a koritešćena je i za održavanje koncerata i pozorišnih i operskih predstava, a u njoj se nalazi i sedište Kremaljskog baleta.

Palata, naravno, ima i svoje tajne. Malo ljudi zna da se u njoj nalazi restaurirano zvono “blagovesnik” - najveće među zvonima u tradicionalnoj pravoslavnoj crkvi. Zvono je teško nekoliko tona, a izliveno je početkom XX veka.

Sakrivena palata Potešnij

Pala Potešnij sakrivena je od pogleda posetilaca zapadnih zidina Kremlja. U njoj je car Aleksej Mihailovič, sa nadimkom “Najtiši”, dao da se naprave odaje za njegovog svekra, bojara Miloslavskog. Nakon smrti Miloslavskog, imanje je pripalo caru, a bilo je povezano sa Carskom palatom kamenim prolazom. Od 1672. godine u prostorijama palate počele su da se održavaju prve pozorišne predstave u Rusiji. Danas se u njoj nalazi vojno sedište.

Studio za snimanje u kuli Trojicka

U kuli Trojicka (trojstvo) nalazi se moderan muzički studio. On predstavlja glavno mesto za probe Predsedičkog orkestra, jednog od malobrojnih vojnih orkestara na svetu koji u svom sastavu ima i simfonijske muzičare. Interesantno je reći da solisti orkestra znaju državne himne većine zemalja sveta.

Predsednički orkestar nastupao je sa čuvenim muzičarima raznih žanrova, pa čak i onih koji imalu malo zajedničkog sa klasičnom muzikom, kao što su klavijaturisa Ken Hensli ili grupe “Juraja hip” i “Skorpions”, ili ruski hard-rokeri. Ovaj ansambl simio je muziku za više od 40 filmova, pozorišnih predstava i sportskih događaja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online