Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.11.2018.
04:30
Telegraf.rs, Vestionline A

Volite da putujete i probate nove specijalitete? Onda su ovo idealne destinacije za vas

Svi ljubitelji hrane na putovinjima mogu otkrivati beskrajni gastro svet koji svaka država ima.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Stručnjaci za putovanja iz TriAdvisora napravili su popis naboljih svetskih gradova u kojima je hrana i više nego savršena.

Rim

Uopšte ne iznenađuje činjenica da je Rim na prvom mestu gradova u kojima je hrana najbolja, a najbolja je u okrugu Prati. Stručnjaci za putovanja savetuju da probate jedinstvene lokalne delicije.

Firenca

Pobegnite iz centra grada u neki udaljeni seoski dom na toskanskom imanju i probajte klasičnu italijansku pizzu i domaći sladoled.

Pariz

Odete li u Pariz obavezno započnite kulinarski obilazak pariske četvrti Montmartrea, jedne od najljepših gradskih četvrti. U Parizu ne propustite da probate baguette, odrezak s pomfritom, croque-monsieur (sendvič od prepržene šunke i sira), confit de canard, čuvene kroasane i zanatski sir od sirovog mleka.

Barselona

Odete li u Barselonu svakako ćete uživati u njenim znamenitostima, ljubaznim domaćinima, ali i u preukusnoj hrani. Ono što u Barseloni morate probati je pan con tomate (španska verzija bruschetta s paradajzom), patatas bravas (prženi krompir s pikantnim umakom), ali i pikantnu hobotnicu i marinirane srdele na tostu s marmeladom od crvenih paprika.

Nju Orleans

Jednom kada kročite nogom u Nju Orleans ostaćete zadivljeni. Pogotovo kuhinjom. Ovaj grad poznat je po specijalitetima kao što su beignets (uštipci) koji se poslužuju s dosta šećera u prahu. Obično ćete uz njih dobiti i domaću kafu s malo cikorije. Probajte i jambalayu, pirinač s morskim plodovima, mesom i povrćem.

Njujork

Za ovaj grad često kražu da je prestonica restorana. U njemu ćete moći da probate tajlandsku, japansku, francusku ili indijsku kuhinju. Tu možete pojesti i pravi američki doručak poput jaja na sve moguće načine, američke palačinke, vafle, peciva i cream cheese te naravno nezaobilazne krofne.

Venecija

Najbolja hrana koju u Veneciji možete probati su cicchetti (sendvič od gorgonzole, pršute i krompira). Savršena su kombinacija s vinom, a u Veneciji možete birati između stotinu vrsta vina.

Madrid

Gastronomija Madrida je i više nego raznolika. U Madridu morate probati tradicionalne španske tapase koje možete pronaći u gotovo svim restoranima. Probajte i tradicionalnu špansku paelju.

Tokio

U ovom gradu hranu morate probati. Ova gastronomska prestonica teži savršenstvu. Svaki japanski obrok sadrži kuglu pirinča gohan i zdelicu miso supe. Njihova kuhinja sadrži mnogo ribe, morskih plodova i algi. A ovo su jela koja morate probati: takoyaki aka, yakisoba, yakitori, taiyaki, kakigori, wataame i jaga bata.

Bangkok

U ovom gradu ne možete ostati gladni jer na njegovim ulicama prodavci prodaju sve vrste mesa s raznim vrstama sosova. A kao posebnu poslasticu sebi možete kupiti i neku vrstu pečenog insekta. Jelo koje morate probati je banana roti (jelo slično palačinkama)

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online