Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.01.2019.
04:30
Mondo.rs, Vestionline A

Šta da radite ako izgubite pasoš u Grčkoj

Svake godine između 500.000 i milion srpskih turista poseti Grčku, a nekima od njih se desi da im uživanje na plaži pokvari gubitak ili krađa pasoša, bez kojeg ne mogu da se vrate u Srbiju, ili drugih dokumenata poput vozačke dozvole ili kreditne kartice.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ukoliko ostanete bez dokumenata u Grčkoj, prvo što treba da uradite je da, bez odlaganja, odete u najbližu policijsku stanicu i prijavite gubitak ili krađu pasoša, vozačke ili saobraćajne dozvole. Policijskom službeniku ćete dati svoje podatke, a on će vam izdati potvrdu o izgubljenim dokumentima.

Potvrdu koju ste dobili u policiji zadržaćete kod sebe da biste, u slučaju rutinske policijske kontrole, pokazali bilo koji dokaz o identifikaciji. S tom potvrdom treba da odete u najbliže diplomatsko-konzularno predstavništvo Srbije u Solunu ili Atini, gde ćete dati izjavu o krađi, odnosno gubitku pasoša, i pokrenuti postupak za izdavanje privremene putne isprave ili takozvanog privremenog pasoša, za čiju izradu je potrebno dva do tri dana, piše sajt Grčkainfo.com

Potrebno je i da platite administrativnu taksu koja iznosi 43 evra po pasošu, ali i da donesete dve slike za svaku privremenu putnu ispravu. Ako ste ostali bez novca i nemate mogućnost da platite taksu, moraćete pozvati rođake ili prijatelje u Srbiji koji će vam novac poslati ili ga u vaše ime uplatiti na račun konzulata. Ukoliko kod sebe nemate nijedan drugi dokument, kao što je, na primer, lična karta, nakon uplate takse konzulat će poslati zahtev MUP Srbije, koji će im, radi identifikacije, proslediti vaše fotokopije pasoša. U slučaju da se nalazite u letovalištu u Grčkoj koje je dosta udaljeno od konzulata, treba da podnesete prijavu policiji o gubitku ili krađi pasoša, a nakon toga pozvati telefonom najbliže konzularno predstavništvo Srbije u Solunu ili Atini.

Kako biste izbegli ove neprijatnosti, korisno bi bilo da, kada krenete na odmor u Grčku, imate sa sobom neki od dokaza identiteta sa fotografijom: fotokopiju prve strane pasoša, lične karte ili vozačke dozvole, i eventualno izvod iz matične knjige rođenih. Ova dokumenta možete pre polaska na put odštampati, slikati mobilnim telefonom ili ih skenirati i sačuvati na mejlu, prenosi "Kurir".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online