Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 30.03.2019.
01:30
J.Jovanović A

Otkrivamo vam najbolju uličnu hranu širom sveta (FOTO)

Ulična hrana koja se prodaje na kioscima, štandovima ili tezgama sastavni je deo upoznavanja zemlje koju planirate da posetite. Hrana je deo kulture i tradicije jednog naroda, a ona koja se služi na ulici pomaže posetiocima da istinski osete duh zemlje u kojoj borave. Ako želite da upoznate odabranu destinaciju, zaboravite restorane i hotelski meni. Prava magija odvija se na ulicama...

pixabay.com
 

Kuhinja sa ulice razlikuje se od one koju nude u restoranima i to ne samo po ukusu već i po načinu spremanja, pakovanju, a često se može videti i sam čin pripremanja. 

Ukoliko planirate da posetite sledeća mesta, obavezno probajte ove specijalitete, jer ako to ne učinite ne može se reći da ste upoznali zemlju u kojoj ste bili. 

pixabay.com
 

Čuveni vafl i pomfrit iz Belgije

Dok obilazite Belgiju i gazite kaldrmom zemlje čokolade, uskim ulicama širi se miris slatkog kolača i dobro poznati miris krompira. Gotovo na svakom ćošku možete videti kiosk sa slatkim vaflom i pomfritom. Slano, pa slatko. Dobro spremljen hrskavi pomfrit i svež vafl preliven čokoladom vaše nepce pamtiće do kraja života. Probajte ulične specijaltete koje Belgija nudi i shvatićete zašto niko ne ostaje imun na slasne đakonije ove države.

pixabay.com
 

Nemačke kobasice

Nemačka je zemlja poznata po dobrim kobasicama i pivu, ipak najbolje kobaje možete pronaći upravo na ulici. Miris sveže pečenih kobasica širi se svuda oko vas. Bilo da ste u poseti nekom velikom ili pak malom gradu, dobro poznati miris karija i mesa osvaja ovu zemlju. Najpoznatiji specijalitet sa roštilja je Karivurst (Currywurst) specifičnan po načinu služenja. Naime, ove kobaje možete jesti samo ukoliko su isečene na komadiće i nikako drugačije. Zakon ulice nalaže tako. 

pixabay.com
 

Italijanski sladoled 

Italija pored svojih istorijskih znamenitosti i bogatog kulturnog nasleđa nudi i odličnu hranu. Najpoznatija poslastica koju možete pronaći bukvalno na svakom ćošku zemlje u obliku čizme je - sladoled. Čuveni italijanski "đelato" prepoznatljiv po uvek svežem ukusu, služi se u kornetu ili čašicama, a sastojke možete sami birati. 

pinterest.com
 

Turski đevrek

Iako poznata po kebabu, ulice Turske nude i na đevrek. Pecivo po nazivu "simit" idealna je užina u toku dugih šetnji. Umotan u komad običnog belog papira prodaje se na malim tezgama, a često se može kupiti i kod šetajućih prodavaca. Preporučuje se uz čuveni turski čaj za potpuni užitak u zemlji na Bosforu. 

pixabay.com
 

Riba i krompirići iz Engleske

Kombinacija pohovane ribe i zlatnih krompirića nezaobilazno je jelo širom Engleske. Veoma ponosni na svoj specijalitet, Englezi kažu da niste bili kod njih ako ovo niste probali. Fish and Chips prodaje se u plastičnom tanjiriću, a kod nekih prodavaca ćete ovaj ukusni specijaltet dobiti u hartiji, u znak sećanja na minule dane kada su ribu i krompir služili u novini.

pinterest.com
 

Japanski kukuruz

U zemlji izlazećeg Sunca naići ćete na razne ulične đakonije. Velika zemlja - veliki izbor. Međutim, specifičan kukuruz koji se služi na ulicama Japana postao je zaštitni simbol ove velike države. Jaki Tomorokoši (Yaki Tomorokoshi) naziv je za pečeni kukuruz preliven puterom i soja sosom. Tajna njihovog čuvenog ukusa krije se u kuvanju. Name, pre bacanja na roštilj, kukuruz se prvo kuva. To mu daje poseban ukus i mekoću. Umotan u papir gricka se s lakoćom, a zbog njegovog neobičnog ukusa poželećete da se vratite u Japan. 

Pinterest
 

Lignje u kifli iz Španije

U zemlji sangrije pored čuvenog španskog specijaliteta kusilje, vrlo često ćete na šarenim ulicama pronaći ukusan i specifičan sendvič sa lignjama - bocadillo de calamares. Na štandovima možete videti i sam proces pravljenja, što dokazuje svežinu namirnica. Vrlo jednostavan sendvič napravljen od obične kifle i preprženih ljignji služi se u papiru. Ovo je omiljeno ulično jelo i lokalaca i turista. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online