Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.01.2018.
03:30
kurir.rs, Vestionline A

Kombuha je gljiva dugovečnosti

Japanska gljiva Kombuha i napitak od nje se sve više koristi i kod nas. Važi za gljivu dugovečnosti, ali važno je da znate i kako se priprema jer ona može da bude vrlo opasna.

pixabay
Čaj od kombuhe dobar je i za mršavljenje

Gljiva je slična kefiru, ali se ne pravi u mleku nego u čaju, u koji je bitno dodati i šećer jer se ona njime hrani. Od nje i čaja pravi se i čuveni napitak koji je odličan za zdravlje.

Ako pijemo ovaj napitak redovno, možemo sprečiti bolest arterija, pomoći u biosintezi kolagena, proteina koji čini strukturu kostiju, kože, krvnih sudova. Dobro je i za kožna oboljenja ali i rast kose.

Pomoći će vam i kod obnavljanja crevne flore, ubrzavanja cirkulacije, snižvanja šećera u krvi, holesterola, olakšavanju simptoma artritisa, reume, poboljšavanju rada žlezde, pa čak i smanjenja stresa.

Kombuha čaj bogat je B vitaminima i folnom kiselinom koji su neophodni za formiranje novih ćelija. Osim toga, bogat je organskim kiselinama, enzimima, polifenolima, a sve to zajedno povoljno utiče na naše zdravlje.

Priprema:

Sve što vam je potrebno je da imate komad gljive iz koje ćete dalje razmnožavati mikrobiološke kulture.

Potrebno vam je 7 čaša vode. Sklonite vodu i dodajte pola čaše šećera. Mešajte dok se šećer ne istopi a onda dodajte 4 kesice čaja i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Obično se koristi crni čaj, beli čaj, oolong ili zeleni čaj. Svi su ujedno i odlični čajevi za mršavljenje pa nije ni čudo što se kombuhi pripisuju i ova svojstva.

Kada se čaj ohladi sipajte u čistu staklenu teglu. Komad stare kombuhe stavite u čaj. Prekrijte teglu krpom ili papirnim ubrusom i pričvrstite gumicom za tegle.

Teglu čuvati na sobnoj temperaturi, ali ne direktno na sunčevoj svetlosti. Ako nemate mesto koje je zaklonjeno od sunca, zamotajte teglu u neku krpu.

Prvo će se na površini pojaviti sitni mehurići. Zatim se vremenom oni sve više grupišu i stvara se na površini čaja želatinasta masa - nova kombuha gljiva. Kada je napitak spreman za upotrebu pre svega zavisi od temperature prostorije u kojoj se tegla nalazi.

U hladnijoj sobi treba joj 4 nedelje, a na sobnoj temperaturi napitak će biti spreman za 2 nedelje. Da li je sve gotovo, prepoznaćete po gljivi koja se formirana vrhu.

Miris na sirće jer očekivan i normalan, kao i neravna površina gljive.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online