Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.11.2018.
04:30
mondo.rs, Vestionline A

Sokić koji "podmlađuje"

"Sok od celera ovih dana je hit na Instagramu. Ali, za razliku od mnogih trenodova na Instagramu, ovaj zapravo ima nekog smisla. Sok od celera je stvarno zdrav, iz prostog razloga što u njega ide samo celer i malo vode, a celer je prava 'superhrana'", kaže za Women's Health nutricionistkinja Ejmi Šapiro.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Evo zašto ne bi bilo loše da povremeno sebi umesto kafe ujutru spremite sok od celera:

Hidrira

OK, napitak je, naravno da će vam utoliti žeđ, ali celer sam po sebi je pun vode, tako da kad ga izbnedirate unosite prilično vode, između ostalog, čak i ako ga pijete nerazblaženog.

Smanjuje nadutost

Čaša ili dve dnevno mogu ublažiti probleme sa nadimanjem.

- Ako vas muči nadutost, sok od celera će vam pomoći jer jer celer prirodni diuretik, što znači da će vam pomoći da se oslobodite viška tečnosti, hidrirajući vas istovremeno - kaže Ejmi Šapiro.

Pun je antioksidanata

- Celer je odličan izvor antioksidanata, i ima protivupalna svojstva, tako da će vam konzumiranje ovog povrća u bilo kojem obliku popraviti opšte zdravstveno stanje - savetuje ona. A antioksidanti usporavaju i pojavu prvih bora, jer neutrališu dejstvo slobodnih radikala, što takođe nije zanemaljivo.

Odličan je izvor magnezijuma

Celer je odličan izvor magnezijuma, koji je važan za zdravlje mišića, dobro varenje i dobar san,

- Bogat je i nitratima, koji pomažu u širenju krvnih sudova, poboljšavajući cirkulaciju i snižavajući povišen krvni pritisak kod osoba koje pate od hipertenzije - kaže nutricionistkinja,. Osim toga, ima protivupalna svojstva, tako da održava sistem organa za varenje zdravim.

Ima vrlo malo šećera

Šolja iseckanog celera (jedna porcija) ima svega jedan gram šećera. Čak i ako za čašu soka iskoristite pet šolja seckanog celera, unećete manje šećera (pet grama) nego što unesete kad popijete jednu čašu soka od pomorandže (oko sedam grama).

Sadrži vrlo malo kalorija

Jedna porcija (šolja seckanog celera) ima oko 15 kalorija. Iako će vam za čašu soka biti potrebno više od jedne šolje seckanog celera, ipak ćete uneti vrlo, vrlo malo kalorija.

Kako se pravi sok od celera?

Ne može biti jednostavnije. Operete celer, iseckate ga, izblendirate i procedite.

Ukus je… pa, onakav kakav očekujete. Relativno blag, slankast, s dozom gorčine, pomalo "zemljan". Ali, to možete ublažiti ako mu dodate malo vode.

Ipak, imajte u vidu da ako celer konzumirate isključivo u vidu soka, gubite dragocena vlakna, tako da bi ponekad ovu superzdravu namirnicu trebalo da grickate neprerađenu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online