Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.12.2018.
01:30
republika.rs, vestionline A

Uživajte u praznicima bez griže savesti: Nemojte da brojite kalorije

Što više terate sebe da budete na dijeti, to su veće šanse da se kajete i stidite kad pojedete nešto za šta mislite da "nije dozvoljeno", a trebalo bi da uživate u hrani i praznicima.

pixabay
 

Ako se oslobodite stava sve ili ništa kod ishrane, možete da izbegnete glavobolju.

U nekom savršenom svetu hrana nikad ne bi bila povezana sa krivicom, a praznici bi se doživljavali samo kao period godine u kojem se uživa. Međutim, počeo je period slava i novogodišnjih praznika, kada se ljudi bore sa krivicom zbog previše pojedene hrane.

Zato moramo da se pazimo prejedanja i potencijalnih zdravstvenih problema koje nekvalitetna ishrana nosi sa sobom, ali nije dobro ni da se osećamo zabrinuto ili loše zbog ishrane i viška kilograma. Evo saveta kako da uz par jednostavnih koraka smanjite nervozu i uživate u svakom trenutku.

Ne idite u krajnost

Ne razmišljajte u pravcu sve ili ništa i prihvatite da ćete tokom praznika jesti hranu u kojoj uživate i da ćete se nakon praznika vratiti svom svakodnevnom načinu ishrane. Namirnice koje unosimo i njihova količina se menjaju sa godišnjim dobima, potrebama našeg tela, željama, emocijama i nivoom stresa.

Osobe koje imaju stav sve ili ništa ulaze u praznike sa strogim planovima da ne popuste pred iskušenjem, a kada posrnu, idu na sve i jedu i piju mnogo više nego inače, što pojačava osećaj krivice. Mnogo im je teže da se vrate svakodnevnom životu i ishrani. Dakle, ako se oslobodite stava sve ili ništa, možete da izbegnete glavobolju.

Izbegavajte toksične ljude

Izbegavajte ljude koji kod vas izazivaju stres, mada to nije uvek moguće tokom praznika. Ako morate da budete u blizini osobe koja misli da je u redu da vam upućuje neumesne komentare, razmislite o postavljanju granica tako što ćete im direktno reći da nećete da razgovarate o svom telu ili ishrani.

Ako direktni odgovor i brutalna iskrenost ne prijaju ljudima oko vas, pokušajte da promenite temu.

Najpametnije bi bilo da isplanirate kako ćete da reagujete, udahnete par puta, izvinite se i nakratko ustanete od stola. Možete i da pošaljete poruku prijatelju koji vas razume, biće vam lakše. Po mogućstvu, preventivno se sklonite iz toksične situacije - to se zove samozaštita i vi ste toga vredni.

Birajte zabavu

Što više vodite računa o sebi uopšte, lakše ćete se izboriti sa nervozom, bez obzira na to u kom obliku se pojavljuje. Odvojte više vremena samo za sebe. Ako vam je vežbanje sastavni deo brige o mentalnom zdravlju, držite se uobičajene rutine, a ukoliko ste preplavljeni pozivima za razne događaje, preračunajte vreme i otiđite samo na one na koje morate da idete.

Osoba koja priređuje zabavu sigurno će preboleti vaš nedolazak, naročito ako ste jedna od mnogih osoba koje su pozvane.

Previše obaveza u životu može da dovede do poremećaja raspoloženja i veće nervoze, zato održavajte ravnotežu tako što ćete na svaki mogući način kontrolisati svoj raspored.

Bez stroge dijete

Praznici su stvoreni za uživanje, zato se oslobodite obrazaca i pravila dijete. Što više terate sebe da budete na dijeti, to su veće šanse da se organizam pobuni, a potom osećate krivicu i stid kad pojedete nešto za šta mislite da "nije dozvoljeno".

Brojanje kalorija nije naročito dobro, posebno tokom praznika, i sabiranje količine kalorija i ugljenih hidrata može da bude frustrirajuće i da vas liši uživanja u hrani. Kad se više koncentrišete na znake gladi i uživanje u hrani koju jedete i praznicima, bićete srećniji i manje nervozni.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online