Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.10.2018.
00:30
b92.net A

Strah od zračenja TV, radio, WiFi uređaja - ima li osnova?

Građani su često zabrinuti zbog uticaja elektromagnetskog zračenja radio i televizijskih predajnika, baznih stanica, WiFi i drugih uređaja, na njihovo zdravlje.

pixabay.com
 

RATEL tvrdi da za to nema osnova.

Kako su pokazali prvi rezultati merenja u okviru projekta koji je RATEL počeo prošle godine, a koji predviđa postavljanje senzora za merenje jačine elektromagnetskog polja u tim zonama, prosečne izmerene vrednosti elektromagnetskog polja u zonama povećane osetljivosti u kojima boravi veliki broj ljudi u dužem periodu, posebno u obdaništima, školama, fakultetima i bolnicama, 10 puta su manje u odnosu na propisane granice. 

U Srbiji je trenutno 17 takvih senzora, i to 10 u Beogradu, četiri u Novom Sadu i tri u Nišu. 

U Beogradu su senzori postavljeni u Šestoj beogradskoj gimnaziji, studentskim domovima "Žarko Marinović", "4. april", "Karaburma", "Kralj Aleksandar Prvi" i "Vera Blagojević", osnovnim školama "Drinka Pavlović" i "Lazar Savatić", Zemun stadion i u sedištu RATEL-a. 

Rezultate merenja mogu da prate i građani na portalu emf.ratel.rs, a u RATEL-u navode da je plan da u naredne tri godine bude postavljeno stotinu senzora, i to u više od 30 opština u Srbiji. 

Koordinatorika Grupe za kontrolu kvaliteta usluga Maja Mitić rekla je da su prvi rezultati merenja u okviru projekta RATEL-a pokazali da su sve izmerene vrednosti u propisanim granicima, definisanim Pravilnikom o granicama izlaganja nejonizujućim zračenjima. 

- Veoma je važno naglasiti da su te granice za zone povećane osetljivosti značajno strože nego u većini zemalja EU. Kada se uzmu u obzir svi senzori koji mere na teritoriji Srbije može se uočiti da je prosečna izmerena vrednost 10 puta manja u odnosu na propisane granične vrednosti - rekla je Mitićeva. 

Kako je objasnila, senzori mere kumulativni nivo elektromagnetskog polja koje stvara više izvora na određenim lokacijama. 

Takva merenja su, navodi, važna za RATEL, prvenstveno jer je jedna od uloga te agencije da pospešuje razvoj telekomunikacija u Srbiji i omogući operatorima da šire svoje mreže i postavljaju sve veći broj baznih stanica i predajnika kako bi krajnjim korisnicima mogli da pruže zadovoljavajući kvalitet usluge. 

- Građani su u principu zabrinuti, veoma često oni ometaju, odnosno usporavaju operatore da šire mrežu, tako da je značajno da kroz ovaj projekat vidimo koji su realni nivoi polja, da građani nemaju osnova za zabrinutost i, naravno, da omogućimo dalji razvoj komunikacionih mreža u Srbiji - kaže Maja Mitić. 

Ukoliko su građani zainteresovani da se izvrši merenje u njihovom stanu ili na nekoj specifičnoj lokaciji, mogu se obratiti ovlašćenim pravnim licima, čiji spisak se nalazi na internet stranici Ministarstva zaštite životne sredine. 

U tom Ministarstvu su naveli da do sada nisu dobijali zahteve građana za merenje nivoa elektromagnetskog polja, ali da se građani obično javljaju sa zahtevom za merenje pojedinog izvora i takve zahteve Ministarstvo prosleđuje lokalnoj samoupravi, kao nadležnom organu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online