Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.10.2015.
12:30
S. Ban A

Gvozdeni čovek sa Tibeta

Na Tibetu je, nešto pre početka Drugog svetskog rata, 1938. godine, grupa esesovaca, pronašla neobičnu skulpturu muškarca u oklopu na čijim grudima se nalazi obrnuti kukasti krst. Nazvana je gvozdeni čovek, a veruje se da potiče iz 11. veka.

Reuters/Stringer/China
Tibet čuva mnoge tajne

O ekspediciji na Tibetu, koju je organizovao Institut nasleđa predaka Anenrebe, uz podršku bliskog Hitlerovog saradnika Hajnriha Himlera, napisano je mnoštvo istraživanja. Pretpostavlja se da su nacisti tražili mitsku zemlju Šambalu. U knjizi rukovodioca ekspedicije Ernstea Šefera o traganjima za Šambalom nema ni govora.

Kakvi god da su bili pravi ciljevi ekspedicije, sa Tibeta je odneto mnogo drevnih figura. S vremena na vreme, trofeji ekspedicije Šefera pronalaze se u privatnim kolekcijama. Tako se desilo i sa čudnom figuricom koja predstavlja muškarca koji sedi sa svastikom na grudima. Svega je 24 centimetara visoka, a teška je oko 10 kilograma.

Hilterova opsesija

Ostalo je nepoznato zbog čega su nacisti odneli ovu figuru u Nemačku. Objašnjenje možda leži u činjenici da je Hitler bio opsednut okultizmom, pa su misteriozno poreklo i nepoznati simboli na ovoj figuri mogli su samo dodatno da rasplamsaju njegovu opsesiju. Inače, gvozdeni čovek je jedina
skulptura koja je izrađena od meteorita a da ima ljudski prikaz.

Među stručnjacima nema jedinstvenog mišljenja koga je predstavio drevni skulptor. Prema jednoj verziji, to je lik budističkog boga Vajšravana. Smatra da je da je upravo svastika na grudima gvozdenog čoveka, kako naučnici nazivaju skulpturu, privukla Šeferovu pažnju. Vekovima se svastika koristila u mnogim kulturama.

Ona je bila simbol kretanja života, Sunca, svetlosti i blagostanja i tek u 20. veku postala je simbol nacizma, fašističke Nemačke i stekla je negativan smisao za većinu ljudi. Posle smrti vlasnika kolekcije 2007. statueta je bila izneta na aukciju. Novi vlasnik čije se ime ne objavljuje odlučio je da bolje istraži zagonetnu figuru. Obratio se stručnjacima Univerziteta u Štutgartu.

Istraživanja su pokazala da se ne zna pouzdano poreklo ove figure. Poznato je da je materijal, od kog je napravljena, meteorit sastavljen od nikla, kobalta, hroma, galijuma i germanijuma što znači da je to Činga gvozdeni meteor, jedan od 113 koliko ih je pronađeno na zemlji. Njegovi su komadi rasuti na području istočnog Sibira i Mongolije. Meteorit je pre 15.000 godina pao na granici Rusije i Mongolije.


 

POVEZANE VESTI

ZVEZDE I MISTERIJE Gvozdeni čovek sa Tibeta
ZVEZDE I MISTERIJE Kako je umro Hitler?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online