Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 17.12.2017.
18:00
B. Đokić - Vesti A

Hrvati došli da ruše Beograd?!

Beogradu se po ko zna koji put dogodio navijački obračun, pokazujući da vlasti neće ili ne mogu da se izbore s ovom vrstom huliganizma. MUP se oglasio samo šturim saopštenjem, čime je ostavljen prostor za spekulacije koji su režimski mediji iskoristili za tvrdnju da je cilj bio prelivanje haosa na ulice i obaranje vlasti u Srbiji, u trenutku kada je predsednik Aleksandar Vučić bio u poseti Francuskoj, pa Kubi.

M. Todorović
Skupo plaćena avantura: Prebijeni, skinuti, pa uhapšeni

Šlagvort za ove tvrdnje nepotkrepljene dokazima jeste činjenica da su u obračunu na južnoj tribini stadiona Partizana tokom derbija s Crvenom zvezdom učestvovali huligani iz Hrvatske, Rusije, Bugarske, Makedonije i Grčke, pa se navodi i da je svaki od njih plaćen po 10.000 evra da izazove nemire. Navodi se i da su neki od njih privedeni ili su pod operativnom obradom policije.

Pesnice i baklje

Ipak, da nije bilo hrvatskih medija, ne bi se saznalo da su u napadu na "grobare" glave umalo izgubili Splićani Ivan Mišković, Stjepan Mihovilović, Hrvoje Baković, Jakov Podrug, Ante Firić i Damir Tovarović, od kojih su poslednja dvojica u teškom stanju.

Obračun je počeo istovremeno s bakljadom pristalica Crvene zvezde na severnoj tribini. U tom trenutku, huligani koji su se infiltrirali na južnu tribinu bakljama su krenuli na Partizanovu grupu Alkatraz. Međutim, ubrzo su nadjačani, prebijeni, ispečeni bakljama i nagurani do ograde. Tu su ih pripadnici Alkatraza prebacili na teren pravo u ruke policiji, gole i polugole.

Proglas s Kube

O obračunu u Beogradu najveći svetski mediji izveštavali su sa šokantnim naslovima, a s Kube se oglasio i predsednik Aleksandar Vučić. On je poručio da će odgovarati svi koji su izazvali nerede.

Međutim, ovo Vučićevo obećanje je u senci njegove izjave od pre godinu dana, kad je rekao da "država Srbija nema snage da se izbori s huliganima na stadionima".

- Borba protiv huliganizma je potpuno jasna stvar, to ćemo mi da sprovedemo i na kraju nikom ništa. Ako o tome budem govorio to će značiti da ćemo da je sprovedemo, a ako ne, izviniću se svima što nemamo dovoljno snage. A nemamo je zato što je potreban društveni konsenzus za neke stvari - izjavio je tada Vučić.

Politička poruka?

Novinar Aleksandar Manasijev iz Skoplja dugo istražuje navijačke grupa u regionu.
- Ne znam otkud makedonski navijač u ovom incidentu. Fudbalski fanovi na Balkanu odrađuju prljav posao za političare, bez obzira na to da li je reč o nasilju ili prostom prenošenju poruke. Većina njih je pod uticajem neke političke ili kriminalne grupe. U Velikoj Britaniji je taj problem danas i dalje velik, ali doveden u neki zakonski okvir. To je zapravo dokaz da se tamo radi samo o fudbalu, a na Balkanu o drugim interesima - objašnjava Manasijev.

Dalmatinski kriminalci

Na Fejsbuk stranici navijača Partizana Južna strana demantovano je da je reč o obračunu različitih grupa poklonika crno belih.

"To je laž i služi samo kao paravan za dalje kriminalne i političke igre. Ovo su bili Hrvati koji su plaćeni da napadnu Jug i grobare", navodi se na navijačkoj stranici, na kojoj su priložene i fotografije ličnih dokumenata Hrvata.

Ante Firić je hapšen zbog naručenog prebijanja hvarskog ugostitelja, a Damir Tovarović je nekadašnji državni šampion u borilačkim sportovima. Stjepan Mihovilović je razbojnik i pre pet godina je nakratko pobegao iz zatvora u Šibeniku. Damir Tovarović i Jakov Podruga su splitski MMA borci.

Vesti saznaju: Policiji zabranjeno da prazni tribinu

Spekulacije i nezvanične informacije iz bezbednosnih službi ukazuju da je izazivanje incidenta plaćeno, a tek se ispituje šta je motiv za to.
- Saslušavamo učesnike obračuna i privodimo sve koji su bili sa njima u vezi. Možemo da kažemo da je ubrzo po izbijanju incidenta stigla naredba Žandarmeriji da isprazni južnu tribinu stadiona. Međutim, čim su žandarmi krenuli, stigla je naredba iz vrha MUP Srbije da se povuku - nezvanično kažu izvori "Vesti" iz srpskih bezbednosnih službi.

Mala invazija stranaca

Predsednik FK Partizan Milorad Vučelić izjavio je da se na stadionu dogodila "mala invazija stranaca s određenim zadatkom".

- Teško je verovati da će neki članovi kik-boks kluba iz Splita kolektivno i organizovano doći da navijaju na južnoj tribini. Sada je to jasno, posebno kada vidite tetovaže Vukovara. Znali smo da to nije sukob navijačkih grupa, već pokušaj da se inscenira navodno paljenje zastave kluba i da to bude povod. Ovo je bio pokušaj da se izazove nasilje na ulicama, da se destabilizuje stanje u Beogradu, a obračun spontano prenese na sukobe s delijama i da dođe do potpune eskalacije - kaže Vučelić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online