Sreda 20. 3. 2019.
Washington
00
 • Chicago
  40
 • New York
  -30
 • Belmont
  -80
 • Atlanta
  00
 • Boston
  70
 • Firt
  -30
 • Denver
  00
 • Detroit
  00
 • Dover
  -20
 • Hartford
  -30
 • Orlean
  -10
 • Helena
  10
 • Ren
  -100
 • Honolulu
  190
 • Las Vegas
  140
 • Portland
  150
 • Salem
  60
 • Santa Fe
  20
 • Tampa
  140
 • Topeka
  50
/
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Miomir Kecmanović (20)
GUBITNIK
Nikola Gruevski (49)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Ne prija vam osoba koja sebe zove vašim prijateljem, a pri tome je to jednostrana emocija. Neprijatno vam je da se ogradite iako bi to bilo najbolje rešenje.
SAVET: ne donosite ishitrene ocene.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Nezadovoljni ste i zabrinuti iako ničim niste doprineli haosu koji je nastao među vašim kolegama. Ne pristupajte poslu s previše emocija.
SAVET: držite se svojih problema.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Ne učestvujete u aktuelnim dešavanjima kojima je vaše okruženje okupirano. Vaša potreba da se nametnete može proizvesti potpuno neželjene efekte.
SAVET: prilagodite se sredini.
Utorak 19.01.2010.
00:00
A

UOČI IZBORA NOVOG PATRIJARHA SPC SVI POGLAVARI SRPSKE CRKVE - OD RODONAČELNIKA, SVETOG SAVE, DO "SVECA NA ZEMLjI", PATRIJARHA PAVLA (4)

Prvi patrijarh

 

FRESKA U PATRIJARŠIJI: Patrijarh Joanikije, car Dušan, njegov sin carević Uroš i Sveti Sava
 

Nakon 130 godina autokefalnosti, Srpska pravoslavna crkva je iz statusa arhiepiskopije dobila dostojanstvo patrijaršije. Na predvaskršnji praznik Cveti, u Skoplju, 1346. godine je proglašena Srpska patrijaršija, a njen arhiepiskop Joanikije ukazom cara Dušana postaje njen prvi patrijarh.
Proglašenje patrijaršije je - prema tumačenju same crkve - usledilo zato što je "u sastav Dušanove države ušla i autokefalna Ohridska arhiepiskopija, kanonski ravna Srpskoj autokefalnoj arhiepiskopiji, ali starija po postanju, pa je trebalo, uzvišenjem ove druge na stepen patrijaršije, izbeći njihov mogući sukob i spor oko starešinstva".
U "Kratkom pregledu istorije Pećke patrijaršije" se navodi da su "proglas Srpske patrijaršije i carsko krunisanje završeni određivanjem Peći za stolicu Patrijaršije". Ovo povezivanje je, međutim, proizvoljno, jer se Dušan proglasio za cara 1334, 12 godina pre nego što će srpsku arhiepiskopiju proizvesti u patrijaršiju.
U svakom slučaju, tada su i glavne episkopije - skopska, prizrenska, raška, debarska, zetska i još neke - dobile status mitropolija, a mnoge crkve i manastiri, naročito oni na Svetoj gori, koja je u svoje vreme "pala pod srpsku vrhovnu vlast i pokroviteljstvo" dobili bogate carske darove.

 

Desna ruka
Lazareva

 

Četvrti srpski patrijarh Spiridon, od 17. maja 1379. do smrti 11. avgusta 1389. godine, izabran je po volji kneza Lazara i tokom te decenije, kao savetnik i pomoćnik, bio mu desna ruka u crkveno-državnoj politici.
Prethodno je bio melnički mitropolit i na tom položaju "zagorčavao" život Carigradskoj patrijaršiji. Braničevsko Ždrelo i manastir Gornjak - uprkos carigradskoj jurisdikciji u Podunavlju - faktički je pripojio srpskoj crkvi. Doprineo je duhovnom preporodu Srbije u Podunavlju i Posavini. Umro je dva meseca posle Kosovske bitke. Kanonizovan je za svetitelja, a mošti mu počivaju u crkvi Svetog Dimitrija Pećke patrijaršije.

 

 


Joanikije je nasledio "učenog arhiepiskopa Danila Drugog" i bio je prvi poglavar srpske crkve koji nije potekao iz redova igumana ili hilandarskog bratstva. Do izbora za patrijarha bio je logotet kralja Dušana, šef carske kancelarije.
O njegovom poreklu nema pouzdanih istorijskih tragova, ali njegovo učešće u radu državnih sabora svedoči da je bio veoma učen i vešt diplomata, a zapisano je i da je učestvovao u pripremi čuvenog Dušanovog zakonika.
Kad je srpska crkva dobila status patrijaršije, u njen sastav su ušle mitropolije na teritoriji Dušanovog carstva, u grčkim oblastima, kao i Sveta gora atoska, do tada pod suverenitetom carigradske patrijaršije. Njen patrijarh Kalist, verovatno ohrabren od vizantijskog cara Jovana Šestog Kantakuzina, baca anatemu na cara Dušana, Joanikija i srpsko sveštenstvo. Kada su turska osvajanja, prešavši u Evropu, zapretila i Dušanu, Joanikije je pokušao da izgladi odnose sa Carigradskom, ali ga je u tome pretekla smrt. Preminuo je septembra 1354. u Polumiru, na Ibru.
Sahranjen je u Pećkoj patrijaršiji u kojoj je gde je stolovao osam godina. Srpska crkva ga je kanonizovala za svetitelja.
Kao što je imenovao prvog patrijarha, car Dušan je na sabor 29. novembra 1354. godine postavio i njegovog naslednika - igumana hilandarskog Savu, koji će, kao patrijarh, svom imenu dodati Četvrti.
Sava Četvrti je bio "patrijarhom Srba i Grka" i bio u dobrim odnosima i sa Dušanovim sinom i naslednikom, carem Urošem. Nastavio je, uprkos onoj anatemi, misiju svog prethodnika na izmirenju Srpske i Vizantijske crkve, ali to nije dočekao - umro je 29. aprila 1375. Sahranjen je u crkvi Svetog Dimitrija u Peći.
Treći patrijarh pećki bio je Jefrem, rođen 1311. godine kod Trnova. Pre ustoličenja živeo je kao isposnik - u Hilandaru, na jednom ostrvu i u pustinji kod manastira Dečani. Za patrijarha je izabran 1375. ali se posle nekoliko godina odrekao tog dostojanstva i povukao u Dušanovu zadužbinu, manastir Svetog arhangela kod Prizrena. Posle Kosovske bitke 1389. vratio se u pustinju kod Peći gde i tamo umro 15. juna 1399. I on je sahranjen je u Pećkoj patrijaršiji i proglašen za sveca.


 

VIDEO VESTI
 • 2019 © - vesti online
PRETPLATAx
Da biste citali elektronsko izdanje stampanih Vesti, molimo Vas da se prijavite ili ako niste registrovani da se registrujete. Zatim, u Vasem profilu idite na rubriku Pretplata i popunite formular.
Izadji
Registracija