Nedelja 20. 1. 2019.
Washington
00
 • Chicago
  -120
 • New York
  -70
 • Belmont
  -100
 • Atlanta
  10
 • Boston
  10
 • Firt
  -10
 • Denver
  100
 • Detroit
  -130
 • Dover
  100
 • Hartford
  -10
 • Orlean
  -120
 • Helena
  00
 • Ren
  -110
 • Honolulu
  220
 • Las Vegas
  50
 • Portland
  50
 • Salem
  -70
 • Santa Fe
  -10
 • Tampa
  170
 • Topeka
  -120
/
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Aleksandar Stanković (48)
GUBITNIK
Aleksandar Vulin (48)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
U vama se pokrenuo optimistički duh, tako da na različita pitanja koja postavljaju vaši saradnici odgovarate saumouvereno ili u duhovitom stilu. Polaskani ste nečijim komplimentima i saznanjem da se nalazite na izvesnoj "listi odbranih". Priusštite sebi neku romantičnu ili uzbudljivu zabavu u društvu.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Zabrinuti ste zbog nečijih reči i to sa dobrim povodom. Da biste sačuvali svoje poslovno-finansijske interese, morate pribegavati nekom malom lukavstvu ili zaobilaznim pravilima. Stalo vam je da sve dovedete skoro pod savršenu kontrolu. Primećujete kako sve više počinje da vam smeta euforija.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Delujete dinamično i snalazljivo pred svojom okolinom, tako da dobijate komplimente na različitim stranama. Važno je da pravilno odgovorite na novi poslovni izazov, kao i da ostavite dobar utisak na saradnike. Zaboravite na neke predrasude, ne možete sve držati pod kontrolom ili pod budnim okom.
Utorak 19.01.2010.
00:00
A

UOČI IZBORA NOVOG PATRIJARHA SPC SVI POGLAVARI SRPSKE CRKVE - OD RODONAČELNIKA, SVETOG SAVE, DO "SVECA NA ZEMLjI", PATRIJARHA PAVLA (4)

Prvi patrijarh

 

FRESKA U PATRIJARŠIJI: Patrijarh Joanikije, car Dušan, njegov sin carević Uroš i Sveti Sava
 

Nakon 130 godina autokefalnosti, Srpska pravoslavna crkva je iz statusa arhiepiskopije dobila dostojanstvo patrijaršije. Na predvaskršnji praznik Cveti, u Skoplju, 1346. godine je proglašena Srpska patrijaršija, a njen arhiepiskop Joanikije ukazom cara Dušana postaje njen prvi patrijarh.
Proglašenje patrijaršije je - prema tumačenju same crkve - usledilo zato što je "u sastav Dušanove države ušla i autokefalna Ohridska arhiepiskopija, kanonski ravna Srpskoj autokefalnoj arhiepiskopiji, ali starija po postanju, pa je trebalo, uzvišenjem ove druge na stepen patrijaršije, izbeći njihov mogući sukob i spor oko starešinstva".
U "Kratkom pregledu istorije Pećke patrijaršije" se navodi da su "proglas Srpske patrijaršije i carsko krunisanje završeni određivanjem Peći za stolicu Patrijaršije". Ovo povezivanje je, međutim, proizvoljno, jer se Dušan proglasio za cara 1334, 12 godina pre nego što će srpsku arhiepiskopiju proizvesti u patrijaršiju.
U svakom slučaju, tada su i glavne episkopije - skopska, prizrenska, raška, debarska, zetska i još neke - dobile status mitropolija, a mnoge crkve i manastiri, naročito oni na Svetoj gori, koja je u svoje vreme "pala pod srpsku vrhovnu vlast i pokroviteljstvo" dobili bogate carske darove.

 

Desna ruka
Lazareva

 

Četvrti srpski patrijarh Spiridon, od 17. maja 1379. do smrti 11. avgusta 1389. godine, izabran je po volji kneza Lazara i tokom te decenije, kao savetnik i pomoćnik, bio mu desna ruka u crkveno-državnoj politici.
Prethodno je bio melnički mitropolit i na tom položaju "zagorčavao" život Carigradskoj patrijaršiji. Braničevsko Ždrelo i manastir Gornjak - uprkos carigradskoj jurisdikciji u Podunavlju - faktički je pripojio srpskoj crkvi. Doprineo je duhovnom preporodu Srbije u Podunavlju i Posavini. Umro je dva meseca posle Kosovske bitke. Kanonizovan je za svetitelja, a mošti mu počivaju u crkvi Svetog Dimitrija Pećke patrijaršije.

 

 


Joanikije je nasledio "učenog arhiepiskopa Danila Drugog" i bio je prvi poglavar srpske crkve koji nije potekao iz redova igumana ili hilandarskog bratstva. Do izbora za patrijarha bio je logotet kralja Dušana, šef carske kancelarije.
O njegovom poreklu nema pouzdanih istorijskih tragova, ali njegovo učešće u radu državnih sabora svedoči da je bio veoma učen i vešt diplomata, a zapisano je i da je učestvovao u pripremi čuvenog Dušanovog zakonika.
Kad je srpska crkva dobila status patrijaršije, u njen sastav su ušle mitropolije na teritoriji Dušanovog carstva, u grčkim oblastima, kao i Sveta gora atoska, do tada pod suverenitetom carigradske patrijaršije. Njen patrijarh Kalist, verovatno ohrabren od vizantijskog cara Jovana Šestog Kantakuzina, baca anatemu na cara Dušana, Joanikija i srpsko sveštenstvo. Kada su turska osvajanja, prešavši u Evropu, zapretila i Dušanu, Joanikije je pokušao da izgladi odnose sa Carigradskom, ali ga je u tome pretekla smrt. Preminuo je septembra 1354. u Polumiru, na Ibru.
Sahranjen je u Pećkoj patrijaršiji u kojoj je gde je stolovao osam godina. Srpska crkva ga je kanonizovala za svetitelja.
Kao što je imenovao prvog patrijarha, car Dušan je na sabor 29. novembra 1354. godine postavio i njegovog naslednika - igumana hilandarskog Savu, koji će, kao patrijarh, svom imenu dodati Četvrti.
Sava Četvrti je bio "patrijarhom Srba i Grka" i bio u dobrim odnosima i sa Dušanovim sinom i naslednikom, carem Urošem. Nastavio je, uprkos onoj anatemi, misiju svog prethodnika na izmirenju Srpske i Vizantijske crkve, ali to nije dočekao - umro je 29. aprila 1375. Sahranjen je u crkvi Svetog Dimitrija u Peći.
Treći patrijarh pećki bio je Jefrem, rođen 1311. godine kod Trnova. Pre ustoličenja živeo je kao isposnik - u Hilandaru, na jednom ostrvu i u pustinji kod manastira Dečani. Za patrijarha je izabran 1375. ali se posle nekoliko godina odrekao tog dostojanstva i povukao u Dušanovu zadužbinu, manastir Svetog arhangela kod Prizrena. Posle Kosovske bitke 1389. vratio se u pustinju kod Peći gde i tamo umro 15. juna 1399. I on je sahranjen je u Pećkoj patrijaršiji i proglašen za sveca.


 

VIDEO VESTI
 • 2019 © - vesti online
PRETPLATAx
Da biste citali elektronsko izdanje stampanih Vesti, molimo Vas da se prijavite ili ako niste registrovani da se registrujete. Zatim, u Vasem profilu idite na rubriku Pretplata i popunite formular.
Izadji
Registracija