Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.08.2018.
12:13
Vestionline A

Gračanica: Podrška SPC, "ne" podeli

"Razgraničenje, mala Srbija – velika Albanija", bila je tema okruglog stola koji je Srpski nacionalni forum organizovao u Gračanici, a na kojem su, pored članova foruma, učestvovali i pojedini predstavnici civilnog sektora i političari.

A. Čukić
Manastir Gračanica

Nakon diskusije doneti su i zaključci.

- Prvi zaključak je da ne prihvatamo nikakva razgraničenja i podele koje nam se spremaju. Drugi zaključak je apsolutna podrška Srpskoj pravoslavnoj crkvi, pre svega podrška episkopu Teodosiju i igumanu manastira Visoki Dečani ocu Savi Janjiću... Treći zaključak je da smo saglasni sa stavom ogromne većine Srpske akademije nauka i umetnosti u pogledu aktuelne situacije... Poslednji zaključak je da ovakva politička situacija vodi ka srpsko-srpskom konfliktu, sukobu. Apelujemo na sve, pogotovu na predstavnike vlasti da učine sve da do toga ne dođe - rekao je potpredsednik Srpskog nacionalnog foruma Aleksandar Đikić.

Predsednica Evropskog pokreta Srba i bivša poslanica u Skupštini Kosova Rada Trajković poručila je da se Srbi na Kosovu nalaze u jednom veoma važnom trenutku, te da im, kako je kazala, gori pod nogama. Ona tvrdi da će predsednik Vučić izgubiti kredibilitet na pitanju na kojem su i njegovi prethodnici izgubili vlast, a to je pitanje Kosova i Metohije.

- Gospodin Vučić svojim projektom suštinski hoće potpuno da promeni kulturološki identitet. Ne

priznavajući mišljenje i satanizacijom naših crkvenih lidera, on suštinski radi na muslimanizaciji ovoga prostora, negirajući 1300 manastira i crkava i negirajući naše istorijsko trajanje na ovom prostoru, što je suštinski za sve nas potpuno neprihvatljivo - rekla je Trajkovićeva.

Podela Kosova je potencijalni izvor sukoba, smatra direktor RTV Mir iz Leposavića Nenad Radosavljević. Prema njegovom mišljenju, za Srbe su ključne sledeće tri stvari:

- Nama je bitan opstanak i povratak našeg naroda, to je ključna stvar. Druga je zadržavanje kulturne baštine kroz eksteritorijalnost, bez obzira kakvo će biti konačno rešenje i na kraju, da se ne desi rat i stradanje. To su ta tri ključna elementa i o tome mi treba da razmišljamo - poručio je Radosavljević.

Na okruglom stolu učestvovao je i predsednik Progresivno demokratske stranke i bivši ministar i poslanik u Vladi Kosova Nenad Rašić. On je izneo mišljenje da će pravno obavezujući sporazum koji bi trebalo da proistekne iz pregovora u Briselu ugasiti sve institucije koje rade po sistemu Republike Srbije, te će se broj zagarantovanih mesta u Skupštini Kosova ukinuti.

- Ukoliko dođe do korigovanja, menjanja granica ili tog etničkog razdvajanja, kako god ga nazivali, znamo da Srbe na jugu čeka egzodus u periodu, da budem optimističan, od jedne do dve godine. To znači da sada, šta god da imamo, koju god ideju ili metodu da imamo, moramo da je primenimo jer sada nije 5 do 12, već je 12 i 15 - istakao je Rašić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je najavio da će 9. septembra u Kosovskoj Mitrovici ili Zubinom Potoku predstaviti smernice i pravce državne politike prema Kosovu, ali ne i plan za konačno rešenje, jer, kako je naglasio, on još ne postoji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online