Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 02.09.2018.
12:15
Vestionline, Tanjug A

Koliko današnja omladina zaista ne valja?

Prema poslednjim istraživanjima, sprovedenih na populaciji od 15 do 30 godina, mladi u Srbiji televiziju i rijaliti programe ne gledaju, informišu se preko društvenih mreža, najviše Fejsbuka, nezainteresovani su za politička dešavanja, većinom su nezaposleni i žive sa roditeljima, a najveći broj njih želi da se iseli iz Srbije.

N. Đurović
Nezaposlenost mladih je opala za 9%

Samo 27 odsto mladih od 1.200 ispitanih iz cele Srbije, zainteresovano je za politička dešavanja, dok 85 odsto njih nije član nijedne partije i samo 3,5 odsto njih smatra da ima uticaja na političke procese, pokazalo je istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije o potrebama mladih.

Kako prenosi današnji "Blic", to za posledicu ima da redovno svoje pravo na izborima iskoristi 32 odsto mladih, nikada ne glasa njih 37 odsto, dok ostali to čine povremeno.

Skoro 40 odsto mladih smatraju da su svi političari isti, pokazuju podaci istog istraživanja, a 70 odsto smatra da se političke partije ne obraćaju mladima.
 

Oko 85 odsto njih izjasnilo se da ne veruje političarima, a 80 odsto smatra da ne postoje medijske slobode u Srbiji. 

U poređenju sa prethodnom godinom, za skoro 10 odsto je porastao broj mladih koji su ravnodušni prema političkim dešavanjima, o čemu se u čak 80 odsto slučajeva prvo informišu putem društvenih mreža.

Mladi najčešće za informisanje koriste Fejsbuk, Instagram i portale, televizija je na drugom mestu, porodica i prijatelji na trećem, dok su dnevne novine na četvrtom.

Prema istom istraživanju, 12 odsto ima platu veću od republičkog proseka, 26 odsto ima manju, a čak 61 odsto njih ne zarađuje.

Mladi u Srbiji nemaju poverenje u institucije, pokazala je prosečna ocena 3 (ocenjivano je od 1 do 5), koja je istovremeno i maksimalna koju su uspele da dobiju neke od institucija - vojska, policija, državni organi ili crkva.

Podaci Akcionog plana nacionalne strategije za mlade Ministarstva omladine i sporta govore da je stopa zaposlenosti mladih, starosti od 15 do 30 godina, povećana sa 26 odsto, koliko je iznosila pre sedam godina, na 35 odsto, prenosi "Blic".

Broj mladih koji rade na radnom mestu koje odgovara njihovim kvalifikacijama smanjen je sa 62 odsto na 59, subvencije za samozapošljavanje koristi samo oko jedan odsto mladih, dok 20 odsto njih smatra da je bolje pokrenuti sopstveni biznis, nego raditi za drugoga, a kao najsigurniji biznis vide otvaranje privatnih vrtića i igraonica.

Akcioni plan Ministarstva pokazao je da se tokom prošle godine, Prema istraživanju Ministarstva omladine i sporta, 63 odsto mladih, nasuprot 37 odsto, planira da se iseli iz zemlje i to u najvećem procentu, 45 odsto, u neku od zemalja Zapadne Evrope.

U velikoj većini su i oni, koji žive u manjim mestima, a koji bi se iselili, njih 71 odsto, u neki od većih gradova kao što su Beograd, Novi Sad, Niš, prenosi "Blic". 

Prema tom istraživanju Ministarstva, među mladima starosti od 15 do 19 godina, čak 97,7 odsto njih svakodnevno koristi internet.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online