Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 27.09.2018.
00:55
Vestionline, Tanjug A

Diplomate: Istraživanje o odnosu Srba i Albanaca je važno

Istraživanje o odnosu Srba i Albanaca veoma je značajno za razumevanje faktora koji utiču na međusobne veze naroda na Balkanu, ocenili su danas predstavnici diplomatskog kora nakon predstavljanja rezultata tog istraživanja, koje je Faktor plus obavio za potrebe Tanjuga, a povodom projekta "Srbi i Albanci - kojim putem dalje", koji Tanjug realizuje sa albanskom agencijom ATA.

pixabay.com
 

Ambasador Albanije Ilir Boćka je istraživanje o odnosima Srba i Albanaca ocenio kao veoma interesantno, jer je ono, kako je dodao, način da saznamo šta jedan narod misli o drugome. 

- Možemo se složiti sa rezultatima ili ne, ali oni su rezultat ozbiljnog istraživanja i rada. Oni identifikuju faktore koji otežavaju naše odnose - rekao je ambasador. 

Savetnik u ambasadi Kanade Brajan Ebel ocenio je nakon skupa da je istraživanje koje su uradili Tanjug i Faktor plus uz podršku Ambasade Norveške veoma vredno. 

- Ono predstavlja veoma važan korak za razumevanje faktora koji ujedinjuju i razdvajaju ljude na Balkanu - rekao je Ebel. 

Istraživanje je, na primer, pokazalo da Srbi i Albanci na različite načine objašnjavaju međusoban

odnos dva naroda - skoro polovina Srba (45 odsto) smatra da je njihov odnos prema Albancima posledica stanja na Kosovu i Metohiji, dok nešto manje Albanaca (39 odsto) smatra da su za to presudni istorijski dogadaji. 

Ambasador Albanije Ilir Boćka se složio da je pitanje Kosova jedna od glavnih prepreka u odnosima između Srba i Albanaca. 

- Kad god nešto počnemo da radimo, odmah se tu ispreči Kosovo. Nadajmo se da će to pitanje biti rešeno u budućnosti i posle toga će, uveren sam, biti više razumevanja u obe zemlje - rekao je on.

Ambasador je takode skrenuo pažnju da između dva naroda postoji nedostatak informacija i da se ponekad "više bavimo ideologijom i istorijom, nego drugim problemima".

Konstatovao je da su prošle godine obe zemlje postigle mnogo na putu ka EU, što uliva optimizam.

- Imamo puno inicijativa. Optimista sam jer vidim da običan svet jeste zainteresovan i u većem broju se okreću jedni prema drugima - zaključio je on.

Prema istraživanju obavljenom u avgustu, dve trećine Srba ima negativan stav prema Albancima, kao i dve trećine Albanaca prema Srbima, iako samo petina Srba lično poznaje nekog Albanca i svega šest odsto Albanaca ima poznanika među Srbima.

Istraživanje je obavljeno u avgustu, na uzorku od 1.000 ispitanika u Srbiji, bez Kosova i Metohije, i 1.000 u Albaniji. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.09.2018. 09:49
"Istraživanje..." Много паметно и такво непристрасно, може да доведе до само једног закључка: Границе јужне Србије на позиције где су биле кад је Европа скрштених руку гледала како Османлије поробљавају Србе. Тај цех данас плаћа цела Европа и заслужила је.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online