Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.11.2018.
08:15
Vestionline, Tanjug A

Danas počinje šesta Beogradska NATO nedelja

Na ovogodišnjoj, 6.Beogradskoj NATO nedelji, koja će danas i sutra biti održana u Palati Srbija u Beogradu u organizaciji Centra za evroatlanske studije (CEAS), okupiće se veliki broj domaćih i stranih zvaničnika, ambasadora, stručnjaka i predstavnika medija.

youtube.com/Study IQ education
 

Kako se navodi u saopštenju organizatora, jedan od ključnih ciljeva ovogodišnje Beogradske NATO nedelje je da omogući što tačniju i aktuelniju procenu bezbednosne situacije u regionu, analizirajući različite moguće scenarije. 

Na pojedinima panelima CEAS će predstaviti nalaze istraživanja javnog mnjenja o evroatlanskim integracijama, pojedinim opcijama rešenja odnosa Beograda i Prištine, precepcije NATO-a, odnosima Srbije i SAD i nekim drugim relevantnim temama, koje je naručio posebno za ovogodišnju konferenciju.

Konferenciju će prvog dana otvoriti prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a najavljeno je i specijalno obraćanje putem video linka predsednika Srbije Aleksandra Vučića. 

Među glavnim temama o kojima će se razgovarati na ovogodišnjoj konferenciji biće prilike i budući planovi za saradnju Srbije i NATO, glavni zaključi sa NATO Samita uz poseban osvrt na Zapadni Balkan, procena stabilnosti i bezbednosne situacije na Zapadnom Balkanu, uključujući postignuca i šanse politika Evropske unije i evroatlantskih integracija.

Diskusija će se voditi i o izazovima koji prate pregovore Beograda i Prištine i uticajima na regionalnu stabilnost potencijalnog sveobuhvatnog multidimenzionalnog sporazuma, saradnji u oblasti bezbednosti i odbrane iz globalne perspektive, regionalnoj bezbednosti i saradnji u oblasti odbrane na Zapadnom Balkanu, skandinavskom modelu vojne neutralnosti, glavnim izazovima NATO i proceni stabilnosti i bezbednosne situacije na Zapadnom Balkanu... 

Među učesnicima prvog dana konferencije su i viši zvaničnik NATO zadužen za Zapadni Balkan i Rusiju NATO Odeljenja za javnu diplomatiju (NATO PDD) Robert Pščel, direktorka CEAS Jelena Milić, kao i viši saradnik Škole spoljnih poslova Univerziteta Džordžtaun i gostujući viši saradnik za Inicijativu buduće Evrope pri Atlantskom savetu SAD Džefri Gedmin.

Predviđeno je i učešće potpredsednika Narodne skupštine Vladimira Marinkovića, direktora Međunarodnog centra za odbranu i bezbednost iz Talina, iz Estonije Svena Sakova, kao i ambasadora SAD, Norveške, Nemačke i EU - Kajla Skota, Arne Sanesa Bjornstada, Tomas Šiba i Sema Fabricija. 

Drugog dana konferencije očekuje se specijalno obraćanje zamenika pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku Džejmsa Apaturaija koji će govoriti o saradnji u oblasti bezbednosti i odbrane iz globalne perspektive.

Učestvovaće i direktor Evropskog projekta i stalni saradnik Instituta za humane nauke Ivan Vejvoda, šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji Tanja Miščević i mnogi drugi. 

Ovogodišnji događaj organizuje se s podrškom Odeljenja za javnu diplomatiju NATO-a (NATO PDD) i Ambasade Sjedinjenih Americkih Država u Srbiji, dodaje se u saopštenju. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online