Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.12.2018.
00:11
J. Arsenović - Vesti A

Za bebom tragaju 16 godina

Dva meseca nakon što je bračni par Samardžić podneo krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu zbog sumnje da im je beba oteta, tužilaštvo nije dalo nalog policiji da preduzmu bar jednu istražnu radnju.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Tako se i ova priča o nestaloj bebi, zbog koje su roditelji angažovali poznatu beogradsku advokatsku kancelariju Tomanović, našao pred zidom istražnih i pravosudnih organa, iako se doskora verovalo da bi to mogao biti prvi slučaj koji će dobiti sudski epilog. Roditelji su u krivičnoj prijavi ukazali na mnogobrojne propuste, nelogičnosti, netačnosti i nepreciznosti i ukazali na konkretne radnje koje bi Više javno tužilaštvo trebalo da preduzme. Umesto toga, predmet je ustupljen nižem javnom tužilaštvu.

Advokati iz Kancelarije Tomanović smatraju da su na taj način stvoreni uslovi za odbacivanje krivične prijave, jer sva dela za koja bi osnovno tužilaštvo moglo da bude nadležno su dela za koje je apsolutna zastarelost već nastupila.

Kao i u većini slučajeva afere poznate kao "nestale bebe" i ovde je manje-više sličan redosled događanja. Roditeljima u porodilištu saopštavaju da je beba ubrzo nakon rođenja preminula, ne dozvoljavaju im da je vide, ne postoji umrlica, a matični broj novorođenčeta odnosi se na drugu osobu.

Kao mlad bračni par Biljana i Branko Samardžić radovali su se dolasku na svet prvog deteta. Trećeg februara 1989. godine u Kliničko-bolničkom centru Zvezdara rođen je dečak, kako je pričala tada 23-godišnja Biljana, "potpuno zdrav i normalan".

Nikad nije imala priliku da ga zagrli, jer je kao hitan slučaj novorođenče prebačeno na Kliniku za neonatologiju.

- Nikada nisam imala priliku da ga držim - pričala je ona.

Otac je ujutru otišao na neonatologiju da se informiše o sinu, ali su mu ispred vrata saopštili da je dete preminulo.

- Oni su nam rekli da je dete živelo 23,5 sati, da nam neće ni dati dete, da je to bolje za nas da to dete ne uzimamo, da je bolje da ga ni ne vidimo - ispričao je za N1 Branko Samardžić.

Tek kada se ispostavilo da sličnih priča ima na desetine, klupko je počelo da se odmotava i pred očima Samardžićevih. Od 2002. godine počinje njihova mukotrpna potraga za istinom - šta se desilo sa njihovim tek rođenim sinom?

Bolnica im odgovara da je dokumentaciju dostavila u Arhiv Grada Beograda, a tamo im saopštavaju da nikad nijedan dokument nisu dobili. Nijedno groblje u prestonici nije im potvrdilo da je te godine sahranilo bebu rođenu 3. februara pod prezimenom Samardžić. Matični broj koji beba dobija rođenjem nikad nije poništen, što nalaže zakon u slučaju smrti.

Mnogo nelogičnosti, a nigde odgovora, država još nije usvojila zakon o nestalim bebama iako na stotine roditelja sumnjaju da su njihove tek rođene bebe žrtve dobro organizovane mafije trgovine ljudima koja ima svoje ključne ljude u državnih organima i službama - od porodilišta, preko policije do tužilaštva i sudova.

Savet Evrope traži zakon

Komitet ministara Saveta Evrope prošle nedelje je pozvao Srbiju da hitno usvoji Zakon o nestalim bebama u cilju izvršenja presude Evropskog suda za ljudska prava kojom joj je, između ostalog, naložena i ta obaveza.
Predlog zakona o "nestalim bebama" Vlada Srbije je 8. marta uputila Skupštini Srbije, ali on još nije usvojen.

Tri decenije borbe za istinu

Sud u Strazburu je još 2013. godine, a povodom slučaja Zorice Jovanović, naložio Srbiji da majci isplati 10.000 evra odštete i sudske troškove, jer ni posle 30 godina država nije uspela da objasni šta se dogodilo sa njenom bebom, rođenoj na klinici u Ćupriji u oktobru 1983.
Porodilji nije bilo dozvoljeno da vidi telo, vlasti nisu pronašle umrlicu, ni rezultate autopsije, a tužbe protiv osoblja klinike odbijene su kao neosnovane.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online