Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.01.2019.
16:00
Vestionline A

Svima zdravlja i Srbi da se slože

Nova godina je stigla u sve delove planete, Srbi rasuti širom sveta u veselju su dočekali 2019. i posle slavlja polako se vraćaju svakodnevnim obavezama. U Tribini čitalaca, zemljaci govore šta su sebi i najbližima poželeli u najluđoj noći, kakva su im očekivanja kada je u pitanju situacija u otadžbini i regionu, a šta kada je reč i događajima bitnim za ceo svet.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Svi do jednog i oni koji žive i rade u Evropi, tako i oni u Kanadi prvo su poželeli zdravlje, a ni u ostalim očekivanjima nema mnogo razlike.

Vestionline

Anđelko Budiša, Bad Zaks, Nemačka

- Penzioner sam i iz iskustva znam da se od svake Nove godine očekuje puno, a svega uvek bude samo malo. Tako se ni 2019. neće puno razlikovati od svoje prethodnice 2018. Ipak, očekujem da mi advokat u BiH reši pitanje odštete za moju kuću porušenu u ratu. Ona se sada nalazi na području Federacije BiH i nemam nameru da se u nju vraćam, jer se u moje selo kod Jajca niko nije vratio. Pošto sam iz tih krajeva, očekujem da se u Banjaluci konačno završe protesti Pravda za Davida. Razumem te roditelje, ali od njih očekujem da se smire, a od vlasti da smeni nesposobno tužilaštvo i postavi novo. Očekujem da obe strane zajednički doprinesu rešenju problema, jer bi situacija mogla da eskalira, a to ne bi koristilo ni Dragičeviću ni srpskom narodu. Ne treba se igrati vatrom. Zašto izvlači narod na ulicu? Znam da mu nije lako, ali ako je neko u istražnom postupku i pogrešio, nećemo valjda zbog toga da zapalimo celu Republiku Srpsku. Iskreno rečeno, mene zabrinjava cela bivša Jugoslavija, a naročito ponašanje Aleksandra Vučića u matici Srbiji. Ne osporavam ono pozitivno što je postigao, ali mu zameram to što se po svakom pitanju izjašnjava, iako kao šef države to ne bi morao. Kako šef države opoziciju može da naziva kriminalcima? On zaboravlja da je predsednik svih građana, pa i opozicije. On samo sebi daje pravo da pregovara o Kosovu kao da je Kosovo njegova očevina. U novoj godini očekujem da Skupština oformi komisiju koja bi se bavila tim pitanjem. Sve države nastale iz SFRJ u stvari su kolonije u kojima gospodare stranci, a naši političari samo skakuću kao zečići. U 2019. od svih očekujem da prestanu da budu zečići i da postanu ozbiljni političari.

Vestionline

Rajko Šavija, Vaterlo, Kanada

- U 2019. kao prvo želim sebi i porodici da nam Bog da dobro zdravlje, a sve ostalo će doći samo po sebi. Što se tiče otadžbine, pre svega bih poželeo da na vlast dođu patriotske snage u svakom smislu te reči. To znači da nam vladu ne sastavljaju strani ambasadori, kao što je tamo takoreći pravilo... Ta patriotska vlada svakako ne bi trebalo da prekine saradnju sa velikim silama i na Istoku i na Zapadu, ali mudrom politikom morala bi, pre svega, da misli o interesima srpskog naroda... Znam da je to na dugom štapu, ali to mora da dođe kad-tad...

Vestionline

Nenad Subotić, Bern, Švajcarska

- Dočekao sam Novu godinu s prijateljima iz Republike Srpske, koji su došli kod nas u posetu. Slavili smo svi zajedno u Bernu na trgu. Inače, rodom sam iz Bosanske Gradiške. Očekujem u 2019. godini da postanem deda. A u svetu ne očekujem ništa posebno, ali mislim da će se situacija i političari malo okrenuti prema Srbiji i pogledati istini u oči i shvatiti da Srbi žele mir. Priželjkujem još bolje odnose između Srbije i Republike Srpske. Želim mir u celom svetu i svima zdravlje, sreću i puno ljubavi.

Vestionline

Neda Nemec Tibo, Minhen Nemačka

- Mislim da je za sve najvažnije da 2019. godina bude malo bolja od prethodne, a to znači jedan stepen blagostanja u kome će trpeza biti puna, da svima bude toplo i da život svima bude lep bar kao ove godine. Što se tiče privatnog posla, želim sebi i drugim poslovnim ljudima da zabeleže rast od 10 posto u prihodima. Kada je reč o Srbiji, volela bih da ona ide napred malo bržim koracima, da se poveća zaposlenost i da u ekonomiji, koja je i najvažnija u svakom društvu, bude bolje i stabilnije. Ako toga bude, sigurno je da će ta privredna stabilnost doprineti da se živi u miru. Na globalnom planu želim da mir vlada u celom svetu, da svim ljudima bude dobro i da se više novca izdvaja za nauku i istraživanja u interesu čovečanstva, poboljšanje zdravstvenih prilika i uslova života. Umesto ratova i kriza, koji su projektovani po svetu, želim da svet u celini napreduje i razvija se u pravom smeru na zadovoljstvo stanovnika naše planete.

Vestionline
 

Aleksandar Mijatović, Pariz, Francuska

- Generalno, želim svima dobro, znači i da su mi očekivanja optimistična. Hajde da krenem od Srbije. Predviđam bolju ekonomsku situaciju, a problemi oko Kosmeta stići će do nekog po Srbe koliko-toliko pozitivnog rešenja. Srbija za to ima volju, Albanci je nemaju. Što se sveta tiče, očekujem nastavak uspostavljanja ruske i kineske dominacije, pretpostavljam da se imigraciona kriza neće zaustaviti, a da će se siromašniji stalež ljudi, preterano ponižen od bogatih, trznuti i masovno boriti za svoje životne olakšice. Meni je sport dosta bitna stavka u svakodnevici. Tako u 2019. vidim fudbalere Crvene zvezde, u nekadašnjem sjaju i na stepenicama uspona ka vrhu Evrope. U junu-julu 2019. godini imamo Evropsko prvenstvo košarkašica u Srbiji, finale u Beogradu. Domaćini smo, nadam se zlatu. Potom sledi Svetsko prvenstvo za košarkaše, u septembru, u Kini. Naša NBA petorka, uveren sam, pokazaće od kakve smo sorte, od koga potičemo, čiji smo naslednici, pa će po mojim predviđanjima finale igrati Srbija - SAD, a rezultiraće porazom američkog drim tima. Tome se unapred veselim. A moja očekivanja na ličnom planu se ne razlikuju od drugih ljudi, dakle: neka bude zdravlja, ljubavi i "gužve u novčaniku". Za kraj, pozdrav svim zemljacima i čitaocima "Vesti", uz želju da bude puno veselja, a najviše sloge, jer kad se Srbi slože - nedodirljivi su.

Vestionline

Dejan Cokić, Frankfurt, Nemačka

- Očekivanja su da, pre svega bude zdravlja, pa sreće, posla, para i da ne bude toliko poskupljenja. Da može bolje da se živi od plate za posao koji radimo. Bar da ne bude skuplje. Deca da nam budu u školi dobra i da imaju lepo detinjstvo. Ne treba puno, samo toliko. To, naravno, očekujem i za moje prijatelje.

Vestionline

Dragan Krkalović, Ucvil, Švajcarska

- Moja očekivanja su da 2019. bude dobra godina, kao i svaka naredna! Da bude zdravlja i mira među braćom i narodima u celom svetu! Na poslovnom i ličnom planu očekujem da budem radno sposoban i da budem u krugu dobrih ljudi! Srbiji želim mir i napredak i da među Srbima vlada ljubav i razum a u regionu kao i u svetu mir i dobrosusedske odnose!

Vestionline

Ružica Mitrinović, Beč, Austrija

- Najpre želim svojoj porodici i prijateljima zdravlja i sreće u Novoj godini. Takođe bih želela da konačno bude mira u našoj otadžbini, kako bi postali deo normalnog sveta, u kojem bi svakodnevica bila bez trzavica i stalne napetosti. Želela bih i da građani u otadžbini bolje žive nego do sada. Što se sveta tiče želela bih mir, svet bez ratova, bombi, ubistava. Mislim da u 21. veku treba da prestanemo sa mržnjama, ratovima, već da se okrenemo boljem životu svih na ovoj planeti, koja nam je samo data u "zajam", a ne kao svojina kojom možemo da radimo šta želimo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online