Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 09.02.2019.
18:00 >> 20:28h
blic.rs, Vestionline, rts A

Deseti protest 1 od 5 miliona: "Srbija nije slobodna zemlja" (FOTO/VIDEO)

Građanski protest "1 od 5 miliona" održan je večeras, deseti put, u Beogradu. Protest je počeo okupljanjem ispred Filozofskog fakulteta, odakle je nakon govora, krenula protestna šetnja.

Tanjug
Foto: Arhiva

Okupljeni su prošli Svetogorskom ulicom, a potom su u Takovskoj ulici, ispred zgrade RTS-a pozvali zaposlene sa javnog servisa da im se pridruže u šetnji, gde su i zalepili nalepnice sa natpisom "Izađite na ulice".

Pre početka šetnje, okupljenima obratila jedna od organizatorki protesta Jelena Anasonović, koja je navela da Srbija više nije slobodna zemlja.

- Za njih je sloboda to što su i dalje na slobodi nalogodavci i ubice Olivera Ivanovića. To nije sloboda, i zato smo mi na ulicama - rekla je ona.

Kako je najavljeno, okupljenima se obratio i pisao Marko Vidojković koji je naveo da mu sve ovo deluje kao "košmar".

- Predsednik Srbije, koji tvrdi da je najbolji student Pravnog fakulteta, ide okolo i objašnjava da je sve super, on koji je prekršio ne znam koliko zakona i koliko to radi svakodnevno. Mi smo njegovi taoci Kada ovaj kosmar prođe, videćemo da ništa nije ostalo od ove zemlje. Gde god se okrenemo je kriminal, zločin i nepravda. Crna knjiga ove vlasti imaće na hiljade strana - naveo je on i pozvao okupljene da krenu u šetnju.

Nakon govora, okupljeni su krenuli u šetnju centralnim gradskim ulicama.

Okupljeni su pustili i "Barbarinu pesmu", kompoziciju upućenu novinarki Studija B Barbari Životić čijie je izveštavanje sa jednog od protesta izazvalo burne reakcije javnosti.

Studenti nekoliko fakulteta, koji su počeli šetnju danas u 15 sati ispred Studentskog doma "4. april", priključili su se građanima na Platou.

Ove subote mesto vešala, koja su izazvala veoma burne rekacije javnosti, večeras su građani su na protest poneli visibabu. Organizatori protesta "Jedan od pet miliona" apelovali su ranije danas na pojedince da ne donose makete vešala jer, kako ističu, takvi simboli nisu poruka protesta protiv nasilja.

Protesti "Jedan od pet miliona" održani su juče u gradovima širom Srbije – u Nišu, Smederevu, Novom Sadu, Subotici, Kruševcu, Šapcu, Pančevu, Užicu, Kraljevu, Loznici, Kikindi, Valjevu, Leskovcu, Zaječaru, Požarevcu i Čačku.

Prvi put protesti se održavaju i u Srbobranu: 

Kako su krenuli protesti?

Prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu.

Dan nakon napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u pomenutom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana upravo pod nazivom "Stop krvavim košuljama".

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je po prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, sreda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gde su zapalili sveće.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv "Stop krvavim košuljama" da bi nakon nekoliko šetnji glavna parola postala "1 od 5 miliona".

Organizatori protesta su formulisali i svoje zahteve, a među njima su jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

Ovim zahtevima su u međuvremenu pridodati i novi, među kojima je ostavka ministra policije Nebojše Stefanovića, direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika RTS-a Nenada Lj. Stefanovića, a na prethodnom protestu, okupljeni su zahtevali da ostavku podnese ministar prosvete Mladen Šarčević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online