Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 18.03.2019.
15:47
N1, Vestionline A

Đaci Filološke: Pozvaćemo učenike ostalih škola na protest (FOTO, VIDEO)

MUP je saopštilo je da je policija u prethodna dva dana privela 18 osoba u vezi sa protestima i upadom u zgradu RTS, od kojih devet zbog prekršaja zakona o javnom redu i miru, a osam zbog učinjenih krivičnih dela. Među njima je jedan učenik Filološke gimnazije u Beogradu, zbog čega su njegovi drugari organizovali protest "Pravda za Pavla".

twitter.com/opasnanata
 

Na protestu se okupilo stotinak đaka, a oni su, sa pojedinim profesorima, krenuli oko 14:30 časova u protestnu šetnju do zgrade beogradske policije u Bulevaru despota Stefana. Odatle su poručili da imaju 48 sati da oslobode njihovog druga, ili će pozvati đake ostalih škola da im se pridruže u protestu. Novi protest najavili su za dva dana.

Ispred stanice u 29. novembra uzvikivali su "Pravda za Pavla", "Oslobodite nam druga".

Kažu da je Pavlu zbog demokratskog prava na protest uskraćeno pravo na školovanje i zahtevaju da bude pušten na slobodu. Kako su rekli za N1, Cvejić je žrtva dvostruke nepravde - vlasti koja ga je osudila zbog učestvovanja na protestu, što je njegovo građansko pravo, a sa druge strane - opozicije koja ga koristi kao sredstvo za postizanje svojih ciljeva. Kažu da će pozvati učenike i drugih škola da im se pridruže.

A, na protest je došlo i nekoliko učenika škole sa transparentima "Dole opozicija" i "30 dana - premalo".

- Mi želimo da iskažemo protest zbog toga što gubimo časove, jer je jedan đak upao u zgradu javnog servisa - rekao je jedan od njih.

Dok je drugi izjavio "ne volim ovu opoziciju", nakon čega su im školski drugari poklonili sendvič. 

Pavle Cvejić je jedan od prvih osoba uhapšenih zbog upada u RTS. U obrazloženju suda je navedeno da mu je određena kazna od 30 dana zatvora zbog krivičnog dela drsko i bezobzirno ponašanje izvršeno u grupi. Kako prenosi naš reporter, eventualna žalba neće odložiti izvršenje ove presude.

Cvejić je potvrdio da je ušao u zgradu RTS i da je poslušao je neku vrstu naredbe opozicionara i seo na pod, a da je zatim došla policija i izvela ga.

Nakon ovog događaja, njegovi drugari iz gimnazije su, putem društvenih mreža, organizovali protest.

Od 18 uhapšenih, prema saznanjima N1, još troje je u pritvoru. Ostali su na izdržavanju zatvorske kazne, a jedna osoba je puštena nakon što je platila novčanu kaznu.

Organizatori protesta: Uhapšeno 10 mladih, reagovaćemo ako ih ne puste

Organizatori protesta "Jedan od pet miliona" saopštili su da je zbog upada u RTS uhapšeno 10 mladih od kojih su neki osuđeni na 30 dana zatvora. Oni su obećali "skladnu reakciju", ukoliko ne budu pušteni na slobodu do 15 časova.

Oni ocenjuju da je hapšenje mladih "samo podsetnik" zbog čega demostriraju tri meseca i da od svoje borbe ne odustaju.

Prema njihovim rečima, predsednik države Aleksandar Vučić ponovo je dokazao koliko daleko seže njegova "bahatost i egocentričnost", ali i nepoštovanje sopstvenog naroda, jer je preko ministra policije naredio hapšenje 10 mladića.

Policija je u nedelju uhapsila organizatore protesta Miodraga Simovića i Krstu Tomkovića, redara na protestima Uroša Savića, studenta Fakulteta političkih nauka Stefana Simića, članove PUF-a, studenta Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Zdravka Fijata, kao i mladiće Stefana Novakovića, Miloša Dekića, Nikolu Dragosavljevića, ali i srednjoškolca Pavla Cvejića.

Zdravko Fijat je posle zadržavanja u stanici policije pušten, dok je Stefan Simić dobio novčanu kaznu i pušten je na slobodu.

Ostali uhapšeni su odvedeni kod sudije za prekršaje i nekima od njih odredjena je kazna zatvora od 30 dana, a ostali su pozvani da dodju ponovo danas u Prekršajni sud.

Organizatori su naveli da se očekuje i da njima bude izrečena kazna od 30 dana zatvora. "S obzirom na to da se policiji žurilo, procedura i zakon nisu ispoštovani, zadržani su preko četiri sata bez rešenja o zadržavanju, što je suprotno Zakonu o Prekršajnom postupku", saopštili su organizatori i upitali do kada će vlast hapsiti decu, umesto kriminalce.

- Zar su deca kojoj je budućnost tek počela pretnja za tebe, Aleksandre Vučiću? - upitali su i poručili "koliko god nas vi hapsili, nas će svaki put bivi sve više".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.03.2019. 17:27
Ovde nemam onih uštirkanih gospodja za zaštitu dece da podignu svoj glas.Od kud vam pravo i smelost da koristite decu za vaše prljave politikantske igre.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online