Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.04.2019.
02:00
Z. Marjanović - Vesti A

Drvoseča pobedio glumca

Bio je glavni junak filma u kojem su sporedne uloge imali bardovi srpskog glumišta Ljuba Tadić i Ružica Sokić, ali nikada nije postao glumac. Bar ne zvanično jer se opredelio da ostane to što oseća da jeste - gorštak i drvoseča sa Zlatara.

Privatna arhiva
Kao mladić: Mirčeta još cepa drva

Mirčeta Vujičić danas ima 84 godine i uopšte ne žali za filmskom karijerom, koja mu se nudila kao na tacni 1968. godine, kada je u šumi naleteo na Stašu Borisavljević i njenog muža Fedora Škubonju.

Njih dvoje tada su u Mirčetinom Pravaševu snimali film "Nizvodno od sunca", a sudbina je htela da na najživopisnijeg stanovnika tog sela nalete u trenutku kada su ostali bez glumca za ulogu Međa Bakića. Uloga je bila kao skrojena za Mirčetu, što su Staša i Fedor shvatili čim im je on, sasvim slučajno, upao "u kadar" sa testerom na ramenu.

Pošto je film govorio o životu zlatarskih gorštaka Mirčeti nije bilo teško da praktično odglumi sebe i time, potpuno neočekivano, zakorači u svet filma, gde je decenijama bio omiljeni lik naših najvećih reditelja, ali i glumaca. Oni su zbog njegovog vedrog duha, rečitosti i otresitosti obožavali da rade i druže se sa njim.

Privatna arhiva
Uživa na Zlataru: Vujičićevo imanje

Raport Bartonu

- Ni dan-danas ne znam da li u životu postoje slučajnosti, ali, eto, sve je počelo kada sam krenuo da sečem šumu i primetio Stašu i Fedora da me zagledaju. Ponude mi oni da glumim Međa Bakića i ja, onako gorštački, bez ijednog ponavljanja, izdeklamujem, odnosno odglumim ono što je trebalo. To ispade toliko dobro da su uskoro počeli da mi stižu predlozi za uloge u filmovima - priseća se Mirčeta svog glumačkog debija, koji ga je bacio u ozbiljne muke.

Ponude za uloge počele su da se nižu, a gorštak kao gorštak, od malih nogu naučen da nema leba bez motike, nije tek tako mogao da se odrekne testere i prihoda koje je donosila njemu i porodici.

- Malo je falilo da mi filmska karijera ubijeru karijeru drvoseču - kaže Mirčeta, kome su posle prvenca poverene i epizodne uloge u filmovima "Miris poljskog cveća", "Biciklisti", "Bombaši", "Smrt paora Đurice", "Skerco", "Sudbine", "Zbogom ostaj bunkeru na reci" "Sutjeska".

U jednom od najvećih i najskupljih projekata nekadašnje jugoslovenske kinematografije Mirčeta se našao licem u lice sa čuvenim Ričardom Bartonom.

- U "Sutjesci" sam iskoristio priliku da lično predam raport Ričardu Bartonu, koji je glumio Tita - ističe zlatarska legenda.

To, ipak, nije bila kruna njegove filmske karijere. Ona mu je stavljena u delu "Kros kantri". Reditelj Puriša Đorđević u tom ostvarenju Mirčeti je dao glavnu ulogu i ukazao mu čast da bude partner Mileni Dravić.

Lična arhiva
Drugari: Mirčeta i Milena Dravić

- Od te uloge sam se branio koliko sam znao i umeo jer nisam bio siguran da mogu da je iznesem. Međutim, Puriša nije odustajao od namere da budem glavni lik filma. Kažem mu da ne mogu. Umesto odgovora, on mi uoči zime baci podebeo scenario na sto i kaže: "Nauči ovo napamet!" - seća se Vujičić.

Tada mu se i posrećilo. I to zbog oštre i duge zime!

- Zima nikako da prođe, a ja imao mnogo vremena, pa ulogu koju mi je Puriša poverio naučim napamet. Da sam se plašio, jesam. Kako i ne bih kad sam ja dobio glavnu ulogu, a sporedne su imali Ljuba Tadić, Ružica Sokić, Ljubinka Bobić i mnoga druga zvučna imena - priznaje Mirčeta.

Tačka na glumu

Druženje sa najpoznatijim glumcima ondašnje Jugoslavije prijalo je Vujičiću, o kome se pričalo i u njegovom novovaroškom kraju, ali i u celoj bivšoj Jugoslaviji. Mirčeta je, uprkos slavi koju je stekao, kao i brojnim veselim i neprospavanim noćima sa najvećim facama jugoslovenske kinematografije, odlučio da stavi tačku na glumu. U stvari, nije se baš samo on pitao.

- Svi su cenili moju prirodu i urođeni talenat za glumu. Nudili su mi da završim škole i da budem školovani glumac, ali meni je već tada bilo bilo za učenje i knjige. Na kraju, prelomni trenutak u mojoj filmskoj karijeri desio se kada mi je bilo 36 godina. Tada me je na razgovor pozvao moj šef iz šumskog gazdinstva, koji mi je na razne načine opravdavao izostanke sa posla radi snimanja. Pozvao me je i otvoreno rekao: "Mirčeta, izaberi, ili film ili testera!" Ja izabrao testeru i tako završio sa filmom za sva vremena. Verujte, nisam pogrešio - tvrdi jedan od najpoznatijih naturščika nekadašnje Jugoslavije.

Milena i milioni

Mirčeti je glavna uloga u Đorđevićevom "Kros kantriju" osim slave obezbedila i lepu svota novca.

- Dvoumio sam se, ali ja za taj film uzeh i lep honorar. Platiše mi tri miliona dinara, a Mileni, koja je bila moja partnerka i mnogo mi pomogla, četiri miliona. U šumi sam tada mesečno zarađivao jedva 800 dinara, i to kada prebacim normu. Milena je bila velika glumica, veliki čovek i moj najbolji prijatelj među glumcima. Ona me je jedina posećivala u ovoj zlatarskoj zabiti. Rečima ne mogu da opišem koliko sam bio nesrećan kad sam čuo da je umrla - kaže nekadašnji filmski partner Dravićeve.

Ljuba pijan, a statisti čekaju

Mirčeti su uloge donosile i neobične okolnosti. Takav slučaj je i sa filmom "Smrt paora Đurice".

- Bekim Fehmiu je odbio da snimi neku scenu mučenja glavnog junaka, jer je bila opasna. Za razliku od njega, prihvatim da me vežu za konja, koji me je vukao preko nekog oranja. Eto, Bekim odbio ulogu, a ja lepo zaradio. Sećam se i dana na snimanju filma "Sutjeska", kada je oko tri hiljade statista ceo dan ležalo jer Ljuba Tadić nije bio spreman za snimanje. Zapravo, kao i Ričard Barton, bio je bolestan. Prethodne noći "ubila" ga neka jaka rakija. Ali, njima se moglo pošto su stvarno bili veliki glumci - kaže starina.

Slavka ga razvedrila

Vujičića život nije štedeo, ali se uvek trudio da ostane pozitivan. Najteži trenutak bio mu je gubitak sina, koji je umro u 33. godini.

- Morao sam da pobedim tugu za sinom, a ožalio sam i suprugu, osetivši gorčinu samačkog života u planini. Operisao sam kukove, pa se teško krećem. Stoku sam rasprodao i sve slabije vidim. Ipak, vedrinu mi je u kuću unela druga supruga Slavka, koju sam doveo pre desetak godina, tek da i ona i ja ne budemo sami. Penzija mi je jedna crvena dnevno. I Slavka ima malu penziju. Ali, nama je i to dosta da živimo lepo - tvrdi Mirčeta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online