Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.05.2019.
12:29
Vestionline A

Rajevac: Polovina Srba je slovenskog porekla, svaki deseti Srbin je German

"Polovina Srba ima slovensko poreklo, dok je u drugoj polovini najviše onih sa genima starosedelaca BalkanaA, kaže rukovodilac Srpskog DNK projekta Milan Rajevac povodom Svetskog DNK dana, i dodaje da su se u genetski kod Srba "upisali" i Germani i Kelti, ali i narodi sa Kavkaza i Bliskog istoka.

commons.wikimedia.org
Foto: Ilustracija

U bazi Srpskog DNK projekta, koji je pre sedam godina pokrenulo Društvo srpskih rodoslovaca ''Poreklo'', a koji se sprovodi u saradnji sa Centrom za forenzičku i primenjenu molekularnu genetiku Biološkog fakulteta u Beogradu, nalazi se više od 4.500 podataka testiranih Srba iz svih krajeva bivše Jugoslavije, a koji pokazuju da je polovina Srba po muškoj liniji slovenskog porekla.

- Reč je o dve osnovne haplogrupe I2a i R1a, dok je u drugoj polovini najviše onih koji imaju balkansko starosedelačko, odnosno, preslovensko poreklo' - kaže Rajevac.

DNK istraživanja su pokazala da je genetski kod Srba, kao i svih drugih naroda, šarolik, i kombinovan i od gena Germana, Kelta, ali i naroda sa Kavkaza i Bliskog Istoka.

- Haplogrupa I1, koja se vezuje za germanske narode, prisutna je kod skoro devet procenata stanovništva, tako da svaki 10 ili 11 Srbin ima germansko poreklo' - objašnjava Rajevac česte medijske naslove da je svaki deseti Srbin Viking.

- To može da se kaže za Prijepolje i okolinu gde je najviše onih koji imaju poreklo od Vikinga, tamo ih je više od 20 procenata. Razlog je haplogrupa R1a, inače, karakteristična za pleme Drobnjaka, jedno od najraširenijih u srpskom narodu' - rekao je Rajevac.

Dodao je da se u genetskom zapisu Srba pojavljuju i haplogrupe za koje se pretpostavlja da su povezane s Keltima, a sa takvim poreklom je oko pet-šest odsto Srba. Kako kaže, Srbija ima najveću bazu testiranih od svih evropskih naroda, a koja, tvrdi Rajevac, predstavlja relevantan uzorak za analizu porekla srpskog naroda.

Napominje i da je zabluda da su geni Srba pomešani s genima Turaka i tvrdi da se u dosadašnjem ispitivanju nije pojavila haplogrupa karakteristična za turske i centroazijske narode.

- Moguće je da postoji određeni procenat haplogrupa koje su Turci preneli na Balkan, ali to nije utvrđeno. Čak i kod Bošnjaka je neznatan genetski upliv Turaka' - navodi Rajevac.

On navodi da Srbi, Crnogorci, Bošnjaci i Hrvati imaju vrlo sličnu genetiku i da su I2a i I1a najbrojnije haplogrupe kod svih ovih naroda. 

Istraživanje u okviru Srpskog DNK projekta sprovodi se testiranjem Y-DNK hromozoma kod muškaraca, jer se, objašnjava Rajevac, testira samo Y hromozom preko kojeg se najpouzdanije ispituje poreklo, čak do nekoliko hiljada godina unazad. 

Kako je pojasnio, Y hromozom je porozniji od X hromozoma i mutira na svakih pet-šest generacija zbog čega su razlike između muškaraca drastičnije, dok su promene X hromozoma veoma retke i zato nije zahvalan za takvu vrstu testiranja.

Rajevac napominje da je moguće testirati i X hromozom, ali da se na osnovu njega ne mogu doneti posebni zaključci, dok su Y hromozomi zbog mutacija raznovrsniji i pogodniji za preciznije utvrđivanje porekla.

Svetski DNK dan obeležava se u čast dvojice naučnika, Frensisa Krisa i Džejmsa Votsona, koji su u svojoj studiji, objavljenoj 25. aprila 1953. godine u čašopisu Nature, prvi put opisali strukturu DNK.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online