Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.05.2019.
00:11
D. Dekić - Vesti A

Neprijatelji s istog ognjišta

Četnici i partizani, braća po materi, neprijatelji po ideologiji, ne prestaju da se "ćeraju" ni sedam i po decenija od završetka Drugog svetskog rata. Prema onoj narodnoj i dalje "jedni drugima kopaju oči", pa su njihove slike i neprilike ponovo su jedna od vesti u mozaiku srpskih dešavanja.

Lična arhiva
 

Neokomunisti su monarhistima i pristalicama četništva proteklog vikenda, kako je saopštio Pokret obnove kraljevine Srbije, zapretili terorističkim napadima na prvoj antifašističkoj monarhističkoj šetnji u organizaciji POKS-a, održanoj pod imenom "U slavu Draži".

O svemu je obaveštena policija, događaj je prošao bez incidenata, ali se oglasio Novi komunistički pokret Jugoslavije i podmladak SKOJ, pa su ovaj skup okarakterisali kao sraman, jer ima namerom da reakcionarne i kvislinške snage Drugog svetskog rata na čelu sa Dražom Mihailovićem prikaže kao antifašiste.

Pomirenje kao cilj

- Laž je da je SKOJ hteo da napadne šetnju, nismo pretili, ni najavljivali fizičke obračune, to je čista kleveta sa ciljem kriminalizacije naše organizacije koja nema nasilnički karakter - kažu u NKPJ.

Oni generala Mihailovića nazivaju i "krvnikom", kralja Petra Drugog "kukavicom", a monarhiste "najmračnijim silama" koje su u išle "u sramnu šetnju u duhu izmišljanja tradicije i revizije istorije".

Nikakve pretnje i uvrede neokomunista ili neofašista neće sprečiti monarhiste da se bore i izbore za obnovu kraljevine Srbije i vrednosti za koje se borio Draža Mihailović i njegov Ravnogorski pokret, ističe za "Vesti" Žika Gojković, predsednik POKS-a:
- Mi smo osnovani na temeljima tolerancije, a naš cilj je da se javnost upozna sa pravom istinom iz novije istorije i da onda dođe do pomirenja u srpskom narodu.

On ne želi da na uvrede vraća istom merom, već da argumentima dokaže da je netačna priča koju komunisti plasiraju o generalu Mihailoviću.
- Ako u Ujedinjenim nacijama ne postoji nikakav dokument da je Mihailović bio kvisling, ako je u Srbiji rehabilitovan i ako su četnici izjednačeni zakonom sa partizanima, kako onda neka komunistička organizacija može da deli narod u Srbiji i da pokazuje koliko može da mrzi neistomišljenike - rekao je Gojković dodajući da očito nije slučajna izreka "Daj bože da se Srbi slože".

Zapaljena zastava

A, da ne mogu da se slože ni oni istog ideološkog opredeljenja, pokazalo se na Ravnoj gori gde je došlo do sukoba dve četničke grupe a jedna zastava je završila na lomači, pa je i policija reagovala.

Šta se tačno desilo pojašnjava za "Vesti" narodni poslanik Srpskog pokreta obnove Aleksandar Čotrić. Kaže da je članove stranke Vuka Draškovića po završetku obeležavanja 78 godina od ustanka Ravnogorskog pokreta protiv nacističke okupacije Kraljevine Jugoslavije fizički napala grupa ljudi u majicama s napisom "Četnici sever" i da su ti politički provokatori zapalili zastavu koja je 29 godina na istom mestu.
- To su bili Bulajićevi četnici, maskirani, koji treba ovaj pokret da predstave u krivom svetlu - kaže aludirajući na filmove Veljka Bulajića.

Tvrdi da narod na četnike i partizane dele domaće i neke strane službe.
- Na SPO idu napadi od kada smo se osnovali, a svaki taj udar na nas i cepanje stranke se odigralo zbog naših zalaganja za otvaranje dosijea, lustraciju, za evropski put Srbije i Srbiju na Zapadu - pojašnjava Čotrić.

Srpske podele su do izražaja došle i na Tviteru, kada je lider SPAS-a i predsednik opštine Novi Beograd, Aleksandar Šapić pravoslavnim vernicima ovogodišnje Badnje veče čestitao uz fotografiju četničkog vojvode Nikole Kalabića na kojoj nosi badnjak.

Čestitka je izazvala buru među njegovim pratiocima i dok su ga neki podržavali, drugi su se pitali "čemu četnici", pa se ponovo oglasio da pojasni kako je samo hteo da pomiri dve ideologije.
- Srbija je jedina zemlja sa dva antifašistička pokreta i na to treba da budemo ponosni. Ravnogorski i partizanski. Nisu svi partizani bili komunisti, već antifašisti. A kako je cela Srbija posle 1945. postala komunistička je već neka druga priča. Treba nam nacionalno pomirenje - zavapio je Šapić, odgovarajući na komentare.

Nedićevci i ljotićevci

Proces rehabilitacije ratnog premijera Srbije Milana Nedića prethodnih godina je dovodio do sukoba onih za i protiv, pa je 2016. policija kordonom morala da razdvaja 50 neokomunista i nacionalista i 30 ekstremnih desničara. Komunisti su nosili crvene zastave SFRJ, nacionalisti marširali pod zastavama sa likom Dimitrija Ljotića i desničarske organizacije Zbor. Nedić, ipak, nije rehabilitovan.

Provokatori ili navijači?

Aleksandar Čotrić je ukazao da su majice koje su napadači na Ravnoj gori nosili trebalo da sugerišu da je reč o pripadnicima navijačke grupe. Međutim, policija koja je "sprečila vandalizam većih razmera nije htela da otkrije identititet", ali se nada da oni neće proći nekažnjeno.
- Nisu samo Srbi skloni deobama, već ih je bilo i kod drugih naroda. Podseća na podele iz prošlog veka tokom građanskih ratova u Rusiji, Španiji, a ranije i SAD, pa, kako ističe, i na tlu naše zemlje tokom Drugog svetskog rata - veli Čotrić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online