Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 14.11.2012.
03:08
Večernje novosti A

Evo šta bi spasilo Srbiju!

Šta bi spasilo Srbiju? Izgleda 570 menadžera! Naime, rukovodioci 570 javnih preduzeća u Srbiji danas žive znatno bolje od svojih kolega iz ”privatnog sektora”, a njihova lagodnost republičku kasu košta 97 miliona evra godišnje. Ovolike rashode naprave plate 8.242 direktora, pomoćnika, zamenika i savetnika, pa zato iz Unije poslodavaca Srbije traže da se promeni sistem vođenja ovih preduzeća, kako bi oni koji ”nešto zaista proizvode” prestali da kreditiraju gubitaše.

Menadžeri 570 javnih preduzeća u Srbiji žive znatno bolje od svojih kolega iz ”privatnog sektora”: Njihova lagodnost republičku kasu košta 97 mil. evra godišnje (Foto: Ilustracija)
 

Nestručno vođenje javnih preduzeća i nagomilavanje gubitaka, uprkos monopolima koje imaju, dovelo je do toga da je 45 odsto njihove tržišne vrednosti ”pojedeno” u proteklih deset godina. A za isti novac koji se troši na plate ovih direktora, država bi mogla da angažuje 570 vrhunskih menadžera iz inostranstva sa mesečnim platama od 10.000 evra, pod uslovom da se efikasnim upravljanjem ova preduzeća izvedu iz gubitaka - izračunali su u Uniji poslodavaca.

Boško Savković, generalni sekretar UPS, upozorava da će privreda doživeti potpuni kolaps ako se nastavi sa ovakvim manirima u kojima država ima dvostruke aršine prema firmama kojima gazduje i prema onima u čiji se rad ”ne meša”.

- Svi koji rade u privredi, odnosno realnom sektoru, trgovini, uslugama, posluju sa mnogo većim rizikom. Vlasnicima privatnih firmi banke će brže blokirati račune zbog nekih neizmirenih obaveza iako su ove firme u stalnom riziku da propadnu. Preduzetnici jedva krpe novac za plate i doprinose i svoje radnike slabije plaćaju jer sebi ne mogu da priušte velike rashode. S druge strane, javna preduzeća se otvaraju kako bi se pozapošljavalo što više ljudi ”sa lokala”. Ova se preduzeća i osnivaju da bi se udomili partijski kadrovi i baš zato je većina javnih preduzeća potpuno nerentabilna - ocenjuje Savković.

Svima manje plate

U celoj privredi radi 1.176.000 radnika, i tu spadaju svi koji su u realnom sektoru (prozivodnji) ali i oni koji se bave uslugama, trgovinom... Njihove su plate u proseku manje za najmanje četvrtinu nego što su zarade u javnim preduzećima.

Ni u sindikatima ne spore da se država ponaša po duplim standardima. U Savezu samostalnih sindikata Srbije kažu da te aršine na kraju najviše osećaju ”obični” radnici.

- Prava radnika u realnom i privatnom sektoru se uopšte ne poštuju, pa tako ispada da zaposleni u javnim preduzećima imaju privilegije. A, zapravo, radi se samo o dostojanstvenom radu. I tu bi država trebalo da interveniše i omogući svim zaposlenima da rade u uslovima koji su zagarantovani zakonom, bez obzira na to da li je vlasnik privatno lice ili je osnivač Republika, odnosno lokalna samouprava - kaže Dragan Zarubica, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

S druge strane, profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić kaže da je kritika poslodavaca opravdana, ali da mnogi direktori privatnih firmi imaju ”kratko pamćenje”:

- Direktori javnih preduzeća su, nema sumnje, veoma zaštićeni i privilegovani jer im status ne zavisi od uspeha, odnosno neuspeha firme. Oni svakako ne zaslužuju ono što dobijaju, jer je mahom reč o partijskim, a ne stručim pozicijama, a novac troše bahato i raskalašno.

Četvrtak 15.11.2012. 07:06
Mi stručnjaka i menađera imamo koliko hoćeš, od bankarskih službenika, do pomoćnika matičara, sve važne i bitne face. E, sad plata...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online