Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 21.09.2013.
21:47
RTS A

Nezaposleno više od 200.000 mladih

Bez posla u Srbiji je najmanje 25 odsto ljudi. Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, to je tačno 760.737 nezaposlenih - 9.000 više nego pre godinu dana. Posebno brine to što je nezaposleno gotovo trećina mladih, mlađih od 30 godina - ima ih 210.000, 6.000 više nego lane.

Srbija bez posla - za državu to znači smanjene prihode po osnovu porza na dohodak, a s druge strane veće budžetske izdatke za naknade
 

Promene nabolje u podacima o zaposlenosti na nivou su statističke greške, kažu upućeni. Ako i ima zapošljavanja, ono je u državnom sektoru ili u sivoj ekonomiji.


Ekonomista Milojko Arsić kaže da tek kada privreda počne da raste po stopama od četiri ili pet odsto, može se očekivati da će broj zaposlenih značajnije da se povećava.


"Potrebne su i neke konkretne mere koje obuhvataju reformu tržišta rada, što je najavljeno i verovatno će biti usvojeno do kraja godine", kaže Arsić.


Od 210.000 nezaposlenih među mlađom populacijom, čak 60 odsto njih posao traži duže od godinu dana. Ekonomista Jelena Žarković Raketić kaže da za državu to znači smanjene prihode po osnovu porza na dohodak, a s druge strane veće budžetske izdatke za naknade. Prema njenim rečima, najznačajnije je neiskorišćen potencijal radne snage.


Olakšanje - neko vreme bez poreza i doprinosa

Sumorno i u EU

Ako je za utehu, nezaposlenost mladih je problem i u gotovo svim članicama Evropske unije. Najviše u Grčkoj i Španiji, a u Hrvatskoj i Portugalu nešto manje nego kod nas. Zato je Evropska komisija odlučila da u naredne dve godine izdvoji osam milijardi evra za program Garancije za mlade, kako bi im olakšala put od škole do posla.

Moguće rešenje, najavljeno u Vladi, jeste da poslodavac koji zaposli radnika mlađeg od 30 godina, za njega godinu ili dve ne plaća poreze ni dopirnose.


"Mislim da poreski podsticaji te vrste koje je predložio potpredsenik Vlade ne bi bili dobri, jer bi stvorili prostor za prevare i zlupotrebe. Neki poslodavci bi se specijalizovali tako što bi stalno zapošljavali one koji ispunjavaju taj uslov i uvek izbegavali plaćanje poreza", objašnjava Arsić.


Suština problema je u tome što obrazovanje nije prilagođeno potrebama privrede.


Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije kaže da poslodvaci moraju, zavisno od delatnosti kojom se bave, u rasponu od dva do 18 meseci da obučavaju mlade ljude koji završe srednju školu.


"Ovo bi se moglo prevazići ukoliko bi veći deo obrazovanja mladi provodili u preduzećima i učili kako da obavljaju konkretne poslove", kaže Rajić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.09.2013. 11:38
Mnogo više, mnogi ne vide svrhu prijavljivanja na biro za zapošljavanje.
Subota 21.09.2013. 21:58
сад се "одједном" појављују овакви подаци, а даноноћно смо бомбардовани помпезним изјава драмосера, гљиве и екипе како смо изашли из рецесије и како ће стране "инвестиције" да нас препороде ? А нико да им напомене да је боље да су оспособили ИМР и дали гаранције како би испоштовали Уговор са Етиопијом о гарантованој продаји трактора у наредних 20 година ? "ИМР, "ИМТ", "Рекорд", "Прва петолетка", "14. Октобар", "ФАМ" ... и још море фабрика које су могле да запосле преко 30.000 ПРОИЗВОДНИХ радника... а где су ту још кооперанти и сл. ? Значи - Србија може за 3 године да се извуче... Ал' нема ни промил шансе са драмосером....
Nedelja 22.09.2013. 07:50
Каква нам је елита и ког "калибра" види се из поређења бројки: само град Токио има 37 мил. становника и сви радно способни раде а цела Србија ни пуних 8 мил. од тога 1,7 мил. не запослених. Преко 50% популације младих не запослено?! Оно што је запослено ради у јавном сектору а остали спорадично у привреди. Јавна управа нам "врви" од младости а привреда и пољопривреда остаје на леђима истрошених и понижених стараца и старица. Готово једновековна негативна селекција је дала "резултате". Ја сам основао социјално предузеће и поред мене инвалида радно ангажовао још петоро младих са сметњама у развоју. Имамо извозни производни програ, Шта мислите колико су нам дали пара за отварање 5 рад. места?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online