Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 18.04.2014.
11:40
Beta A

"Kreditori bi mogli da odustanu od Srbije"

Strani kreditori bi mogli da odustanu od Srbije i povuku novac ako se ne primene ozbiljne mere štednje i smanjenja budžetskog deficita i javnog duga, rekao je član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković.


A para nema...i ne zna se kako da se "zapuši" budžet: Vladimir Vučković
 

On je u intervjuu za novi broj Magazina Biznis rekao da Srbija zavisi od zaduživanja i da je svake godine potrebno oko 5,5 milijardi evra da pokrije rupu koju stvaraju budžetski deficit i otplata javnog duga.

I penzije na tapetu?

Vučković je istakao da se neophodne uštede u budžetu za 2014. kreću oko jedan odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a to je 400 miliona evra. Prema rečima Vučkovića, to nije vrednost koja je pala s neba, već je izvedena iz potrebe sužavanja deficita do 2017. sa sadašnjih osam odsto BDP-a na dva do tri odsto i  zaustavljanja rasta javnog duga.

"Ne postoji nijedno ekonomsko opravdanje da penzije budu izostavljene iz mera koje treba da uslede. Prema odnosu mase penzija prema onome
što stvaramo, prema odnosu penzije i plate, pa čak i prema iznosu penzije u evrima, mi smo prevršili svaku meru i ne možemo da se poredimo s drugim zemljama", rekao je Vučković.

"Pošto ovu zavisnost ne možemo da smanjimo na kratak rok, čak i da se odmah sprovede najjača moguća fiskalna konsolidacija, jasno je da smo 'na ivici noža' i da bi eventualni prestanak dotoka svežih kredita značio stihijsko prilagođavanje", ocenio je Vučković.

Teško je proceniti kada bi kreditori mogli da odustanu od Srbije, istakao je, ali se od njih može čuti da očekuju ozbiljne mere ili će u suprotnom preispitati svoju izloženost u Srbiji, što zapravo znači da bi mogli da povuku novac.

"Neke rezerve postoje, ali bi one potrajale nekoliko meseci i posle toga bi se stvar ogolila. Zbog svega toga proizlazi potreba da se jasno opredelimo i počnemo da sprovodimo fiskalnu konsolidaciju i u tom slučaju sam uveren da bismo i dalje mogli da računamo na kapital iz sveta", rekao je član Fiskalnog saveta Srbije.

Vučković je ocenio i da jedan izvor neizvesnosti predstavlja novac iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, pošto je budžetom predviđeno tri milijarde evra kredita, a za sada je jasno da može da se računa na manje od trećine projektovanog iznosa iz toga izvora. "Bez tog novca morali bismo da se snalazimo na drugim mestima,
verovatno emisijom evroobveznica, a onda se pritisak kreditora pojačava", rekao je Vučković.

POVEZANE VESTI

Petak 18.04.2014. 13:29
Ovaj celavi je strucnjak za presipanje iz supljeg u prazno.
Petak 18.04.2014. 11:46
Kad je najteže tu je VUČIĆ I NAROD . ONI DONOSE SPAS SRBIJI . UOSTALOM NJIMA JE NAROD NAJVIŠE POVEROVAO . VLAST IMA I "MAČ I POGAČU" SECITE KOLIKO TREBA . Kada zaboli možda će se NAROD OTREZNITI I ZAMISLITI . KO ZNA MOŽDA ...
Petak 18.04.2014. 12:27
Neznam tačno koliki je ukupni fond plata svih zaposlenih i penzionera u Srbiji. Ali verujem da nije mali. ZATO PREDLAŽEM DA SE U MAJU MESECU 2014 g. NIKOM, AMA BAŠ NIKOM, NE ISPLATE NI PLATE NI PENZIJE. JEDINO DA SE UPLATE DOPRINOSI. Garantujem, da bi se iznos uštede znatno uvećao, ali takodje i da bi srpski narod preživeo jedan mesec bez plate. Jedino što sam siguran jeste, da se sa ovim nebi složili, pre svih narodni poslanici i političari. Narod bi se složio siguran sam.Ali sve ovo što mi pišemo komentare je apsolutno bezvredno i gubljenje vremena, jer ovo niko ne čita, od onih koji treba da čuju šta narod misli.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online